Vrtić Dijete u vrtiću 10. srpnja 2021.

Djeca koja idu u jaslice bolje se ponašaju od djece koja su kod kuće?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mnogi roditelji su zabrinuti zbog toga što im dijete ide u jaslice, međutim novo istraživanje pokazuje da nema razloga za brigu

Ako tvoje dijete ide u vrtić ili još važnije ako se osjećaš krivom zbog toga svidjet će ti se rezultat novog istraživanja u Francuskoj. Između ostalog, otkrili su da su djeca koju idu u jaslice više društvena u odnosu na djecu koja ne idu. Iako se ovakvi rezultati mogu očekivati u jaslicama i vrtiću, ono što iznenađuje u ovom istraživanju je da su se ova djeca bolje ponašala u odnosu na djecu koja su kod kuće s nekim članom obitelji ili dadiljom.

Možda te zanima... Ne žalim što mi je dijete krenulo u jaslice s godinu dana Roditelji

Istraživanje koje je radilo francusko Sveučilište Sorbonne objavljeno je u časopisu Journal of Epidemiology and Community Health  pratilo je emocionalni razvoj 1.500 djece od rođenja do navršenih osam godina. Tijekom tog vremena, roditelji su popunjavali anketu o dječjem ponašanju i mentalnom zdravlju kao i o status skrbi prve tri godine života.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Pozitivan utjecaj nije bio vidljiv samo tijekom prvih godina kada su djeca pohađala vrtić nego se vidio i dugoročno na njihovom razvoju, pokazuju manje problema u ponašanju te socijalnih problema u ranoj adolescenciji. 

"Pristup visokokvalitetninim jaslicama u prvim godinama života može poboljšati ponašanje i kognitivni razvoj djeteta, spriječiti kasnije emotivne poteškoće i promicati socijalno ponašanje", objašnjava dr. Maria Mechlor, jedna od autorica istraživanja. To sigurno ne znači da bi roditelji čije je dijete kod kuće trebali promijeniti strukturu skrbi o djeci, ali se roditelji čije dijete ide u jaslice mogu osjećati smireno zbog izbora koji su napravili.

Možda te zanima... 4 vještine koje djeca nauče kada krenu u vrtić Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.