Trudnoća Trudnica 23. siječnja 2019.

Trudnoća s upalnim reumatskim bolestima mora biti pod kontrolom

trudnica doktor liječnik pregled
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Bolesnice su često zabrinute o ishodu trudnoće, komplikacijama u trudnoći, mogućem pogoršanju osnovne bolesti te mogu li lijekovi koje uzimaju naškoditi djetetu

U organizaciji Globalnog saveza za mišićno-koštano zdravlje Desetljeća kostiju i zglobova 2010. – 2020. i Hrvatskog reumatološkog društva HLZ po prvi put je predstavljen multidisciplinarni pristup liječenju upalnih reumatskih bolesti kod trudnica i žena koje planiraju trudnoću. Više od 80 000 žena u Hrvatskoj boluje od različitih oblika upalnih reumatskih bolesti, a dio tih žena u reproduktivnoj je dobi te razmišlja o potencijalnoj trudnoći. Prema svjetskim istraživanjima 30 do 50 % trudnoća je planirano, a u bolesnica s upalnim reumatskim bolestima trudnoća bi morala biti planirana znatno češće. 

Možda te zanima... 'Nisam ozbiljno shvatila upozorenje nakon četvrtog carskog reza' Trudnoća

Kako bi se podigla svijest o važnosti planiranja trudnoće s multidisciplinarnim timom liječnika kod žena koje boluju od upalnih reumatskih bolesti, prof. dr. sc. Jadranka Morović-Vergles, dr. med. specijalist internist, uže specijalnosti iz reumatologije, alergologije i kliničke imunologije, KB Dubrava, istaknula je važnost komunikacije liječnika i pacijenta te usklađenost informacija koje pacijent prima.

 | Author: Promo Foto: Promo

"Važno je da mlade žene koje boluju od kroničnih sustavnih upalnih reumatskih bolesti i žele ostvariti majčinstvo budu informirane od strane liječnika koji se brinu za njihovo zdravlje, prvenstveno reumatologa, ali i obiteljskoga liječnika i ginekologa o tome da njihova trudnoća mora biti planirana, a osnovna bolest u remisiji. Informacije od svih liječnika koji se brinu o zdravlju bolesnice moraju biti utemeljene na dokazima i istovjetne. Bolesnice su često zabrinute o ishodu trudnoće, komplikacijama u trudnoći, mogućem pogoršanju osnovne bolesti  te mogu li lijekovi koje uzimaju naškoditi djetetu. Na te zabrinute upite odgovori svih liječnika moraju biti usklađeni. Stoga je ovaj projekt »Liječenje upalnih reumatskih bolesti u žena reproduktivne dobi« usmjeren i prema bolesnicama tj. udrugama bolesnika i prema liječnicima različitih specijalnosti koji sudjeluju u liječenju bolesnica zbog učinkovitog savjetovanja o planiranju obitelji i mogućnostima liječenja s boljim ishodima trudnoća", naglasila je doktorica Jadranka Morović-Vergles.

zabrinuta žena Možda te zanima... Mogu li roditi zdravo dijete uz autoimune bolesti? Trudnoća

Bolesnice za vrijeme trudnoće i dojenja ne moraju prekidati s uzimanjem lijekova, jer postoje i  lijekovi koji se mogu uzimati i tijekom trudnoće. Zahvaljujući novim spoznajama, danas uz odgovarajuću biološku terapiju trudnice mogu normalno iznijeti svoju trudnoću, a kasnije i dojiti.

Ivana Trpin buduća je majka na biološkoj terapiji te iz vlastitog iskustva može svjedočiti koliko je važno savjetovati se s timom liječnika i držati bolest pod kontrolom prije i za vrijeme trudnoće.

"Postavljene su mi dvije dijagnoze upalnih bolesti, 2002. godine Crohnova bolest, a nakon toga 2007. spondiloartritis i tada sam se liječila terapijama zbog kojih nisam smjela ostati trudna. Kada smo suprug i ja odlučili da bismo voljeli imati djece, najprije smo se savjetovali s reumatologom, no zbog straha i nedovoljnih informacija inzistirali smo da probamo ostvariti trudnoću uz prekid moje terapije. Tijekom gotovo godinu dana nismo ostvarili trudnoću, no moja mi je reumatska bolest zadavala mnogo problema pa sam se ponovno javila liječniku za pomoć. Liječnik mi je savjetovao biološku terapiju tijekom koje smijem ostati trudna. Bolest se za neko vrijeme smirila, a ja sam ostala u drugom stanju. I dalje sam na biološkoj terapiji koju dobivam svaka dva tjedna, osjećam se odlično, krećem se bez poteškoća, a i trudnoća napreduje dobro, u desetom sam tjednu trudnoće i jako smo pozitivni oko svega", izjavila je Ivana Trpin, pacijentica na terapiji. 

 | Author: Promo Foto: Promo

Prof. dr. sc. Snježana Škrablin, specijalist ginekologije i opstetricije, subspecijalist fetalne medicine i opstetricije i subspecijalist humane reprodukcije, KBC Zagreb, ima iskustva s trudnicama koje boluju od upalnih reumatskih bolesti te ističe kako je planiranje trudnoće iznimno važno.

Žene s reumatskim bolestima, kao i sve žene s nekim zdravstvenim opterećenjem, imaju, u usporedbi sa zdravim ženama, povećani rizik kod zanošenja ili iznošenja trudnoće. S obzirom na to da svaka bolest ima svoje specifičnosti, plan postupka ponajprije ovisi o dijagnozi i mora biti individualan. Međutim, uvijek je preporuka trudnoću planirati i prije konačne odluke posavjetovati se s obiteljskim liječnikom, a potom svakako s internistom reumatologom, ginekologom, katkad i pedijatrom ili kirurgom. Odluka smije li se zanijeti odmah ili je prije toga potrebno postići remisiju donijet će se nakon uvida u aktivnost i vrstu bolesti i dozu lijekova koje žena koristi. Nerijetko se vrsta liječenja prije planirane trudnoće mora promijeniti, ali to uvijek treba biti u dogovoru s liječnikom. Zbog problema sa zanošenjem koje imaju neke skupine bolesnica, dobro ih je upozoriti na njih i ukazati na prednosti planiranja trudnoće u što mlađoj dobi. Uz ovakav postupak, većina žena s reumatskim bolestima danas može planirati roditeljstvo, zanijeti i roditi zdravo dijete i s pravom očekivati da se njezina bolest zbog trudnoće neće dodatno pogoršati“, izjava je doktorice Snježane Škrablin. 

trudnica doktor liječnik pregled Možda te zanima... Kako autoimune bolesti utječu na plodnost i trudnoću? Trudnoća

Cilj je ovog projekta ukazati na važnost multidisciplinarnog pristupa liječenju žena u reproduktivnoj dobi koje boluju od upalnih reumatskih bolesti te suradnju liječnika i medicinskog osoblja u brizi za pacijentice. Jednako tako, iznimno je važno da pacijentice planiraju trudnoću sa svojim liječnikom kako bi odgovarajuća kontrola bolesti prije, tijekom i nakon trudnoće osigurala najbolji ishod za majku i dijete te kako bi pacijentica dobila odgovarajuću terapiju. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.