Vrtić 14. listopada 2024.

Evo koje dijete u obitelji ima najbolji smisao za humor

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svatko tko ima brata ili sestru zna da bratsko i sestrinsko rivalstvo postoji. Možda nije u svim odnosima istog intenziteta, ali uvijek postoji. Odnosno, uvijek postoji neka vrsta natjecanja između braće i sestara na raznim područjima.

Ako imaš brata ili sestru, znaš da je sve među vama uvijek bilo natjecanje. Ako ti to nije poznat pojam ili kod vas nije bilo tako, onda moraš znati da je to – iznimka. Isto tako, ako imaš više od jednog djeteta, onda znaš da se povijest ponavlja. Odnosno, ako ti je to nepoznato iz tvog djetinjstva, moglo bi te šokirati kod tvoje djece. No, imaj na umu, rivalstvo i natjecanje među braćom i sestrama neprestano je prisutno i odvija se na baš svim područjima odnosa i odrastanja.

Možda te zanima... Najstarije, srednje ili najmlađe dijete? Redoslijed rođenja utječe na karakter djeteta Školarci

Smisao za humor je u djetinjstvu (ali i kasnije) definitivno cijenjena osobina. To je ono što razvedri svako obiteljsko okupljanje i neminovno te stavi u središte pozornosti. A to je poželjan razvoj događaja kad si dijete, zar ne? Kad ste dijete i žudite za pozornošću…

Ipak, nije sve u tome da ste generalno i općenito prihvaćeni kao najduhovitija osoba u obitelji. Nekad je stvar u tome kako se vidite sami. A najmlađa djeca u obitelji sigurna su da su upravo oni najduhovitiji. Naime, četrdeset i šest posto najmlađe djece misli da su ona najduhovitija u obitelji, dok je među najstarijom djecom taj postotak samo 36 posto.

Mnogi će se najstariji klinci u obitelji grohotom nasmijati na takvu statistiku ili pak početi zezati na taj račun, sigurni smo. A i idući podatak mogao bi izazvati smijeh starije braće i sestara: 17 posto najmlađih u obitelji smatraju da su upravo oni omiljeno dijete u obitelji. Među najstarijima taj postotak iznosi samo 10 posto. No, kada su u pitanju odgovornost, uspjeh, organiziranost i samopouzdanje, najstarija djeca su ta koja smatraju da prednjače u tim osobinama.

Ovi podatci izvučeni su iz studije koja je provedena još (davne) 2015. godine u Velikoj Britaniji, a proučavala je osobine ličnosti i karaktere prvorođenih i posljednje djece rođene u obiteljima. Nije neka tajna da postoji jasna razlika u tome kako se ljudi ponašaju, reagiraju, žive svoje živote i sve ostalo od toga, ovisno o njihovom redoslijedu rođenja.

Inače, u toj istoj studiji pojavili su se i podatci o odgovornosti djece. Dok 54 posto najstarije djece misli da su oni ti koji su najodgovorniji, samo 31 posto najmlađe djece misli da su to oni. A postoji i sasvim logično objašnjenje za ovu statistiku.

Naime, roditeljska se pažnja uvijek lako usmjeri na najmlađe, pa su ti najmlađi često „pod reflektorima“ i imaju priliku biti zabavni, biti u središtu pozornosti, upozorili su autori studije. S druge strane, prvorođena djeca sve moraju učiti i naučiti sami. Osim tog, najstarija braća i sestre često nakon rođenja mlađih postaju „mamini mali pomagači“, te su često „prisiljeni“ na odgovornost.

Da, kao da nema dovoljno rivalstva i svađica između braće i sestara, treba nam još koji podatak tu i tamo kao temelj za rasprave i zamjeranje. Šalimo se, naravno, ali sigurni smo da će najmlađima poslužiti kao podatak za „pikanje“ starijih…

Možda te zanima... Tatin humor možda ne cijeniš dovoljno – a svojim šalama djecu uči vrijednu životnu lekciju Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.