Roditelji 10. studenoga 2021.

Prava djece – znaš li koja su i zašto ih je iznimno važno poštovati?

Foto: Shutterstock

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prije 32 godine svijet se ujedinio u želji da djeca budu sigurna i zaštićena te kako bi im se pružila prilika da rastu, razvijaju se, uče... Sklopljena je Konvecija o pravima djeteta, međunarodni dokument kojim se priznaju prava djece u cijelome svijetu, a Konvenciju je potpisalo 196 država. Prava djece nemaju rok trajanja. Ona su univerzalna i svevremenska, a krše se, nažalost, svakodnevno. Znaš li koja su prava djece i zašto ih je važno poštovati?

Baš kao i mi odrasli, i djeca imaju svoja prava. Samo zato što su malena i možda se još uvijek ne znaju izboriti za sebe, ne znači da smijemo kršiti njihova prava ili zatvarati oči ukoliko primijetimo da netko u našoj okolini to čini. Baš naprotiv, stanite u djetetovu zaštitu i potrudite se osigurati mu njegova osnovna prava.

Prava djece određena su Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravima djeteta, koja je usvojena na 44. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda 20. studenoga 1989. godine (Rezolucija br. 44/25). Upravo zato svakog 20. studenoga u godini obilježavamo Međunarodni dan djeteta. Konvencija o pravima djeteta propisuje univerzalne standarde koji osiguravaju zaštitu djeteta od svih oblika diskriminacije ili kažnjavanja, te poštivanje i afirmaciju prava djeteta bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi.

Konvencija je prvi dokument u kojemu se djetetu pristupa kao subjektu s pravima, a ne samo kao osobi koja treba posebnu zaštitu. Konvencija o pravima djeteta je pravni akt koji ima snagu zakona i obvezuje stranke na pridržavanje njezinih odredaba te uključuje pravo nadziranja primjene u državama koje su ju prihvatile i ratificirale.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Da bismo znali prepoznati kršenje djetetovih prava i pomoći mu, svatko od nas bi trebao poznavati temeljna načela Konvencije o pravima djeteta, čija je Republika Hrvatska stranka od 1991. godine. Prava sadržana u Konvenciji temelje se na četiri opća načela koja se odnose na svako dijete, bez iznimke:

1. Prava preživljavanja

Uključuju one članke Konvencije koji osiguravaju djetetu zadovoljavanje temeljnih potreba za njegovu opstojnost. To su primjerice: pravo na život, pravo na odgovarajući životni standard, pravo na prehranu, pravo na smještaj te pravo na zdravstvenu pomoć. 

2. Razvojna prava

Uključuju one članke Konvencije koji osiguravaju djetetu najbolji mogući razvoj u svim vidovima života, uključivši tjelesni, emotivni, psihosocijalni, kognitivni, društveni i kulturni. To su primjerice: pravo na obrazovanje, pravo na igru, pravo na slobodno vrijeme, pravo na kulturne aktivnosti, pravo na informiranje te pravo na slobodu misli i izražavanja (vjere). 

3. Zaštitna prava

Uključuju one članke Konvencije koji osiguravaju zaštitu djeteta. To su primjerice: prava na zaštitu od zlouporabe, zapostavljanja i izrabljivanja, na zabranu dječjeg rada, zaštitu od droga, alkohola, duhana, na zaštitu djece izbjeglica, djece u oružanim sukobima, djece u zatvorima. Pri donošenju svih odluka ili izvršenju postupaka koji utječu na dijete ili na djecu kao skupinu, najvažnija mora biti dobrobit djeteta. To se odnosi kako na odluke koje donose vladina, upravna ili zakonodavna tijela, tako i na odluke koje donosi obitelj.

4. Prava sudjelovanja

Uključuju one članke koji omogućuju djetetu aktivno sudjelovanje u svojem okružju, regionalnom / nacionalnom / svjetskom, koja ga pripremaju za aktivnog građanina u budućnosti. To su primjerice: pravo na slobodno izražavanje svojih misli i pravo na udruživanje.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Unatoč zakonski jasno definiranim pravima djece, svjedoci smo toga da se ta ista prava svakodnevno krše, na svim poljima. Ovaj problem nije nešto što se događa daleko od nas, u zemljama trećeg svijeta, već je itekako prisutan i u Hrvatskoj. Mnoga djeca nemaju redovite obroke, žive u skučenim i neprilagođenim prostorima, bez grijanja i tople vode. Umjesto da uživaju u dječjoj igri ili se školuju, djeca u Hrvatskoj prose po ulicama, svakodnevno su zapostavljena, ignoriraju se njihova mišljenja, izložena su opijatima, a nažalost su i sustavno psihički i fizički zlostavljana.

Pogrešno je razmišljati da će netko drugi to promijeniti, jer put do ostvarenja dječjih prava počinje od pojedinaca, bili to roditelji, skrbnici, susjedi, bake i djedovi, stručnjaci, novinari, liječnici, odgojitelji, učitelji ili donositelji odluka. Važno je pravovremeno reagirati i barem pokušati osobno doprinijeti ispunjavanju obećanja danih u Konvenciji o pravima djeteta.

Svi koji žele upozoriti na slučaj povreda prava djeteta, mogu se javiti Uredu pravobraniteljice za djecu na e-mail adresu info@dijete.hr. Prijave se mogu odnositi na povrede prava pojedinog djeteta ili na opće pojave koje ugrožavaju prava i interese djece.

Kao društveno odgovorna tvrtka, PEPCO Hrvatska redovito sudjeluje u projektima i akcijama pomoći djeci i kroz donatorske aktivnosti redovito podržava rad dječjih udruga i domova za djecu. Osim toga, PEPCO vodi računa da u ponudi proizvoda uvijek ima širok raspon proizvoda za djecu svih uzrasta koji su zbog svoje pristupačne cijene dostupni svim roditeljima. Poopeys pelene odlikuje kvaliteta izrade i povoljna cijena. Dostupne su u svim PEPCO trgovinama diljem Hrvatske. Kupnjom Poopeys pelena u razdoblju od prosinca 2021. do svibnja 2022. pomoći ćete obnovu sisačke bolnice stradale u potresu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.