Vrtić 29. srpnja 2024.

Mama vs. tata: Šaljivim crtežima dočarala dvostruke standarde okoline

Foto: Instagram / @momlife_comics
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Znamo da se većinom ne doživljavaju jednako mame i tate. Znamo da to nije fer, ali znamo i da će proći još puno vremena prije nego stvari dođu na ono kako bi trebale biti… Pa onda se lakše tom nasmijati!

Nismo jednom (nego puno puta) prenosili videe i pisali o tom kako društvo ne gleda jednako na ono što rade mame i tate, pa makar radili istu stvar. Kad mama promijenit pelenu bebi, to se podrazumijeva, a kad promijeni tata, to je – divan i brižan tata. Kad se mama igra s djetetom – nemamo uopće što reći, jer je to najnormalnija stvar na svijetu. A kad se igra tata, e onda je on najbolji tata na svijetu.

Možda te zanima... Mama pitala tatu može li pričuvati kćer, a njegova reakcija je potpuno neočekivana Roditelji

Možemo pisati o tom, možemo pjevati o tom, možemo se boriti protiv tog, ali činjenica je da će to ipak još neko (duže) vrijeme biti tako. Društvo jednostavno ne gleda jednako na mame i tate koji rade isti posao, odnosno – brinu se za svoju djecu. Od mame se to očekuje, tatu se hvali.

Upravo na temu ovih dvostrukih standarda našalila se (ili požalila?) mama koja se bavi šaljivim ilustracijama i to uglavnom na temu majčinstva. Na svom profilu @momlife_comics Mary Catherine Starr objavila je nedavno „Ilustrirani vodič za dvostruke standarde roditeljstva“.

U nekoliko crteža uspjela je vjerno dočarati kako okolina vidi mamu, a kako tatu koji objavljaju jednu te istu stvar za obitelj. Na primjer, kad tata donese fast food za ručak, on je zabavan tata, a kad mama napravi isto, onda je ona – lijena mama.

Autorica Mary Catherine odmah je istaknula da ona na meti nema očeve, nego društvo.

„Mogla sam nacrtati milijun primjera nalik ovima, ali mislim da shvaćate bit,“ dodala je u opisu posta.

Mnogi su u komentarima zahvaljivali na ovim crtežima, tvrdeći kako je to nešto što neprestano doživljavaju. Bilo je nekoliko očeva koji su se pobunili protiv ovakvog stava, ali važno je imati na umu ono što je autorica naglasila – nije tata taj koji se treba mijenjati, nego okolina.

Možda te zanima... Ova mama je izdala cijeli album posvećen majčinstvu, urnebesno smiješan jer je - istinit Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.