Vrtić Digni prstić za svoj vrtić 28. travnja 2020.

Evo kako pripremiti dijete na povratak u vrtić

Foto: Guliver

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nakon nekoliko mjeseci izbivanja iz vrtića, povratak starim rutinama za dijete može biti izazovan i stresan. Evo nekoliko korisnih savjeta koji će pomoći da se što lakše vrati u svakodnevicu

Pandemija koronavirusa zatvorila je škole i vrtiće te je pred mnoge obitelji stavila velik izazov. Većina se roditelja susrela sa situacijom u kojoj su morali obavljati poslovne obaveze istodobno se brinući o djeci - i to sve unutar četiri zida. Iako nije bilo nimalo lako, napokon se može malo lakše disati jer se škole i vrtići ponovno otvaraju.

Međutim, ponovno odvajanje od roditelja na nekoliko sati na dan može u djetetu izazvati stres i anksioznost. Djeca svoje roditelje smatraju ''sigurnim'' mjestom koje ih štiti od svih nepoznatih situacija ili nedaća s kojima se susreću. A odvajanje od ''tog mjest'' u djetetu može izazvati strah i nesigurnost. Kako bi umanjila djetetov stres i pripremila ga na ponovni odlazak u vrtić, evo nekoliko savjeta kako lakše prebroditi ovo razdoblje.

1. Prisjetite se starih rutina

Situacija s koronavirusom i život u izolaciji diktirali su drugačiji način života obitelji. Uzmi u obzir kako je dijete u ovih nekoliko mjeseci bili s tobom 0-24 te je imalo malo drugačija pravila i ritam. Primjerice, moglo je dulje spavati ili je imalo pravo na dodatni crtić. Odlazak u vrtić znači i promjenu dosadašnjih navika, zbog čega je poželjno da nekoliko tjedana prije povratka postupno počneš mijenjati djetetove navike, poput spavanja i doručka.

Isto tako, u vaše svakodnevne razgovore uključi temu vrtića. Razveseli dijete informacijom da će uskoro moći vidjeti svog najboljeg prijatelja. Ako ste tijekom izolacije bili u kontaktu s roditeljima njegovog dobrog prijatelja, udružite snage i ohrabrite ih zajedno.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

2. Nemoj zaboraviti na 'prijelazni objekt' 

Svima je poznato kako djeca uvijek imaju onu jednu dekicu, igračku ili čak fotografiju uz koju se vežu od malih nogu te je ne ispuštaju do određene dobi. Naime, riječ je o urođenome mehanizmu u djetetu koji omogućava da se vežu za neke predmete koji djeluju umirujuće na njih kad odrasli nisu u njihovoj blizini.

Ako dijete već od prije ima prijelazni objekt, onda ga nikako nemoj zaboraviti ponijeti prvi dan vrtića. No ako je sigurno u okolinu u koju se vraća, možda neće biti ni potrebe nositi predmet koji će ga ''čuvati'' u stresnim situacijama. Svakako ga pitaj kako se osjeća.

Možda te zanima... Prijavi vrtiće kojima će Pampers i missMAMA donirati 50 000 kuna! Vrtić

3. Odjeni djetetu najdražu majicu

S obzirom na to da već znaš pravila vrtića nećeš imati prevelikih problema oko pripreme. Svakako provjeri nije li dijete preraslo papuče, tenisice i pidžamu. Kako bi ga dodatno razveselila i umanjila stres, odjeni ga u najdražu odjeću, poput sretne majice ili veselih hlača. Također je važno da mu pripremiš rezervu odjeću, ako se zaprlja ili smoči. Osim toga, ako tvoje dijete još nosi pelene, pobrini se da odabereš one koje omogućuju slobodu pokreta te koje dobro upijaju kako bi se dijete moglo nesmetano igrati tijekom boravka u vrtiću.

Primjer takvih su Pampers pelene-gaćice. Ove su pelene varijanta normalnih pelena koje se ne lijepe na prednjoj strani nego se zbog elastične trake oko cijelog bebina struka lako navlače i skidaju. Osim što će tvom djetetu omogućiti veću ugodnost pri kretanju, tetama će ih biti jednostavnije presvući.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

4. Podsjeti ga na lijepe trenutke

Svako dijete ima onu jednu odgojiteljicu koja mu posebno priraste srcu. Zašto ga onda prije povratka u vrtić ne bi podsjetila na nju, ali i na sve ostale lijepe stvari koje je proživio u vrijeme boravka ondje? I sama si svakodnevno slušala o raznim dogodovštinama, pjesmicama i igrama, pa je razgovor o povratku u vrtić idealno vrijeme da ih se prisjetite. Osim što ćeš ga razveseliti, bit će i motiviran.

5. Napiši mali šalabahter

Koliko ti povratak djeteta u vrtić bio olakšavajući trenutak, toliko ti može stvoriti i stresa. No ne živciraj se. S obzirom na to da si ovo već jednom prošla, već si spremna na neke situacije. Iako se dijete možda vraća u isti vrtić, svakako možeš ponovno pripremiti bilješku s važnim podacima o svome djetetu.

Ondje zapiši ima li kakvih zdravstvenih poteškoća, poput alergija na određenu hranu ili fobija. Tako ćeš odgojiteljici omogućiti mali šalabahter koji će moći koristiti u bilo kojem trenutku, a ti ćeš biti sigurna da uvijek ima sve informacije o tvojem djetetu. Ako odgojiteljica još ima staru bilješku, a neke su se stvari promijenile, slobodno je dopuni.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Svakom kupnjom Pampersovih pelena pridonosiš prikupljanju 50. 000 kuna koje će se raspodijeliti između tri vrtića. Podrži projekt jer će, zahvaljujući tebi, najbolje priče postati stvarnost!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.