Trudnoća Trudnica 18. travnja 2019.

NIFTY - test koji trudnicama puno znači

Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Bojala sam se, što ako se ipak ništa ne vidi, što ako doktor pogriješi, što ako moje dijete ipak ima neki "poremećaj". Kopkalo me, jer sam mislila da bi bilo puno lakše u tom slučaju pripremiti se na sve ono što me čeka i nositi se sa situacijom

Drage moje mame, vrlo vjerojatno ste čule za NIFTY - rani test probira. Ako niste, u nastavku ću navesti više detalja, no prvo ću se osvrnuti na svoju situaciju. Ja nisam radila NIFTY i ne mogu govoriti iz iskustva, ali kroz bloganje sam srela jako puno mama koje
su ga radile i koje su, sve od reda, imale pozitivno iskustvo s testom.

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album Sjećam se prve trudnoće i trenutka kad me moja ginekologica pitala želim li raditi NIFTY. Nisam pojma imala što je to, a kamoli želim li. Muž je sjedio pored mene i zamolili smo je da nam objasni o čemu se točno radi, a tada je rekla da je to test koji ukazuje na vjerojatnost da li moje dijete ima neku kromosomopatiju. Nisam se ni snašla, a moj muž je već rekao da ne želimo to raditi jer, čak i da test pokaže visoki postotak za trisomiju, to nikako ne bi utjecalo na moju trudnoću. Tu sam se slagala s njim. Ne bi utjecalo na trudnoću. Ali iskreno, kopkalo me. Strepila sam nad svakim pregledom, pogotovo nad onim "ključnim" pregledima kada kažu da se samo u određenim tjednima trudnoće vide eventualne anomalije.

Možda te zanima... Mame podijelile svoja iskustva s prenatalnim testom Nifty Trudnoća

Bojala sam se, što ako se ipak ništa ne vidi, što ako doktor pogriješi, što ako moje dijete ipak ima neki "poremećaj". Kopkalo me, jer sam mislila da bi bilo puno lakše u tom slučaju pripremiti se na sve ono što me čeka i nositi se sa situacijom. Na svu sreću, rodila sam zdravu djecu i, dok ih zaista nisam u bolnici primila u naručje i vidjela da su zdravi, do tada je u meni tinjala neka bojazan. 

NIFTY je do sada bilo moguće raditi kod određenih doktora i u određenim poliklinikama, no do sada su se uzorci slali u inozemstvo, a danas se uzorci analiziraju u novootvorenom genetskom laboratoriju u Zagrebu.

Možda te zanima... Uzorci Nifty testa od sada se analiziraju u Zagrebu Trudnoća

Što je točno NIFTY? NIFTY zapravo dolazi od engleskog izraza NonInvasive Fetal TrisomY test. To je siguran i jednostavan neinvazivan prenatalni test ili NIPT-test (NonInvasive Prenatal Test) koji otkriva određene kromosomske poremećaje već od 10. tjedna trudnoće. Ukoliko spadate u rizičnu skupinu trudnica, vrlo vjerojatno ćete morati proći proces dijagnostike, najčešće u vidu amniocenteze, koja je invazivna pretraga i može čak uzrokovati spontani pobačaj. No, amniocenteza je dijagnostička pretraga koja daje točne rezultate, a NIFTY zapravo nije dijagnostičke prirode jer on je visoko pouzdan test probira.

No, na predavanju na kojem sam sudjelovala s ostalim mamama blogericama kako bi nas informirali, rečeno je da su provedena istraživanja na čak 150 tisuća trudnica te da je točnost testa više od 99%. Zato se ginekolozi (a i same trudnice) okreću NIFTY-ju, a tek ukoliko on pokaže vjerojatnosti za neke anomalije, onda se dijagnoza potvrđuje amniocentezom. 

Buduća da majka u svojoj krvi nosi i DNA djeteta, a NIFTY funkcionira na način da izolira taj DNA i skenira, odnosno analizira potencijalne poremećaje. Ono što je dodatni plus jest da NIFTY ne otkriva samo kromosomopatije, već i da može otkriti druge
anomalije, npr. srčane probleme
. Plus, za sve one nestrpljive mame, u roku 6-8 dana koliko se čeka na rezultate testa, trudnice mogu saznati i spol djeteta. 

Nadam se da sam vam bar malo približila NIFTY i koje mogućnosti nudi, a za više informacija možete posjetiti i njihovu web stranicu i saznati sve što vas još zanima.

By: Lipstick mom

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Možda te zanima... Sve prednosti testa NIFTY i zašto je broj 1 u svijetu Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.