Trudnoća Trudnica 17. lipnja 2023.

Ginekologica odgovara: Je li sigurno voziti bicikl tijekom trudnoće?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ginekologica ima odgovor na često postavljeno pitanje: Trebam li se odreći vožnje biciklom u trudnoći?

S dolaskom toplijeg vremena, mnogi javni prijevoz i automibile zamijenjuju biciklima. No, pitanje koje zanima mnoge trudnice jest koliko je i je li sigurno voziti bicikl tijekom trudnoće? Ginekologica Lucky Sekhon ima odgovor i savjete u svezi voženja bicikle tijekom trudnoće.

Ginekologica Lucky smatra da vožnja bicikla tijekom trudnoće ne mora nužno predstavljati rizik za trudnicu, međutim, trudnica mora imati na umu određene probleme i potencijalne rizike. Primjerice, u prvom tromjesečju, kada su mučnina i vrtoglavica najčešće, gubitak ravnoteže jedan je od potencijalnih rizika. "Važno je biti oprezan i slušati svoje tijelo, a ako osjećate vrtoglavicu zaustavite sve što radite. Kako biste to izbjegli, ostanite hidrirani i nikada nemojte voziti bicikl na prazan želudac", rekla je dr. Lucky.

Možda te zanima... Ženu prozivaju jer trenira u 9. mjesecu trudnoće i govore joj da je loša majka Trudnoća

Također, veoma često može se pojavi problem s grčevima u mišićima. "Važno je usporiti intenzitet ili prestati voziti ako počnete osjećati naprezanje te se pažljivo istegnite prije i nakon vožnje na biciklu", naglašava ginekologica. U trećem tromjesečju postoji niz dotad uobičajenih aktivnosti koje postaju rizičnije zbog činjenice da se samo težište trudnice pomaknulo, što utječe na ravnotežu i povećava rizik od pada i ozlijeda.

Zbog sve većeg trbuha, trudnicama bi moglo biti doista neugodno voziti bicikl, osobito ako se mora nagnuti do upravljača. "Nužno je svesti na najmanju moguću mjeru rizik od padova, posebno u kasnom drugom i trećem tromjesečju jer izravne traume, odnosno udarci na trbuh mogu oštetiti posteljicu i uzrokovati opasno krvarenje", upozorila je dr. Lucky.

Iako se lagana vožnja biciklom može činiti dobrom tjelovježbom s prilično niskim rizikom, posebno za one trudnice u prvom i drugom tromjesečju, upute o bilo kojoj tjelesnoj aktivnosti uvelike ovise o nečijoj osnovnoj kondicije prije trudnoće. "Za nekoga tko je redovito trenirao ili često vozio bicikl prije trudnoće, vjerojatno je sigurno i u redu da nastave ovu razinu aktivnosti. Ako pacijentica to prethodno nije činila, rana trudnoća nije vrijeme za fizički stres vašeg tijela i riskiranje ozljeda", tvrdi ginekologica.

Ako ipak želiš nastaviti s nekom vrstom biciklističke rutine i tijekom trudnoće, dr. Lucky smatra da je sobni bicikl mnogo bolja i sigurnija opcija. "Vožnja sobnog bicikla mnogo je sigurnija, nema rizika od pada jer nema neočekivanih neravnina ili rizika od klizanja na kolniku / šljunku", zaključila je dr. Lucky u razgovoru za Popsugar.

U svakom slučaju, sigurna vožnja, osluškivanje vlastitog tijela i konzultacija s liječnikom bit će korisni u odluci trebaš li nastaviti voziti bicikl i u trudnoći.

 

Možda te zanima... Pješačenje od 38 minuta dnevno može smanjiti rizik od gestacijskog dijebetesa Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.