Vrtić Dijete u vrtiću 21. travnja 2021.

Jesu li dječja prava samo slovo na papiru? Ministarstvo zanemaruje predškolsku djecu, upozoravaju odgojitelji

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U izradi Nacionalnog plana za razvoj sustava obrazovanja nema niti jedna osoba koja dolazi iz ranog i predškolskog obrazovanja te zastupa interese djece rane i predškolske dobi, ističu iz udruge SIDRO.

Udruga SIDRO – odgojitelji u zaštiti prava djeteta u dječjem vrtiću tvrdi da je ministar Radovan Fuchs u potpunosti zaboravio na rani i predškolski odgoj. Još uvijek rade prema pravilnicima iz 1997., a ministar i dalje zanemaruje sudjelovanje odgojitelja u stvaranju plana obrazovanja što su mu i poručili u pismu s 13 tisuća potpisa odgojitelja, stručnih suradnika i roditelja u kojem zahtjevaju ispravljanje te greške.

#šutnjomkažešDA #odgojiteljnijeteta #dajmodjeciboljisvijet #letthemshine

Objavljuje SIDRO - odgojitelji u zaštiti prava djeteta u dječjem vrtićuUtorak, 20. travnja 2021.

Na svojem Facebook profilu, iz Udruge SIDRO prozvali su resorno ministarstvo zbog ne razumijevanja problema u sustavu ranog i predškolskog odgoja.

"Koliko smo se puta uvjerili u to da naše resorno ministarstvo, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, ne razumije probleme u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja?", napisali su.

Naime, ovog je tjedna imenovana Radna skupina za izradu Nacionalnog plana za razvoj sustava obrazovanja za razdoblje 2021.-2027. Ona se sastoji od čak 45 članova, a među njima nema niti jedna osoba koja dolazi iz ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, koja razumije i zastupa interese djece rane i predškolske dobi i probleme sustava RPOO, poručuju iz udruge SIDRO.

Navode i kako ministar strategiju razvija s predstavnicima Obrtničke i Gospodarske komore, udruge poslodavaca, i drugim stručnjacima koji nemaju nikakva iskustva u radu predškolskih ustanova.

"Od 45 osoba, niti jedna ne dolazi iz RPOO, iz prakse, niti dolazi kako bi zastupala interese djece rane i predškolske dobi. S kim će ministar mijenjati pravilnike iz 1997. godine po kojima radimo? S predstavnicima Obrtničke i Gospodarske komore? S predstavnicima udruge poslodavaca? Ili te pravilnike nije potrebno mijenjati?!", upitali su se odgojitelji.

🎯 MZO SRAMOTNO NEGIRA POSTOJANJE RPOO U HRVATSKOJ? Koliko smo se puta uvjerili u to da naše resorno ministarstvo,...

Objavljuje SIDRO - odgojitelji u zaštiti prava djeteta u dječjem vrtićuUtorak, 20. travnja 2021.

Udruga SIDRO je izuzetno nezadovoljna ovakvim postupanjem ministra i MZO-a te zahtjeva uključivanje odgojitelja u izradu nacionalnog plana obrazovanja.

Djeca u vrtiću Možda te zanima... Tužne priče hrvatskih odgojitelja: Djeca ponekad dođu s punim noćnim pelenama Vrtić

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.