Vrtić 30. srpnja 2024.

Dječja koža je tanja od naše i treba je uvijek štititi od sunca - evo na što sve paziti

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Sunce je korisno za sve nas, pa čak i za našu kožu kao i cjelokupni organizam. No, tijekom ljeta je važno zaštititi kožu od sunca, posebno dječju.

Ljeto je vrijeme kada djeca većinu vremena provode na otvorenom, izloženi djelovanju sunčevih zraka. Umjereno izlaganje suncu, osim za jačanje imunološkog sustava, ključno je i  za stvaranje vitamina D koji je prijeko potreban za normalan rast i razvoj kostiju djece. Međutim, prekomjerno izlaganje sunčevom ultraljubičastom (UV) zračenju može dovesti do niza kratkoročnih i dugoročnih posljedica po zdravlje dječjeg organizma. Upravo zbog toga, dječju kožu je potrebno odgovarajuće zaštititi.

Možda te zanima... Alergije na sunce kod djece mogu se javiti u više varijanti, a evo koje zahtijevaju ozbiljniju reakciju Beba

Evo na što sve treba paziti kad je dijete na suncu.

Savjeti za zaštitu dječje kože od sunca

Dječja koža je čak pet puta tanja od kože odraslih, zbog čega je kožna barijera slabija te štetne UV zrake prodiru dublje i brže, uzrokujući oštećenja. Također, ona sadrži i manje melanina, pigmenta koji štiti kožu i daje joj boju. 
Neželjene posljedice prekomjernog izlaganja UV – zračenju mogu biti spriječene jednostavnim mjerama zaštite od sunca.
Stoga, u nastavku donosimo nekoliko ključnih savjeta kako da zaštitite svoje mališane i omogućite im bezbrižno uživanje na suncu. 

1. Preparati za zaštitu od sunca 

Nježnu dječju kožu potrebno je zaštititi odgovarajućim preparatima za zaštitu od sunca.
Za sigurno uživanje na suncu birajte preparate koji su vodootporni, pružaju visoku zaštitu od UVA i UVB zraka, sadrže mineralne filtere, titan dioksid i cink oksid, čije čestice odbijaju sunčeve zrake, te su posebno prilagođeni dječjoj koži.

 | Author: Freepik Foto: Freepik
Visoka zaštita od sunca, od najmanje SPF 30, pružit će odgovarajuću zaštitu. 
Dijelove tijela izložene suncu potrebno je pravilno i redovito mazati. 
Prilikom nanošenja zaštitne kreme obratite pozornost na posebno osjetljiva mjesta poput ušiju, nosa te usnica koji vrlo lako izgore na suncu. 

2. Odgovarajuća odjeća

Prikladna odjeća te odgovarajući dodatci dodatna su mjera zaštite nježne dječje kože od djelovanja štetnog sunčevog zračenja.
Birajte odjeću svijetlih boja, dugih rukava te gustog tkanja.
Dodatci, poput ljetnog šeširića sa širokim obodom te sunčanih naočala s UV – zaštitom, osim što će nadopuniti ljetni look, učinkovit su način zaštite osjetljivih područja koja su često izložena suncu. 

3. Izbjegavanje razdoblja najjačeg sunca

Izbjegavajte boravak na suncu u vrijeme kada je ono najintenzivnije, što je osobito između 10 i 17 sati.
Tijekom boravka na suncu, kada god je to moguće, birajte sjenovita područja. 
Malu djecu, do godine dana, uopće ne treba izlagati suncu.

4. Redovita hidracija djece 

Kako bi osigurali odgovarajuću hidraciju djece, osobito tijekom ljetnih vrućina, redovito potičite djecu na unos tekućine.

Pravilna i dosljedna zaštita dječje kože od sunca ključna je za sprječavanje štetnih učinaka sunčevog UV – zračenja. Implementacija ovih savjeta u svakodnevnu rutinu omogućuje vašoj djeci sigurno i bezbrižno uživanje u ljetnim aktivnostima na otvorenom!

Monika Babić, otkucajsrca.hr

Možda te zanima... Oblačni ljetni dani možda su najopasniji za dječju kožu – baš zato što mislimo da nisu Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.