Trudnoća Beba u trbuhu 19. ožujka 2014.

Hoće li moj lijek za srce utjecati na dojenje?

Senka Sabolović Rudman, savjetnik
Foto: missMAMA
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U 27. tjednu sam trudnoće. Od 14. tjedna sam svakodnevno na terapiji Ormidol 25 mg, po potrebi 50 mg zbog ventrikularne ekstrasistolije koju imam cijeli život, ali nikada nije bilo nužno uzimati medikamente do trudnoće. Zanima me je li dozvoljeno dojiti pod takvom terapijom jer sada, naravno, nitko ne može znati kakvo će moje stanje biti poslije poroda, a kardiolog i ginekolog nalažu uzimanje lijeka tijekom poroda. Ne bih htjela da i dijete i ja ostanemo zakinuti za takvo iskustvo.

Lijek Ormidol (generički atenolol) ubraja se u skupinu beta blokatora. Očito vam je preporučen od strane kardiologa zbog tegoba koje imate, ali moram napomenuti da u trudnoći treba biti oprezan kod uzimanja ovog lijeka koji nije baš idealan za trudnice. Naime, u prvom tromjesečju se ne preporučuje s obzirom na to da se mogućnost fetalnih oštećenja ne može isključiti.  Ali, koliko shvaćam, u tom razdoblju Ormidol niste uzimali.

Što se pak tiče zadnjeg tromjesečja (u koje vi upravo ulazite) ovaj lijek se povezuje s mogućim oštećenjem funkcije posteljice i fetalnim zastojem u rastu, pa treba ovdje dobro odvagnuti između mogućih rizika za dijete in utero i dobrobiti za vas. S druge strane, moram priznati da niste jedina trudnica koja uzima ovaj lijek, ali kardiolozi su ovdje puno slobodniji od nas ginekologa koji bismo uvijek radije ovaj lijek zamijenili nekim drugim. Isto savjetujem i vama, pa probajte o tome porazgovarati sa svojim kardiologom.

Što se pak tiče dojenja i uzimanja Ormidola i tu treba biti oprezan. Naime, ovaj lijek se izlučuje putem mlijeka i nije bez rizika za dijete u kojeg može izazvati poremećaj srčanog ritma i krvnog tlaka te hipoglikemiju. Stručnjaci ne preporučuju dojenje prvih nekoliko tjedana po porodu kod majki koje uzimanju ovaj lijek, dok se kasnije može pokušati dojenje uz nadzor i kontrolu djeteta. Mogu samo još jednom naglasiti da ovaj lijek nije idealan za trudnice i babinjače.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.