Trudnoća Trudnica 29. srpnja 2016.

Uzimanje dodatnih vitamina u trudnoći moglo bi biti bacanje novaca?

Trudnica tablete
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Uzimanje dodatnih vitamina u trudnoći moglo bi biti nepotrebno, pokazala je nova studija. Trudnice bi na jelovniku trebale imati žitarice, voće, povrće proteine i mliječne proizvode

Umjesto uzimanja dodatnih vitamina i minerala, trudnice bi se trebale fokusirati na pravilnu i kvalitetnu prehranu i uzimati samo dva dodatka: folnu kiselinu i vitamin D, pokazala je nova studija u Velikoj Britaniji"Nismo našli dokaze prema kojima bi svim trudnicama preporučili uzimanje dodatnih vitamina i minerala, osim folne kiseline i vitamina D. Generičke verzije se mogu kupiti po prihvatljivoj cijeni", napisali su autori studije za časopis Drug and Therapeutics Bulletin

7-dnevni jelovnik za trudnice

Iako se vitaminski dodaci često prodaju trudnicama uz tvrdnje da će poboljšati početak života njihovih beba, te tvrdnje za bolje zdravlje mama i beba zapravo nisu dokazane, tvrde istraživači.

Jača li vitamin D kosti vašeg djeteta?

Međutim, zdrava prehrana prije i tijekom trudnoće je osnova za dobro zdravlje mame i nerođenog djeteta, nedostatak vitamina može biti povezan s komplikacijama u trudnoći i kod poroda, dodaju istraživači. Te komplikacije mogu biti prijevremeni porod, preeklampsija, deformacije bebe, niska porođajna težina, oštećenja mozga i kralježnice.

Američki kongres opstetričara i ginekologa (ACOG) preporučuje trudnicama uravnoteženu i zdravu prehranu koja uključuje pet grupa namirnica: žitarice, voće, povrće, proteini i mliječni proizvodi. Trudnice trebaju više folne kiseline i željeza nego žene koje nisu trudne, tako da uzimanje dodataka koji sadrže te nutrijente može pomoći budućim majkama, preporuka je ACOG-a.

Potpuni vodič za zdravu trudnoću

"Uravnotežena prehrana može osigurati dovoljan unos svih vitaminima i mineralima koje su trudnicama potrebne", preporuka je ove grupe istraživača iz Velike Britanije. Za važnost uzimanja folne kiseline tijekom trudnoće istraživači nalaze jake znanstvene dokaze, što ne mogu potvrditi kada su ostali nutrijenti u pitanju. 

Koliko kilograma smijem dobiti u trudnoći?

Važnost folne kiseline u trudnoći

Dokazano je da neadekvatan unos folne kiseline prije začeća i tijekom prvih 12 tjedana trudnoće dovodi do defekta neuralne cijevi u fetusa. Saznajte zbog čega je još važna folna kiselina u trudnoći i koja je hrana njome bogata!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.