Školarci Zdravlje osnovnoškolca 29. studenoga 2016.

Djeca su hiperaktivna zbog pesticida u hrani?

dijete povrće dućan
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Djeca izložena pesticidima iz grupe organofosfata su možda pod povećanim rizikom od hiperaktivnog poremećaja (ADHD), upozoravaju stručnjaci Harvardske škole za javno zdravlje

Tim s Harvarda je, tragajući za produktima raspadanja ovih pesticida u urinu djece, utvrdio da su ona s visokom razinom tih tvari, čak dva puta izloženija ADHD poremećaju, nego djeca u čijim urinu one nisu utvrđene.

Organofosfati su prvotno bili zamišljeni da se koriste u ratu kao kemijsko oružje. Poznato je da imaju toksično djelovanje na živčani sustav. Postoji oko 40 vrsta pesticida iz skupine organofosfata, među kojima je jedan od poznatijih "malation". Dječji nestašluk ili ADHD?

Američki tim je uzeo uzorke urina 1.139 djece starosti od 8 do 15 godina. Intervjuiranjem njihovih roditelja je utvrđeno da simptome ADHD-a ima svako deseto dijete.

Ispitivanjem uzoraka urina je ustanovljeno da rizik od ADHD-a raste s većim prisustvom nekih produkata raspadanja organofosfata u njemu. Kod najčešće utvrđenog od tih produkata - dimetil trifosfata - rizik od ADHD-a se gotovo udvostručio kod one djece u čijem urinu je utvrđena natprosječna razina, u odnosu na djecu kod koje nije bilo tragova spomenutog spoja, koje je moguće utvrditi.

Djetinjstvo s ADHD-om: 'Bilo mu je kao da je živio u crnoj rupi'

Za povećanu razinu produkata raspadanja spomenutih kemikalija u urinu djece, američki tim najviše okrivljuje pesticide čija je primjena raširena u uzgoju voća i povrća, kao i insekticide koji se koriste u kućama.

Zbog toga tim s Harvarda savjetuje roditeljima temeljito pranje voća i povrća i više vođenja računa o tome koja kemijska sredstva koriste u kući.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.