Vrtić Dijete u vrtiću 28. kolovoza 2020.

Tužne priče hrvatskih odgojitelja: Djeca ponekad dođu s punim noćnim pelenama

Djeca u vrtiću
Foto: Shutterstock Djeca u vrtiću nauče kako raditi s vršnjacima, kako stvarati prijateljstva, kako dijeliti i kako surađivati s drugima
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'U vrtiću gdje radim 12 godina, redovito imamo upisan i prisutan veći broj djece od onog propisanog Državnim pedagoškim standardom. Sada u uvjetima epidemije, imamo veliki problem, kako uskladiti broj djece s onim što propisuju epidemiolozi. Tjeraju nas odgojitelje da šutimo na nezakonitosti, i prešutno ne poštujemo epidemiološke mjere'

Pod hashtagom #odgojiteljnijeteta, nekoliko tisuća odgajatelja na društvenim mrežama odlučilo je progovoriti o poteškoćama s kojima se nose, s kakvim su se sve situacijama suočili i pokušati potaknuti na promjene. Okupljeni su pod inicijativom SIDRO - odgojitelji u zaštiti prava djeteta. Na društvenim mrežama svakodnevno ostavljaju svoje kratke, gotovo horor priče u kojima ukazuju na izuzetno loše uvjete u predškolskim ustanovama, kako za djecu, tako i za same odgajatelje. 

Možda te zanima... Problemi odgojitelja: Gradovi se hvale da su 'prijatelji djece', a krše se prava djece i radnika Vrtić

Donosimo ti samo dio svjedočanstva hrvatskih odgojitelja koji su se uključili u kapmanju #odgojiteljnijeteta.

"U vrtiću gdje radim 12 godina, redovito imamo upisan i prisutan veći broj djece od onog propisanog Državnim pedagoškim standardom. Sada u uvjetima epidemije, imamo veliki problem, kako uskladiti broj djece s onim što propisuju epidemiolozi. Tjeraju nas odgojitelje da šutimo na nezakonitosti, i prešutno ne poštujemo epidemiološke mjere".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by #odgojiteljnijeteta (@odgojiteljnijeteta) on

"Pripravnica sam mjesec i deset dana te čim sam upoznala svu djecu u mlađoj jasličkoj skupini ostala sam sama raditi, nemam ni mentora. S djecom radim 6,5 ili 7 sati. Svaki dan mi je veliki stres, ne stignem s djecom napraviti planirane aktivnosti jer im sama jedva stignem pružiti adekvatnu njegu. Samo brinem o tome da svi živi i zdravi napuste vrtić."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by #odgojiteljnijeteta (@odgojiteljnijeteta) on

"Drže me na ugovoru na određeno pet godina, s dva prekida od šest dana sve zajedno.  Nitko mi ne govori razlog, zašto ne mogu raditi na ugovor na neodređeno, i živjeti mirno znajući gdje ću sutra doći na posao. S ugovorom na određeno, nemam nikakvu mogućnost reći ako nešto ne valja, ako nešto nije po zakonu. Odmah me upozore, neće se produžiti moj ugovor". 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by #odgojiteljnijeteta (@odgojiteljnijeteta) on

"Ponekad je svakom odgajatelju suza u oku kada vidi da dijete dođe s noćnom, toliko punom pelenom, da ispadaju mrvice iz nje. I, da, skoro svaka skupina ima dijete koje odgajatelj redovno kupa, pere kosicu..."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by #odgojiteljnijeteta (@odgojiteljnijeteta) on

"Posao odgojitelja nije samo posao. MI to živimo svaki dan, cijeli dan. I vikendom i blagdanom, i na godišnjem odmoru. Naše obitelji sudjeluju u našem radu i promišljanju. Kada sa svojom djecom izađem prošetati našeg psa, skupljamo materijale u parku, koje ću sutra odnijeli mojoj vrtićkoj djeci i pripremiti prigodnu aktivnost. Kad sa suprugom odem u shopping, redovito završimo u kupovini boja, glitera, plastelina... jer znam da će mi sutra to nedostajati u skupini". 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by #odgojiteljnijeteta (@odgojiteljnijeteta) on

