Trudnoća Planiranje trudnoće 02. siječnja 2017.

Mogu li planirati trudnoću ako pijem antipsihotike?

žena zabrinuta
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ginekologinja Senka Sabolović Rudman odgovara čitateljici koje su nuspojave za dijete zbog lijekova koje uzima

U tridesetima sam i voljela bih imati dijete, odnosno planiram trudnoću. Posljednje četiri godine uzimam 200 mg Seroquela I 100 mg Fevarina. Tražila sam, i dalje tražim, stručno mišljenje o teratogenosti navedenih lijekova. Imate li vi kakvih iskustava s takvim trudnicama te postoji li netko u Zagrebu ili bilo gdje tko ima iskustva u vođenju takvih trudnoća. Molila bih vas za bilo kakvu informaciju jer zaista želim dijete.

Vezano za utjecaj Seroquela malo je objavljenih podataka o izloženim trudnicama (između 300 i 1000 ishoda trudnoća) a dostupni podaci ne ukazuju na povećani rizik od malformacija uzrokovanih liječenjem iako se na osnovi toga ne može donijeti konačan, definitivan zaključak.

U trećem tromjesečju postoji rizik od nuspojava od strane novorođenčeta majki koje su uzimali ovu terapiju. Opisani su; hipertonija, tremor, somnolencija ili respiratorni distres. Stoga se ovaj lijek u trudnoći primjenjuje samo ako koristi liječenja nadilaze potencijalne rizike. Savjetujem da se o planiranju trudnoće savjetujete i sa svojim liječnikom psihijatrom.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.