Trudnoća Liječenje neplodnosti 10. studenoga 2021.

Što sve utječe na mušku plodnost i kako poboljšati zdravlje sperme?

Plodnost muškarca
Foto: Guliver Promjenom načina života i prehrane moguće je poboljšati zdravlje i kvalitetu sperme te tako utjecati na plodnost muškarca.

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U svijetu je više od 15 posto parova suočeno s dijagnozom neplodnosti, a slično je stanje i u Hrvatskoj gdje se svaki šesti par fertilne dobi nosi s ovim problemom. Iako ženama plodnost opada s godinama, prema statistikama muški čimbenik neplodnosti zauzima visokih 40 posto.

Prema kriterijima Svjetske zdravstvene organizacije, ako unatoč nezaštićenim spolnim odnosima u trajanju od najmanje godinu dana ne dolazi do začeća, sa stručnog gledišta to je znak za početak kliničko-laboratorijske obrade mogućih uzroka. Doduše o neplodnosti u apsolutnom smislu može se govoriti samo u slučaju potpunog odsustva spermija - azoospermije, dok se u svim drugim slučajevima u današnje doba govori o smanjenoj plodnosti.

Ona može biti uzrokovana raznim uzrocima kao što je niska proizvodnja sperme, abnormalna funkcija sperme, slaba pokretljivost spermija ili razlozi zbog kojih je ejakulacija onemogućena. No i bolesti, ozljede, kronični zdravstveni problemi, način života i drugi čimbenici mogu doprinijeti muškoj neplodnosti, odnosno problemima s plodnosti.

Zdravlje i zdrava prehrana važni su za normalno funkcioniranje reproduktivnih organa, a za uspješno začeće važan je i broj spermija i njihova pokretljivost. Pušenje, alkohol, pretilost kao i izloženost teškim metalima, pesticidima i zračenju loše djeluju na mušku potenciju.

Poteškoće sa začećem donose stres i frustracije kod para, a dobra vijest je da je promjenom načina života i prehrane moguće poboljšati zdravlje i kvalitetu sperme te tako utjecati na plodnost muškarca.

Održavanje zdrave tjelesne težine

Pretilost kod muškarca može imati negativan utjecaj na spermu, a problemi s težinom mogu biti pogubni za libido i potenciju. Pretili muškarci imaju više estrogena što smanjuje pokretljivost spermija, a zdrav život smanjit će i stres koji može uzrokovati abnormalnosti u spermi i njenoj koncentraciji. Zato se i muškarcima, kao i ženama, koji rade na djetetu, savjetuje uravnotežena prehrana i tjelesna aktivnost (sport umjerenog karaktera) za održavanje zdrave tjelesne težine. 

Prehrana bogata vitaminima i antioksidansima

Unos hranjivih tvari nužan je za proizvodnju zdravih i vitalnih spolnih stanica, stoga bi muškarci koji rade na bebi trebali jesti puno povrća (posebno lisnato) i voća, orašastih plodova, ribe. Od vitamina za vitalnu spermu su korisni vitamin E, C, kompleks B vitamina te folna kiselina.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Mnogi stručnjaci na prvo mjesto stavljaju cink koji povezuju s povećanom proizvodnjom spermija i razinom testosterona. Dodaci prehrani s cinkom mogu pomoći u zaštiti sperme od štetnih učinaka uzrokovanih toksinima i pridonose normalnoj funkciji imunološkog sustava.

Za mušku reproduktivnu funkciju jako su važni antioksidansi koji se nalaze u voću i povrću. Naime, stres je ključni negativni čimbenik koji djeluje destimulativno putem slobodnih radikala. Plodnost je slabija kad je više slobodnih radikala u tijelu muškarca. Selen je mineral u tragovima koji djeluje kao antioksidans, a dodaci selena u kombinaciji s vitaminom E smanjuju štetu od slobodnih radikala i tako poboljšavaju pokretljivost spermija.

Pojačan unos folne kiseline nije važan samo za buduće majke nego i za buduće očeve. Istraživanje Sveučilišta Berkley iz Kalifornije otkrilo je da muškarci kojima u prehrani nedostaje folna kiselina imaju veći rizik za abnormalnosti u kromosomima spermija. Nakon što takva sperma oplodi jajnu stanicu, može doći do spontanog pobačaja ili anomalija ploda, a više od polovice pobačaja u prvom tromjesečju uzrokovano je abnormalnostima embrija. Muškarcima se dnevno preporučuje unositi 400 miligrama folne kiseline. Također, kod muškarca redovno konzumiranje omega-3 kiselina povoljno djeluje na pokretljivost sperme, ali i na raspoloženje.

