Trudnoća Planiranje trudnoće 07. ožujka 2014.

Planiranje trudnoće i ulcerozni kolitis

Senka Sabolović Rudman, savjetnik
Foto: missMAMA
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Imam ulcerozni kolitis, koji je otkriven u studenom 2011. godine i navodno nastao od stresa. Razlog je što sam u srpnju te godine prijevremeno rodila blizance, kojima se stanje kompliciralo i nažalost, sahranili smo ih desetak dana poslije. Nakon toga, dva mjeseca poslije sam operirala žučni mjehur i naposljetku u studenom dijagnosticiran mi je UC. Opet planiramo trudnoću, ali zbog terapije (Pentaza, Imuran) gastroenterolog mi je rekao da ništa od tog narednih pet godina. Zanima me je li to stvarno tako, da se mora čekati toliko dugo, kao i koja je štetnost Imurana na razvoj bebe? Može se reći da sam već par mjeseci u nekoj mirnoj fazi, suprug i ja smo bili kod par poznatih doktora u Hrvatskoj, Srbiji i u BiH i svi su suglasni s terapijom, ali ne i dužinom liječenja, a na moje pitanje za štetnost terapije i planiranje trudnoće nisam dobila nikakav konkretan odgovor. Najčešće mi je odgovoreno da se može koristiti, pa da ne može.

Najveći rizik u trudnoći, i za majku i za dijete, predstavlja aktivna bolest. To znači da treba inzistirati na smirivanju aktivnosti bolesti i planiranju trudnoće u mirnoj fazi bolesti (remisiji). Koliko je vremena potrebno da bi se postigla i održala remisija teško je reći, ali mislim da je tu vjerodostojna procjena nadležnog gastroenterologa koji vas liječi. Spominjete u tekstu pet godina tijekom kojih bi trebalo odgoditi trudnoću. Meni se to čini previše, ali pitajte gastroenterologa da vam objasni što je pod time mislio.

Što se pak tiče vaše terapije i trudnoće, najveća je pogreška prekinuti terapiju nakon saznanja o trudnoći i jednostavno se prepustiti prirodnom tijeku bolesti. Malo je lijekova koji se koriste u terapiji ulceroznog kolitisa koji se mogu primjenjivati u trudnoći bez rizika za plod. Naime, sigurni lijekovi u trudnoći su aminosalicilati i kortikosteroidi.

Azatioprin (Imuran) tablete ubrajaju se u skupinu antimetabolita s imunosupresivnim djelovanjem. Primjenjuju se u obliku monoterapije ili, što je češće, u kombinaciji s drugim lijekovima; obično kortikosteroidima. U uputama za ovaj lijek stoji da se primjena azotioprina tijekom trudnoće ne preporučuje osim u slučajevima kad je očekivana dobrobit za majku veća od opasnosti za fetus. Ne preporučuje se primjena kod majki koje doje.

Iz svega navedenog, može se zaključiti da primjena azatioprina u trudnoći nije idealna, bolje je u terapiji koristiti druge, sigurnije lijekove. Ipak, ovaj lijek je svakako potrebno nastaviti uzimati u trudnoći ako se radi o obliku upalne bolesti crijeva kod kojeg je teško postignuta remisija ili nije drugačije moguće istu postići.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.