Vrtić 06. srpnja 2023.

5 stvari koje ne trebaš očekivati od svog dvogodišnjeg djeteta

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Neke stvari s kojima imamo osjećaj da se borimo, zapravo su normalno ponašanje djece. U dobi od dvije godine dijete još uvijek nije shvatilo mnoge koncepte koje odrasli uzimaju zdravo za gotovo.

Nekad te može doslovno izludjeti, izuti iz cipela i natjerati te da počupaš svu kosu. A ima – tek dvije godine. No, zapravo, kad staneš, udahneš i razmisliš hladne glave, shvatiš da na neki način previše očekuješ od tog bića koje je tek dvije godine na ovom svijetu.

Da, sve su to faze, pa tako i ta faza koju dijete prolazi s dvije godine, a koju su tako dobro opisali onim nazivom „terrible two“, odnosno „strašne dvije godine“. Djeca se različito ponašaju u određenim razvojnim fazama, a nekakav presjek „simptoma“ jednak je za sve. Evo nekih stvari koje ne trebamo očekivati ​​od naših dvogodišnjaka – te ono što možemo učiniti umjesto toga.

1. Prestani očekivati ​​od dvogodišnjaka da dijeli

Dijeljenje djeci nije prirodno. Prema nedavnoj studiji, iako djeca mogu naučiti osnove dijeljenja s tri godine, tek s oko sedam godina u potpunosti razumiju koncept dijeljenja. Čak i u dobi od tri godine djeci je teško shvatiti koncept vlasništva. Ne shvaćaju da je ono što posjeduju njihovo i da će im se kad nešto daju, vratiti ono što im pripada.

Što možeš učiniti umjesto toga

Umjesto da prisiliš dijete da dijeli, dopusti mu da vide tebe kako dijeliš stvari. Dijeli knjige sa svojim partnerom, dijeli kolačiće s djecom, nauči svoje dijete dijeljenju tako što ćeš mu biti model.

2. Prestani očekivati ​​da dvogodišnjak nema tantrume

Razlog zašto su ispadi bijesa, odnosno tantrumi, česti u dobi od dvije godine je taj što mala djeca još nemaju riječi kojima bi se izrazila. Mala djeca često nisu u stanju razlikovati različite jake emocije i stoga reagiraju na njih na jedini način koji znaju, tj. pretjeranom reakcijom i ispadima bijesa.

Što možeš učiniti umjesto toga

Jedna od najgorih stvari koje možeš učiniti kada se nosiš s ispadima bijesa je nedosljednost. Druga je popuštanje. Kada popuštamo, učimo svoju djecu da će izljevima bijesa dobiti ono što žele. Međutim, ispadi bijesa također mogu ukazivati ​​na nesposobnost djeteta da verbalizira emocije pa je važno znati kada ih ignorirati (ako dijete ne riskira dovesti sebe ili druge u opasnost) i kada držati svoje dijete blizu kako biste mu pokazali da je sigurno. Imaj na umu da će otprilike u ovoj dobi dijete početi eksperimentirati s neovisnošću. Nikada nije prerano upoznati svoje dijete s različitim emocijama i mehanizmima suočavanja s emocijama koje može koristiti. Kad dijete zna da će mu zagrljaj pomoći da se smiri, vjerojatnije je da će doći po taj zagrljaj, umjesto da se razljuti. Ako možeš, izbjegavaj situacije koje će potaknuti ispade bijesa.

3. Prestani očekivati ​​da će dvogodišnjak biti strpljiv

Sposobnost djeteta da odgodi zadovoljstvo, pokazuje koliko bi moglo biti uspješno kasnije u životu. Problem je u tome što dvogodišnjaci "žele sve i žele to sada". To je jednostavno tako. Iako se djeca (od otprilike pete godine) mogu naučiti tehnikama odvraćanja pažnje kako bi se lakše kontroliralo ponašanje, te tehnike jednostavno ne funkcioniraju s malom djecom.

Što možeš učiniti umjesto toga

Kad djeca moraju predugo čekati, sigurno će postati uznemirena i frustrirana pa ih nemoj pustiti da čekaju dulje nego što je potrebno. U ovoj dobi dijete ima kratak raspon pozornosti pa mu možeš pokušati odvratiti pažnju predlažući mu neku alternativu koja mu je privlačna. Ipak, zapamti da mala djeca traže trenutačno zadovoljstvo i sklona su smatrati da što dulje moraju čekati na nagradu, to je manja subjektivna vrijednost te nagrade (darovi, zagrljaji, slatkiši itd.).

 | Author: Freepik Foto: Freepik

4. Prestani očekivati ​​da se dvogodišnjak želi igrati s drugom djecom

U dobi od dvije godine djeca se rijetko igraju s drugom djecom – igraju se pored druge djece. Paralelna igra javlja se otprilike u ovoj dobi, a dijete se zapravo tada igra pored druge djece, bez pokušaja interakcije i kontakta s drugom djecom.

Što možeš učiniti umjesto toga

Svako dijete prolazi kroz paralelnu igru ​​prije nego što počne prakticirati društvenu igru, stoga nemoj prisiljavati dijete da se igra s drugom djecom, pogotovo ako ti se čini da mu je ugodno igrati se samo. Upamti da je u dobi od dvije godine dijete još uvijek usmjereno prema mami. No, iako se djeca možda ne igraju zajedno, gledajući jedno drugo i prilagođavajući svoje ponašanje, uče važne društvene vještine.

5. Prestani očekivati ​​da ćeš "spasiti" svog dvogodišnjaka

Postoji uobičajena zabluda da su dvogodišnjaci bespomoćni, ali upravo u ovoj dobi počinju eksperimentirati s neovisnošću. U dobi od dvije godine djeca također počinju imitirati svoje roditelje. Djeca stječu samopouzdanje kada im se dopusti da sami rade stvari.

Što možeš učiniti umjesto toga

Ne zaboravi da djeca u ovoj dobi žele imitirati svoje roditelje pa dopusti djetetu da ti pomogne oko zadataka primjerenih dobi. Čak i u dobi od dvije godine djeca mogu sudjelovati u jednostavnim poslovima. Daj mu pelenu da je baci, zamoli ga da pokupi svoje igračke, zamoli ga da svoju odjeću stavi u košaru za rublje, i tako dalje. Iznenadit ćeš se koliko tvoj dvogodišnjak može učiniti ako ima prave alate i pravo okruženje. Djeca u dobi od dvije godine mogu te uistinu dovesti do ludila, ali "užasne dvije godine" su normalno razdoblje i (nadajmo se) kratkotrajna faza. Iako ne bi trebalo dopustiti da se dijete izvuče s neprikladnim ponašanjem, kad znaš da će i to proći, možda će ti biti lakše.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.