Trudnoća Beba u trbuhu 09. listopada 2023.

Razlike u trudnoći ovisno nosiš li djevojčicu ili dječaka

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Priče i mitovi starijih ljudi obiluju teorijama za predviđanje spola u trudnoći. Pa se tako na primjer kaže da će ti djevojčica ukrasti ljepotu, dječak će učiniti da ti kosa brže raste, djevojčica će te učiniti emocionalnom, a dječaci će te učiniti agresivnom

Spol djeteta određen je već u trenutku kad si zanijela iako u prvim tjednima razvoj dečka ili curice protječe sasvim jednako. Naime, naraste izbočina iz koje se kasnije razvije penis ili klitoris. 

Postoji puno različitih teorija o tome "kako reći hoće li trudnica imati dječaka ili djevojčicu", ali jedna stvar koju liječnici zasigurno znaju jest da u drugom i trećem tromjesečju žene trudne s djevojčicama pokazuju više razine hormona poznatog kao majčinski serum HCG (MSHCG), humani korionski gonadotropin - hormon koji je odgovoran za drugu liniju na kućnom testu trudnoće, nego žene trudne s dječacima.

trudnica, spol Možda te zanima... Može li se utjecati na spol djeteta? Trudnoća

Nova istraživanja sada sugeriraju da se takve hormonalne razlike pojavljuju manje od tri tjedna nakon začeća, navodi Human Reproduction.

Yuval Yaron iz Genetskog instituta u Medicinskom centru Sourasky u Tel Avivu i njegovi kolege pratili su 347 trudnoća postignutih in vitro oplodnjom. Istraživači su testirali razine hormona HCG u razdoblju između 14 i 20 dana nakon oplodnje te su otkrili neke razlike već 16. dana.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Nakon tri tjedna, žene koje su nosile djevojčice pokazale su razinu hormona za 18,5 posto veću od onih koje nose dječake, bez obzira na čimbenike kao što su prethodna trudnoća ili dob majke.

Možda te zanima... jutro Trudnoća

Nadalje, mučnina (trudnička hiperemeza ili hiperemeza gravidarum) nešto je češća u trudnoći u kojoj je žena trudna s djevojčicom, što bi moglo biti uzrokom već spomenute više razine HCG hormona.

U trudnoći ima i puno drugih hormona koji utječu na trudnice, bez obzira na spol fetusa. Mnogi vjeruju da, kada su žene trudne s djevojčicom, razine estrogena su više, no tu informaciju ne podržava većina studija. Zapravo, razina estrogena za vrijeme trudnoće u stalnom je porastu, bez obzira na spol fetusa, iako ženski plodovi pokazuju veću koncentraciju estrogena u amnionskoj tekućini početkom drugog tromjesečja.

Testosteron u krvotoku majke slijedi sličan obrazac, polako se povećavajući tijekom trudnoće, te ne daje striktne naznake o spolu djeteta. 

Međutim, razlike su zabilježene u razinama estrogena u krvi majke. U jednoj skandinavskoj studiji razina estrogena u prvoj polovici trudnoće bila je oko 9% viša kod trudnica sa ženskim djetetom, a razina progesterona niža u drugom tromjesečju.

Možda te zanima... Kako se razvijaju: Razlike između djevojčica i dječaka Beba

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.