"Od danas sam na bolovanju. Upala tetiva na ručnom zglobu. To je posljedica njege 20 djece u mlađoj jasličkoj skupini".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by #odgojiteljnijeteta (@odgojiteljnijeteta) on

"Biti odgojitelj ponekad znači i odrediti sudbinu maloljetne majke i njenog djeteta. Kada, prema nalogu CZSS, skupa s pedagogom, treba pisati izvještaj o  djetetu, napredak jer se procjenjuje je li maloljetna majka dobra za isto, a milijun puta bolja od nekih "visokoškolovanih". 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by #odgojiteljnijeteta (@odgojiteljnijeteta) on

"U jednom gradskom vrtiću tajnica ravnateljice ovako mi je rekla: "A Vi kolegice nemate nekog da nekome nešto da, ili da vi nešto date...znate, velika je konkurencija".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by #odgojiteljnijeteta (@odgojiteljnijeteta) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by #odgojiteljnijeteta (@odgojiteljnijeteta) on

Konkretni ciljevi ove inicijative su: 

▪︎ bolji uvjeti boravka djece u predškolskim ustanovama
▪︎ jednaka kvaliteta i dostupnost ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja za svako dijete, bez obzira u kojem dijelu Hrvatske bilo rođeno
▪︎ bolji uvjeti rada za odgojitelje kako bi mogli iskoristiti sve svoje znanje i kompetencije u poticanju razvoja i ostvarivanja maksimalnog potencijala svakog djeteta
▪︎ promjena percepcije javnosti o važnoj ulozi odgojitelja u sustavu ranog predškolskog odgoja i obrazovanja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Drage kolegice i kolege, stručni suradnici, ravnatelji, dragi roditelji ❤ Uključili ste se u ovu inicijativu, podržali kampanju #odgojiteljnijeteta, i pokazali da nam je svima važno djetinjstvo svakog djeteta. Hvala vam!! Inicijativa broji gotovo 3000 članova naše grupe, preko 1800 pratitelja na ovoj stranici, tu su i Instagram i Twitter...možemo zaokružiti na najmanje 5000 osoba u samo nekolilo dana koje jasno podržavaju naše aktivnosti. Stotine vaših objava čeka svoj trenutak, sve ćemo ih objaviti. Sad kad smo se probudili, pokrenuli, potaknuli interes javnosti i medija, vrijeme je za predstaviti konkretnije ciljeve ove inicijative. ▪︎ bolji uvjeti boravka djece u predškolskim ustanovama ▪︎ jednaka kvaliteta i dostupnost ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja za svako dijete, bez obzira u kojem dijelu Hrvatske bilo rođeno ▪︎ bolji uvjeti rada za odgojitelje kako bi mogli iskoristiti sve svoje znanje i kompetencije u poticanju razvoja i ostvarivanja maksimalnog potencijala svakog djeteta ▪︎ promjena percepcije javnosti o važnoj ulozi odgojitelja u sustavu RPOO Svojim svjedočanstvima, svojim pričama, pokazujete koliko je toga loše i neispravno, ali i koliko toga možemo popraviti! Kako ćemo to postići? Ispunjenjem naših zahtjeva. Ovako budni, možemo puno napraviti! I kada mislimo da ne možemo ili ne smijemo, sjetimo se, promjene dolaze od nas samih, nikako drugačije. Budimo promjena koju želimo! Učinimo da nestane nejednakost, diskriminacija, samovolja, neučinkovitost, neznanje! Tražimo za svako dijete jednak predškolski početak, jednake mogućnost! Nastavite nam pisati, pratite nas i dalje, komentirajte, dijelite, i nemojte se bojati. Sve što radimo, radimo za dobrobit naše djece! HVALA ❤ #odgojiteljnijeteta #dajmodjeciboljisvijet #letthemshine

A post shared by #odgojiteljnijeteta (@odgojiteljnijeteta) on

Možda te zanima... Roditelji o vrtiću: 'Dvije tete na toliki broj djece, to nije humano' Vrtić

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.