Vrtić Igre za djecu 28. ožujka 2019.

Edukativno-glazbena knjiga 'Knjiga o bojama' hit među djecom i roditeljima

Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Knjiga o bojama osmišljena je upravo za razvoj fine motorike i kognitivnih sposobnosti za djecu od najranije dobi kroz usvajanje sposobnosti mišljenja, rasuđivanja i učenja

Knjiga uz koju djeca kroz pjesmu i igru s lakoćom uče raspoznavati boje "Knjiga o bojama" autorice Lane Marasović, ujedno i osnivačice Programa Odgoj s glazbom Musica, postala je svojevrsni hit među djecom, a posebice među roditeljima koji na ovaj način provode više kvalitetnog, zajedničkog vremena sa svojom djecom uz pjesmu, brojalice, priču i ples s maramama.

Možda te zanima... Čarobna formula za odgoj uspješnog djeteta Vrtić

Izražavanje glazbenog doživljaja likovnim izrazom kroz aktivnosti pjevanja, slušanja i sviranja glazbe, Lana je, u suradnji s tvrtkom Zmalac, objedinila u jedinstvenu interaktivnu edukativno-glazbenu Knjigu o bojama. Uz pomoć ove knjige djeca se emocionalno razvijaju, usvajaju govorne vještine kroz učenje novih riječi te razvijaju mentalne vještine kroz razvoj mašte, novih ideja, memorije i koncentracije. Knjiga o bojama osmišljena je upravo za razvoj fine motorike i kognitivnih sposobnosti za djecu od najranije dobi kroz usvajanje sposobnosti mišljenja, rasuđivanja i učenja. Glazbu i stihove napisala je upravo Lana, a za ilustracije knjige zaslužna je Margarita Milavić. Glazbenu podlogu knjige predstavlja Pjesma o bojama koja je nastala kao uspavanka majke djetetu. Upravo zbog te pjesme, knjiga nosi svojevrsnu moć umiriti dijete prije spavanja i stvoriti mu ugodu i osjećaj sigurnosti zbog prisutnosti roditelja koji čita knjigu.

 | Author: Promo Foto: Promo

"Knjiga o bojama zapravo je nastala kao odgovor potrebi da svoju ljubav prema glazbi prenesem na dijete. Iznimno sam ponosna što su knjigu prepoznala prvenstveno djeca - kao nezaobilaznog 'prijatelja' u plesu i igri, roditelji - zbog njene edukativne primjene te struka - zbog inovativnog pristupa u edukaciji djece predškolske dobi.“, naglasila je Lana Marasović.

Možda te zanima... Zašto biste bebama od 6 mjeseci već trebali čitati naglas? Beba

Učenje uz glazbu, pokret, dramu i govor

Cijelu priču Odgoja s glazbom osmislila je ova magistrica glazbene teorije koja je svoju ljubav prema glazbi i djetetu povezala u zanimljiv, inovativan i društveno odgovoran projekt. Lana je magistrirala na Umjetničkoj akademiji u Splitu, odsjek Glazbena teorija, na temu predškolskog glazbenog odgoja, a usavršila se na Mozarteum akademiji u Salzburgu te Orff Institutu u Finskoj i Rusiji.

 | Author: Promo Foto: Promo

Odgoj s glazbom Musica je edukativno-glazbeni program kojim se potiče glazbeni, motorički i mentalni razvoj djece. Program se sastoji od različitih glazbenih radionica i koncerata kojim se educiraju djeca do šeste godina uz igru, ples i oslikavanje klasične glazbe. Aktivnosti Programa temelje se na pristupu njemačkog skladatelja i pedagoga, Carla Orffa, koji je spojio glazbu, pokret, dramu i govor u “lekcije“ koje su vrlo slične pravoj spontanoj dječjoj igri kroz koju se govori, pjeva, pleše, svira, imitira glazbu pokretom te se upotrebljavaju segmenti drame, stavljajući naglasak na poticanje dječje improvizacije i individualnosti. Program je odobren od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, odnosno Agencije za odgoj i obrazovanje, vode ga akademski obrazovani glazbenici koji su se usavršili na Orff Schulwerk edukacijama te je trenutno usvojen u više odgojno-obrazovnih institucija grada Splita čime je autorica dala svoj doprinos razvoju hrvatskog obrazovnog sustava.

Svoj primjerak Knjige o bojama možeš naručiti na www.odgojsglazbom-musica.hr.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.