Trudnoća Trudnica 25. ožujka 2019.

Mame podijelile svoja iskustva s prenatalnim testom Nifty

Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U Zagrebu se otvorio laboratorij u kojem će se izvoditi prenatalni test Nifty. Ovaj neinvazivan test otkriva najviše poremećaja kromosoma fetusa. Iznimno je precizan i pruža visokopouzdane rezultate

Trenutak kada saznaš da si trudna. Tko se toga ne sjeća? Takva navala uzbuđenja, jer pomisao da ćeš postati mama – je neprocjenjiva. Od tog trenutka kada ugledaš taj mali plusić na testu, prvi put shvatiš što znači briga za drugoga. Briga za to malo biće koje raste, koje ćeš roditi i koje treba postaviti na noge i odgojiti. Ogromna odgovornost. Ali – korak po korak. Trudnoća je blaženo stanje – kažu. Trudnoća je i izrazito stresno stanje – što ne kažu.

S ogromnim veseljem i uzbuđenjem, pojavljuje se i oprez hoće li sve biti u redu. A taj strah je najveći na samom početku. Redovni pregledi, redovne pretrage i onaj 12. tjedan kada se mjeri nuhalni nabor i rade pretrage koje bi mogle ukazivati na eventualne poremećaje. Ali, te pretrage su statistički podaci i ne garantiraju točnost. Kada se i dogode situacije da rezultati takvih testiranja ne budu uredni, da bi se izbjegla amniocenteza koja je opasna i može uzrokovati spontani pobačaj, najsigurnija varijanta su neinvazivni prenatalni testovi, koji se do nedavno nisu izvodili u Hrvatskoj.

Prošli petak imale smo priliku prisustvovati velikom događaju za hrvatsku medicinu. U Zagrebu se otvorio laboratorij u kojem će se izvoditi prenatalni test Nifty. GenePlanet, jedna od vodećih kompanija za genetiku u Europi, pokrenula je Centar za sekvenciranje DNK nove generacije (NGS) u Zagrebu. Novi laboratorij osnovan je u suradnji s hrvatskom Poliklinikom Breyer.  Za one koji još nisu upoznati s Nifty  – radi se o neinvazivnom, prenatalnom testu kojim svaka trudnica može izbjeći rizike amniocenteze, ukoliko se pokaže potreba za istom. Nifty otkriva najviše poremećaja kromosoma fetusa. Iznimno je precizan i pruža visokopouzdane rezultate. Jedini NIPT-test na hrvatskom tržištu koji nudi najopsežniji panel kromosomskih abnormalnosti.

Razgovarale smo s nekim od naših mama blogerica i odlučile njihova iskustva trudnoće podijeliti s vama.

Tena: “U prvoj trudnoći sam radila kombinirani test probira u 1. i 2. trimestru i kako su nalazi bili uredni, nije bilo potrebe za dodatnim testiranjima. U drugoj trudnoći sam također radila kombinirani test probira u 1. trimestru i nalaz je bio loš. Tada smo se odlučili napraviti prenatalni DNA test. Nakon 10-ak dana smo konačno dobili rezultate i osim vijesti da je sve dobro s našom bebom, saznali smo i spol. Sada, u trećoj trudnoći, ukoliko se doktor složi, mislim da ću u startu preskočiti testove probira i odmah napraviti Nifty – prenatalni DNA test.”

Sonja. “Prvi pregled prve trudnoće sam jedva dočekala i nikada neću zaboraviti emocionalni „kuršlus“ koji sam tada doživjela. Od vrhunca euforije i uzbuđenja, do istinskog straha i očaja hoće li sve biti u redu. Taj prvi pregled bio je daleko od onoga što sam očekivala. Neredoviti ciklusi, bolesna štitnjača i prerani odlazak ginekologu rezultirali su dramatičnim zaključkom da nema velike nade da ću trudnoću održati do kraja. Tada sam po prvi put bila suočena s onim pitanjem – što ako ne bude dobro? Nakon dramatičnog početka, srce je zakucalo i konačno je došao taj 12. tjedan i vrijeme da se naprave testiranja koja mogu ukazivati na poremećaje. Naša situacija je u obje trudnoće bila takva da je beba super napredovala i da je naš doktor bio miran, stoga smo suprug i ja odlučili da nećemo ići na nikakva testiranja. Zapravo, dogovorili smo se da ako i postoji šansa da nešto nije u redu, ići ćemo na prenatalni DNA test koji nije opasan za bebu, a precizan je. Samo zato kako bi se mogli pripremiti na ono što nas čeka. Jer, čeka nas dvoje i nikoga više. Htjeli smo znati sa sigurnošću, a ne pukom statistikom.”

Tina: “S obzirom na moju neinformiranost u prvoj trudnoći, na nagovor ginekologice napravila sam “Triple test”. Nakon istraživanja shvatila sam da je taj test baziran na statističkom rezultatu, a ne dijagnostičkom. Testom se otkrije 65 – 70% poremećaja uz 5% lažno pozitivnih, što za mene nije zadovoljavajući postotak točnosti rezultata. U sljedećoj trudnoći odlučila sam se za “Nifty test”. Saznanje da daje gotovo jednake rezultate kao amniocenteza, točnosti više od 99% i da je pritom neinvazivan, da nema rizika za bebu i za mene, potpuno me je zadovoljio.”

Ivana: “I u prvoj i u drugoj trudnoći sam radila testiranja u prvom tromjesečju, a kako su rezultati u obje trudnoće bili dobri, nije bilo potrebe za dodatnim pretragama. Razlog zbog kojeg sam odlučila raditi te testove  je taj što sam htjela znati ukoliko postoji poremećaj kod mojeg djeteta, da se mogu pripremiti na to.”

Jako je važno da trudnice znaju kako redovna testiranja na početku trudnoće, su statistička. To znači da samom činjenicom da spadate u neku od kritičnih kategorija, šanse da će rezultati biti dobri – su manje nego kod druge trudnice koja ne spada u rizičnu kategoriju. Naravno, čim se pokaže da su rezultati loši, preporučuju se daljnje pretrage. Amniocenteza, kako smo gore navele predstavlja opasnost za daljnji tijek trudnoće, stoga je od iznimne važnosti znati kako postoji neinvazivni prenatalni test Nifty i kako se upravo taj test može napraviti u laboratoriju u Zagrebu, a na njegove rezultate ne treba se čekati tjednima. Za više info o Nifty testu kliknite na – NIFTY.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.