Trudnoća Planiranje trudnoće 10. lipnja 2015.

Imam OKP, smijem li planirati trudnoću?

žena depresija anksioznost
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ginekologinja Senka Sabolović Rudman odgovara čitateljici je li preporučljivo planirati trudnoću dok pije antidepresive i koje su moguće posljedice na bebu

Imam 32 godine i kćer od 12 godina. Razmišljamo o drugom djetetu, ali patim od anksioznosti i opsesivno-kompulzivnog poremećaja. Trenutno sam na antidepresivu, točnije pijem Haleu i to pola tablete (25 mg). Ako ostanem trudna dok pijem taj lijek, da li bi to imalo posljedice na bebi? Mislite li da bih trebala pričekati s trudnoćom? 

Navodite da uzimate tablete HALEA za koje pretpostavljam da su ordinirane od strane vašeg psihijatra. U njima je djelatna tvar sertralin, antidepresiv iz skupine lijekova koji djeluju kao selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina. Prema dostupnim podacima spada u antidepresive novije generacije koji se dosta primjenjuje, tj dobro se podnose.

žena depresija anksioznost | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ipak, zbog izostanka većeg broja kliničkih studija relativno je malo podataka o primjeni ovog lijeka u trudnica. Naime, sigurnost primjene sertralina u trudnica nije u potpunosti potvrđena. Stoga proizvođači upozoravaju na oprez pri primjeni Halea tableta kod trudnica. Kada se uzimaju tijekom trudnoće, a posebno tijekom zadnja 3 mjeseca, lijekovi iz ove skupine mogu u novorođenčadi povećati rizik za razvoj perzistentne plućne hipertenzije (PPHN).

Sertralin mogu uzimati trudnice samo ako liječnik procjeni da je korist za majku veća od mogućih rizika za razvoj djeteta. Stoga savjetujem da se obratite vašem psihijatru koji je kompetentan da procijeni stanje vaše bolesti i potrebu za terapijom. 

Koju terapiju protiv stresa smijem koristiti u trudnoći?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.