Trudnoća Trudnica 20. veljače 2019.

Amniocenteza ili Nifty test?

Foto: promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Saznaj koja je razlika između prenatalnih testova - amniocenteze i Nifty testa

Već u prvim tjednima trudnoće svaka se buduća majka susreće sa prenatalnim testovima, koji ispituju postoje li kod djeteta neke kromosomske nepravilnosti

Amniocenteza je u prošlosti bila prva odluka svake trudnice, koja je željela biti potpuno sigurna u zdravlje svojeg djeteta, međutim, posljednjih se godina sve više trudnica, kako bi izbjegle nepotrebne rizike, odlučuje za neinvazivni prenatalni test Nifty.

Amniocenteza Možda te zanima... Što je amniocenteza i kada ju je potrebno napraviti? Trudnoća

Amniocenteza je naime, invazivni postupak, koji se izvodi uz pomoć ultrazvučne sonde. Iglom se pristupa u maternicu buduće majke i uzima se približno 15-20 ml plodne vode, potrebne za analizu. Zahtjevna priroda postupka amniocenteze sa sobom nosi određene rizike, sa kojima se trudnica susreće za vrijeme trudnoće ili poroda, neki od njih su rizik od pobačaja, krvarenje ili infekcija.

 | Author: promo Foto: promo

Upravo zbog neugodnosti postupka i rizika koje sa sobom povlači amniocenteza, sve više budućih roditelja se odlučuje za prenatalni test Nifty.

Nifty test je, za razliku od amniocenteze, neinvazivni test, što znači da ne zahtjeva ulaz u tijelo trudnice i ne donosi dodatne rizike za trudnicu ili bebu. Test se provodi jednostavnim, uobičajenim laboratorijskim postupkom uzimanja 10 ml venske krvi trudnice, koji se potom šalje na analizu.

Možda te zanima... Nifty test: Kada i zašto? Trudnoća

Za vrijeme trudnoće sama DNA ploda iz posteljice cirkulira krvotokom majke, tako jednostavno možemo doći do plodove DNA iz majčine krvi. Provjeru zdravstvenog stanja djeteta vršimo analizom slobodne DNA ploda i otkrivamo prisutnost prevelikog ili premalog broja kromosoma, tom metodom također možemo odrediti i spol djeteta.

 | Author: promo Foto: promo

Prednost Nifty testa je također ta da se, u usporedbi sa amniocentezom, koju možemo napraviti između 15. – 20. tjedna trudnoće, može napraviti već od 10. tjedna trudnoće nadalje. Također je vrijeme dobivanja nalaza Nifty testa 6 – 8 dana, dok rezultate amniocenteze možemo čekati i do 3 tjedna. 

Možda te zanima... Sve prednosti testa NIFTY i zašto je broj 1 u svijetu Trudnoća

Nifty je također pouzdaniji od mjerenja nuhalnog nabora i standardnog testa probira (Double test), stupanj lažno pozitivnih rezultata je manji od 0,05%, stopa otkrivanja Down sindroma je veća od 99%. Nifty test je vodeći neinvazivni prenatalni test na svijetu, preporučuju ga zadovoljne trudnice, majke, kao i liječnici u više od 60 svjetskih država.

 

Amniocenteza

Nifty test

Pouzdanost 100 posto više od 99 posto
Rizici  pobačaj, prijevremeni porod, krvarenje, infekcije nema rizika
Rezultati unutar 2 - 3 tjedna unutar 6 - 8 dana
Provođenje testa od 15. - 20. tjedna  od 10. tjedna nadalje
Spol djeteta da da
Postupak iglom u maternicu uzorak majčine krvi
Možda te zanima... Ispovijed buduće majke: nuhalni nabor ili strah od najgoreg Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.