Trudnoća Liječenje neplodnosti 06. prosinca 2022.

Broj spermija kod muškaraca diljem svijeta je u znatnom padu

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Znanstvenici koji su prikupili podatke o broju spermija kod muškaraca diljem svijeta unazad 50 godina neugodno su se iznenadili padom prosjeka koji iznosi više od polovice!

Količina sperme, odnosno broj spermija kod muškaraca u velikom je padu, i to već desetljećima, u svim dijelovima svijeta. Do tog su zaključka došli znanstvenici kad su napravili pregled podataka prikupljenih u 53 zemlje, između 1973. i 2018. godine. Brojka do koje su došli zvuči stvarno zabrinjavajuće, a to je 51,6%. Za toliko je manji prosječan broj spermija kod muškaraca diljem svijeta.

Možda te zanima... 'Kada svi uspijevaju zatrudnjeti, osim tebe...Evo što možeš učiniti' Trudnoća

Ako ti ovo zvuči zabrinjavajuće – to je zato što i jest. Ovo je nešto što bi moglo utjecati na čovječanstvo u cjelini, a stručnjaci su čak izjavili da je ovo hitan slučaj koji ne treba olako shvaćati. Ovo je istraživanje proveo međunarodni tim liječnika, a podatke su preuzeli iz Južne Amerike, Azije, Afrike, Sjeverne Amerike, Europe i Australije, s tim da je istraživanje najprije napravljeno na posljednja tri kontinenta, nakon čega su im priključili i podatke preostalih. Razlog je bio šokantan broj na koji su naišli.

Činjenica da se ovo događa u ovolikoj mjeri i to diljem svijeta zabrinula je znanstvenike do te mjere da su pomislili da je studija pogrešno provedena, no i to je opovrgnuto. Sve je ispravno provedeno i upravo to je zabrinjavajuće i alarmantno. Osim tog, nisu sigurni sve u svemu koji bi mogao biti neki specifičan razlog zašto se ovo događa. Dr. Matthew Macer, koji je sudjelovao u istraživanju, smatra da bi uzrok mogao biti u nekoliko ključnih čimbenika, prenosi Verywell Family.

endometrioza Možda te zanima... Endometrioza: Simptomi, liječenje i trudnoća Trudnoća

Ti su čimbenici ono čega se već odavno pribojavamo i što uvijek navodimo kao „opasno“, ali rijetko možemo izbjeći. Dr. Macer smatra da su glavni uzročnici kemikalije i konzervansi koji se nalaze u hrani koju konzumiramo. Osim tog, tu je i konstantna izloženost elektromagnetskom zračenju – mobitela, laptopa i drugih pametnih uređaja koji su neprestano u blizini našeg tijela.

Liječnici se odavno slažu oko tog da neke kemikalije u našoj okolini, hrani i kozmetici igraju važnu ulogu u broju spermija. To su posebno ftalati i BPA spojevi, koji se često nalaze u šamponima, sapunima, a posebno su problematični.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

No, pored ovakvih utjecaja, tu je i utjecaj liječničkih stanja koja su sve češća u svijetu, kao na primjer: dijabetes, pretilost, visoki krvni tlak, te druga kronična stanja koja su neprestano u porastu. Ne treba niti spominjati stres, depresiju i anksioznost, koji su u posebnom porastu, a također utječu na fizičko zdravlje, pa time i na kvalitetu sperme.

Usprkos ovom padu u broju spermija, zasad se ne može, ipak, reći da je to izrazito nepovoljno utjecalo na smanjenu plodnost muškaraca. No, nije isključeno da je to tek pitanje statistike, te da još nisu vidljivi učinci ovog smanjenja broja spermija. Osim tog, ako se nastavi ovakav trend pada, pitanje je vremena kad će se to itekako odraziti na plodnost muškaraca i mogućnost začeća.

Ako te zanima kako povećati broj spermija i kvalitetu sperme, pročitaj to na ovom linku:

Možda te zanima... 14 supernamirnica za muškarce koji planiraju dijete Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.