Prestanak pušenja 

Pušenje može uzrokovati smanjenje broja spermija i usporiti njihovu pokretljivost. Muškarcima se preporučuje smanjiti, ali i potpuno prestati pušiti barem tri mjeseca prije nego što krenu s pokušajima začeća. "Proizvodnja spermija traje otprilike tri mjeseca, tako da svaka promjena koju muškarac napravi sada, neće se vidjeti u spermi barem tri mjeseca", kaže reproduktivna endokrinologinja dr. Suzanne Kavic. Također, i marihuana i opojne droge su neprijatelji muške plodnosti.

"Do spontanog pobačaja može doći i ako muškarac povremeno uzima drogu poput kokaina, marihuane i amfetamina", kaže dr. Lisa Mazzullo, jedna od autorica knjige Before Your Pregnancy: A 90-Day Guide for Couples on How to Prepare for a Healthy Conception.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Smanjena konzumacija alkohola i kave 

Alkohol djeluje negativno na potenciju muškarca, a može smanjiti proizvodnju spermija i uzrokovati abnormalnosti sperme. Nije potrebno sasvim prestati piti, ali barem smanjiti konzumaciju na jedno do dva pića dnevno. Jedno dansko istraživanje otkrilo je da su broj i koncentracija spermija malo niži kod muškaraca koji piju puno kave i gazirane sokove. Stručnjaci preporučuju smanjivanje unosa kofeina na 300 miligrama dnevno, a to uključuje kavu, čaj, čokoladu i energetska pića.

Paziti na temperaturu testisa 

Za proizvodnju sperme potrebna je određena temperatura tako da nije slučajno da se testisi nalaze izvan tijela. Uske hlače ili donje rublje dižu temperaturu testisa bliže tjelesnoj temperaturi od oko 37 stupnjeva čime se smanjuje proizvodnja spermija. Testisi su izvan tijela zato što njima odgovara niža temperatura od tjelesne, a svako stiskanje uz tijelo uskom odjećom povećava temperaturu. Muškarcima fertilne dobi preporučuje se izbjegavanje sauna, vrućih kupki, ali i uskih hlača i donjeg rublja. Što se tiče elektronike, držanja laptopa u krilu ili mobitela oko struka, stručnjaci nisu složni. Mnogi vjeruju da je to dodatni problem, međutim realnih znanstvenih dokaza za sada nema. 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

I starost muškarca utječe na kvalitetu spermija

Kada se govori o idealnoj dobi za trudnoću, najčešće se spominje dob majke, a i mnogi parovi duže vrijeme odgađaju potomstvo, a kada konačno odluče imati djecu, često tek tada otkriju da imaju problem. Zbog toga mnogi na neplodnost posumnjaju u zrelijoj dobi. Žene se rađaju s određenom zalihom jajnih stanica čiji broj opada tijekom cijelog života do trenutka kad dosegnu dob kad više nemaju jajnih stanica, dok se kod muškaraca sperma stalno iznova proizvodi. I iako je dob nešto na što ne možemo utjecati, treba znati da što je muškarac stariji, njegova sperma se ponovno proizvodi i to povećava šanse za nastanak mutacija u njezinoj DNA.

Jedan od razloga za nastanak mutacija u DNA sperme su razni toksini iz okoliša kojima su muškarci izloženi tijekom života. Istraživači iz Sveučilišta Newcastle otkrili su da je oštećenje DNA u spermi kod muškaraca u dobi od 36 do 57 tri puta veća nego kod muškaraca mlađih od 35 godina. Također, prema nekim istraživanjima i koncentracija spermija kod prosječnog muškarca iz godine u godinu pada za oko 2, 6 posto.

Koncentraciju spermija možeš provjeriti kućnim testom Beright. Biokemijski test za in vitro kvalitativnu procjenu koncentracije spermija u ljudskom sjemenu koristi se i kao pomoćno sredstvo u kliničkoj dijagnostici neplodnosti i/ili planiranju trudnoće samoprocjenom koncentracije spermija iznad ili ispod poželjne koncentracije potrebne za uspješnu oplodnju. Parovi koji koriste metode planiranja obitelji kako bi ostvarili trudnoću sve potrebne informacije i kvalitetne proizvode mogu pronaći na Gravida.hr.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.