Trudnoća 16. studenoga 2023.

Za sve manju plodnost muškaraca možda su krivi sasvim uobičajeni pesticidi

Foto: Unsplash
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Znamo da pesticidi nisu dobri za nas, a vrlo vjerojatno još niti ne znamo što sve čine našem organizmu. No, čini se da su za ono o čemu često pišemo, pad muške plodnosti, odgovorni upravo pesticidi.

Ne volimo pretjerano razgovarati o pesticidima. Sve nekako u nadi da će oni prestati biti važni ako o njima ne pričamo, kad već znamo da ih tako teško možemo izbjeći. No, oni su itekako tu i prisutni posvuda i u svemu. I često čine zlo našem organizmu, a svaki put se iznenadimo na koje se sve to načine događa. Najnovija studija, objavljena 15. studenog, pokazala je da je sve manja plodnost muškaraca zbog smanjene koncentracije sperme povezana – s pesticidima, i to vrlo uobičajenima.

Možda te zanima... Broj spermija kod muškaraca diljem svijeta je u znatnom padu Trudnoća

Za ovo istraživanje prikupljeni su, ocijenjeni i pregledani rezultati 25 studija o određenim pesticidima i muškoj plodnosti. Pokazalo se da su muškarci koji su bili izloženi određenim klasama pesticida imali znatno niže koncentracije sperme. Studija, objavljena u časopisu Environmental Health Perspectives, uključivala je podatke prikupljene od više od 1700 muškaraca i trajala je nekoliko desetljeća.

"Bez obzira na to kako smo gledali na analizu i rezultate, vidjeli smo postojanu povezanost između povećanja razine insekticida i smanjenja koncentracije sperme", rekla je autorica studije Melissa Perry, koja je epidemiologinja za okoliš i dekanica Fakulteta za javno zdravstvo na Sveučilište George Mason. "Nadam se da će ova studija privući pozornost regulatora koji žele donositi odluke kako bi zaštitili javnost od nenamjernih, neplaniranih utjecaja pesticida."

Desetljećima su znanstvenici pokušavali razriješiti neka važna pitanja o muškoj plodnosti. Koncentracija spermija jedan je od nekoliko čimbenika koji su korisni pokazatelji. Prošlogodišnje izvješće pokazalo je da broj spermija opada u svim regijama svijeta, kao i da se tempo tog pada ubrzava.

“Postojali su neki prilično uvjerljivi i pomalo zastrašujući podaci o razinama muške plodnosti tijekom prethodnih 50-70 godina, s različitih mjesta diljem svijeta koji sugeriraju da je koncentracija sperme u padu, i to ne samo malo”, rekao je John Meeker, profesor znanosti o zdravlju okoliša na Školi javnog zdravlja Sveučilišta u Michiganu. "To je zabrinjavajuće."

Promjene u okolišu

Znanstvenici već dugo sumnjaju da bi jedan od bitnih razloga za ovakva događanja mogle biti promjene u okolišu, te su desetljećima ispitivali ulogu pesticida u studijama na životinjama i epidemiološkim istraživanjima ljudi.

Nova analiza usredotočuje se na dvije skupine kemikalija - organofosfate i neke karbamate - koji se obično koriste u insekticidima. Istraživači su pregledali podatke prikupljene od ljudi koji su bili izloženi pesticidima i onih koji nisu. Većina, ali ne sva, istraživanja bila su usredotočena na izloženost na radnom mjestu. Isto tako, prilikom istraživanja pazilo se na to da se isključe vanjski čimbenici koji bi mogli pridonijeti nižem broju spermija poput pušenja i starosti.

Istraživači zasad nisu sigurni kako pesticidi utječu na koncentraciju sperme i definitivno će u tu svrhu biti potrebna dodatna istraživanja. Vjerojatno su pesticidi jedan od mnogih čimbenika iz okoliša koji bi mogli pridonijeti padu koncentracije sperme.

Trend pada koncentracije sperme naširoko je uočen u studijama diljem svijeta, ali to je komplicirana tema i neki su znanstvenici još uvijek suzdržani u tom pogledu. Poznato je da je spermu teško prebrojati, a tehnologija kojom se to čini promijenila se tijekom godina. Osim tog, postoje mnogi zbunjujući čimbenici koji mogu utjecati na mušku plodnost, uključujući dob, pretilost i korištenje opojnih sredstava.

Možda te zanima... Znanstvenici se iznenadili kad su shvatili da spermiji krše jedan od zakona fizike Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.