Vrtić Dijete u vrtiću 10. rujna 2019.

Vrtić bez suza: Roditelj se nikada ne smije iskradati na odlasku

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kada je prvotno uključivanje u grupu završeno, roditelji mogu ostaviti dijete na par minuta. Ono što je važno naglasiti je da se nikada ne smiju iskradati. To kod djece izaziva osjećaj nesigurnosti i strah jer nikada ne znaju kada će ih napustiti

Djeca obično kreću u jaslice s godinu dana, a to je i razdoblje kada je strah od odvajanja i strah od stranaca na vrhuncu. Zato bi bilo dobro da roditelji djeci pomognu oko svladavanja tih strahova kroz igranje uloga, skrivača i razgovor. Razgovor je iznimno bitan, čak i s malom djecom. Kroz njega ih pripremamo za nove situacije i okolnosti (kao recimo da će biti puno djece, da će morati dijeliti igračke, da će ih umjesto roditelja čuvati nove tete). 

A da bi nas djeca razumjela treba koristiti jezik koji im je razumljiv, odnosno dječji jezik. Često zaboravljamo da iako imaju slabo razvijen govor, mogu jako dobro razumjeti što se oko njih događa pomoću govora tijela te tona glasa. Rečenica poput: "Maja ići u vrtić. Maja se igrati", uz vedar ton i veselo gestikuliranje rukama, i jednogodišnjakinji će dati do znanja da je očekuje nešto zabavno i veselo te da nema razloga za strah. Kod veće djece može se reći nešto poput: "Vrtić je posebno, zabavno mjesto za igru - samo za djecu". Takva rečenica će kod djeteta pobuditi znatiželju i želju za istraživanjem.

Možda te zanima... Polazak i prilagodba na vrtić: Dopusti djetetu da osjeća tugu Vrtić

Vrijeme prilagodbe ovisi o djetetu, nekima treba duže, nekima kraće

Prva dva do tri dana bilo bi dobro da roditelji budu posrednici između odgajatelja i druge djece. To će im olakšati upoznavanje s grupom i odgajateljicama. Sljedećih dva do tri dana, roditelji su i dalje prisutni, ali više postrani kako bi se dijete samo uključilo u aktivnosti. Naravno, to sve ovisi od djeteta do djeteta. Nekima treba duže, a nekima kraće razdoblje da se prilagode novoj situaciji i okolini.

Kada je prvotno uključivanje u grupu završeno, roditelji mogu ostaviti dijete na par minuta. Ono što je važno naglasiti je da se nikada ne smiju iskradati. To kod djece izaziva osjećaj nesigurnosti i strah jer nikada ne znaju kada će ih napustiti. Prije nego napuste prostoriju bilo bi dobro da to najave: "Tata mora na WC. Čim sam gotov, dođem" ili "Mama mora ići raditi. Čim završim, dođem po tebe". Cijeli taj proces treba ponavljati nekoliko dana kako bi dijete shvatilo da kada roditelji na odlasku kažu da će se vratiti po njega - govore istinu.

Nakon aktivnog uključivanja djeteta u grupu, odvajanje bi trebalo biti kratko uz poticanje na neku aktivnost. "Da li bi mi mogla nacrtati neku posebnu sliku, pa mi je pokaži kada se vratim".

mama dijete strah Možda te zanima... Majčinski strahovi od vrtića: otkrijte koji je vaš Vrtić

Nakon povratka kući, veselo pričajte o odgojiteljima, zanimljivim aktivnostima i igračkama. Odnosno, o svemu onom dobrom i lijepom što se tamo događa. Osim toga, osigurajte posebno vrijeme s djetetom koje će biti provedeno na kvalitetan način bez elektronskih naprava.

A da bi prilagodba bila što lakša za djecu i roditelje, udruga Najsretnija beba Hrvatska organizira svaku srijedu webinar Vrtić bez suza, te savjetovanja kroz koja pruža roditeljima podršku i pomoć u rješavanju konkretnih problema od regresije do ispada bijesa. 

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Webinar Vrtić bez suza

Tvoj mališan kreće u novu avanturu zvanu vrtić. Prilagodba na novu okolinu i boravak u vrtiću djetetu može biti poprilično stresno. Kroz radionice Vrtić bez suza pomoći ćemo ti da uz tehnike renomiranog pedijatra i stručnjaka za dječji razvoj dr. Harveya Karpa, pripremiš dijete na novu sredinu i olakšaš mu boravak i nakon prvotne prilagodbe. Polaznici će naučiti tehnike koje poboljšavaju komunikaciju s djecom, koje potiču njihovu suradnju, te koje će roditeljima olakšati postavljaje granica u odgoju i rješavanje najčešćih poteškoća u odgoju. 

Pridruži nam se na webinaru Vrtić bez suza i nauči:

  • kako pripremiti dijete na vrtić
  • što je dječji jezik i kako ga koristiti
  • kako brzo i učinkovito smiriti ispade bijesa u svega nekoliko minuta 
  • kako riješiti problem grizenja
  • kako izbjeći regresiju kod djece
  • kako pridobiti dječju suradnju
  • kako zaustaviti opasno ponašanje kod djece

Vrijeme održavanja: svake srijede u 21 sat. Po prijavi, polaznici će dobiti link koji će im omogućiti sudjelovanje na webinaru. Cijena webinara je 100 kn. Broj mjesta je ograničen stoga je potrebno rezervirati mjesto na: e-mail: najsretnijabeba@gmail.com i tel: 0989008634.

mama, dijete Možda te zanima... 10 savjeta kako djetetu olakšati polazak u jaslice Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.