Trudnoća Trudnica 14. prosinca 2015.

Je li dopušten seks tijekom liječenja ureaplasme u trudnoći?

trudnica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Trudnicu zanima imaju li lijekovi za liječenje ureaplasme negativan utjecaj na bebu te smije li nastaviti sa spolnim odnosima

Prvi put mi je otkrivena ureaplasma u 2. mjesecu trudnoće, tada smo suprug i ja dobili Sumamed. Nakon toga mi je ponovno krajem 4. mjeseca otkrivena ureaplasma i sam dobila Plimycol vaginalete i kremu. Sada sam u 34. tjednu i ponovno se vratila, doktor je suprugu i meni ponovno dao Sumamed. Mene još uvijek zna par puta u danu peckati kad idem na wc. Zanima me hoće li antibiotik utjecati na bebu i njezino zdravlje? Nakon koliko vremena se simptomi počinju povlačiti nakon prestanka uzimanja antibiotika? Voljela bih ponovo imati spolne odnose sa suprugom, pa me zanima koliko bismo još trebali pričekati? 

trudnica | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Prilično je teško eradicirati ureaplasmu iz rodnice tijekom trudnoće, ali srećom, kod većine trudnica ne izaziva neke simptome niti njezino prisustvo ili antibiotici koje ste uzeli ne bi trebali imati nikakve štetne posljedice na plod. Ukoliko osjećate peckanje pri mokrenju savjetujem vam da napravite urinokulturu kako bi se isključilo postojanje neke druge bakterije u mokraći koju treba liječiti, s obzirom da ureaplasma rijetko uzrokuje takve simptome.

Ukoliko je potpuno uredna trudnoća (a to je najbolje da se posavjetujete s liječnikom koji vam vodi trudnoću) možete imati spolne odnose, ali preporučljivo je korištenje prezervativa radi opasnosti od prijenosa bakterija.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.