Trudnoća Beba u trbuhu 25. svibnja 2019.

Dječak ili djevojčica? Samo da je zdravo!

Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Moram priznati da sam si, kada sam saznala da u mojem trbuhu raste novi život, željela dječaka. Kako nebitno, priželjkuješ li si dječaka ili djevojčicu, kasnije sam shvatila, kada sam u 12. tjednu trudnoće radila pregled nuhalnog nabora. Rezultati su ukazivali na visoki rizik da se moja beba rodi sa sindromom Down, tada sam se našla u crnoj rupi

Svakodnevna pitanja, na koja trudnice najčešće odgovaraju su zasigurno: “Dječak ili djevojčica?

Zar je to tako važno? Zašto nije pitanje, je li beba zdrava?” pita se 31-godišnja trudnica Nataša.

“Možda ljudi to ne pitaju jer se to ne pita? Možda je pitanje banalno? Zapravo to ne možeš sa sto postotnom sigurnošću znati? Moram priznati da sam si, kada sam saznala da u mojem trbuhu raste novi život, željela dječaka. Kako nebitno, priželjkuješ li si dječaka ili djevojčicu, kasnije sam shvatila, kada sam u 12. tjednu trudnoće radila pregled nuhalnog nabora.

Rezultati su ukazivali na visoki rizik da se moja beba rodi sa sindromom Down, tada sam se našla u crnoj rupi. U glavi mi se rojilo stotinu pitanja, od onoga hoću li svoje dijete voljeti jednako, kao i da je sve u redu, do prekida trudnoće, iako sam si obitelj željela više nego išta na svijetu. Najgore je u svemu bilo što nisam znala koliko su rezultati pouzdani. Moram li cijelu trudnoću provesti u strepnji? Moram li se pripremati na najgore? Kako da to kažem svojoj obitelji i prijateljima?”

Ginekologica mi je tada predložila da napravim neinvazivni prenatalni test Nifty.

 | Author: Promo Foto: Promo

Nisam znala niti što znači Nifty, što znači prenatalni test, još manje, što znači neinvazivan. Kakav je to test? Što ću pomoću njega saznati? Hoće li rezultati biti pouzdaniji od mjerenja nuhalnog nabora?

Nifty je ime testa, može ga napraviti svaka trudnica, već od 10. tjedna trudnoće. Neinvazivan znači da ne ulazi u tijelo trudnice i to ga čini u potpunosti sigurnim i bezbolnim. Izvodi se uzimanjem krvi trudnice, kao i kod uobičajenog laboratorijskog postupka. Krv se šalje na analizu, trudnica rezultate dobiva za 6-8 dana. Rezultati govore o postojanju rizika da se dijete rodi sa sindromom Down, ili nekim drugim učestalijim genetskim poremećajem.

Nifty ima osjetljivost veću od 99%, za razliku od nuhalnog nabora čija se osjetljivost kreće između 60-70%, zato se po primitku rezultata možete pouzdati u njegovu osjetljivost i točnost. Nema više dvojbi i strepnji. Možete proživjeti trudnoću u miru i pripremati se na dolazak novoga člana.

Tako se i Nataša nakon razgovora sa ginekologicom odlučila za Nifty: “Bila sam puno mirnija kada mi je ginekologica odgovorila na sva moja pitanja, jer sam sa sigurnošću znala hoće li moja beba biti zdrava ili ne. Znala sam da želim bebu više nego bilo što drugo na ovome svijetu. Već sam se prije samih rezultata odlučila da ću  se, u slučaju da ima neku od genetskih oboljenja, raspitati i omogućiti mu najbolju terapiju i skrb koju moderna medicina može u ovom trenutku ponuditi još za vrijeme trudnoće, tako ću u miru čekati rođenje.  U slučaju da su rezultati dobri, mogu biti mirna i opuštena. Rezultati su došli jako brzo i na moju veliku radost bili su odlični. Nije bilo više dvojbi, brige, zabrinutosti, mirna trudnoća je preda mnom. Jedva te čekam upoznati, moj mali princ.

Ukoliko zanima i Tebe, kao i Natašu, više o Nifty testu potraži na web stranici www.nifty-test.hr.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.