Trudnoća Trudnica 31. svibnja 2023.

Mučnine u trudnoći: Kada počinju, kada prestaju i kako ih olakšati?

Jutarnja mučnina
Foto: Freepik ; Kada počinju mučnine u trudnoći?
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Oko 70% trudnica ima mučninu i povraćanje tijekom trudnoće. Saznajte koliko dugo ti simptomi obično traju i kako ih ublažiti.

Jutarnje mučnine jedan su od najčešćih simptoma rane trudnoće, a pogađaju do 70% trudnica u prvom tromjesečju. Neki osjećaju blagu mučninu koja dolazi i prolazi, dok je drugima dovoljno mučno da povraćaju.

Kada počinju i završavaju jutarnje mučnine? Vremenska linija je različita za svakoga, ali simptomi se općenito pojavljuju oko šestog do osmog tjedna trudnoće i mogu potrajati do 16. tjedna., piše MayoClinic.

Kada počinju mučnine u trudnoći?

Iako vremenski raspored jutarnjih mučnina nije uklesan u kamen, većina trudnica počinje osjećati mučninu sredinom prvog tromjesečja, između šestog i osmog tjedna (iako može početi i ranije). "Općenito, neće početi nakon 14. tjedna", kaže ginekologica MicheleHakakhaa, M.D.

Iznimka: Mučnine se mogu javiti i kasnije u trudnoći, beba može gurati vaš želudac i crijeva uzrokujući mučninu. S druge strane, neke trudnice uopće ne osjećaju jutarnje mučnine i to je sasvim normalno. Apsolutno možete imati zdravu trudnoću bez mučnine i povraćanja.

Možda te zanima... Jesu li jutarnje mučnine povezane sa spolom djeteta? Trudnoća

Simptomi jutarnje mučnine

Simptomi jutarnje mučnine razlikuju se među trudnicama, ali evo nekih uobičajenih znakova:

  • Uznemiren želudac
  • Mučnina
  • Osjećaj morske bolesti ili bolesti automobila
  • Gubitak apetita
  • Povraćanje
  • Mučnina od određene hrane ili mirisa

jutarnje mučnine | Author: Freepik Foto: Freepik ; Mučnina u trudnoći

Što uzrokuje jutarnje mučnine?

Znanstvenici još uvijek ne razumiju u potpunosti što uzrokuje jutarnje mučnine ili zašto će neke trudnice osjećati samo malu mučninu, dok će druge povraćati. Vodeća teorija je da hormon trudnoće hCG, kao i estrogen, počinju rasti u tijelu i pokreću niz reakcija, uključujući mučninu i povraćanje.

Neki istraživači misle da jutarnje mučnine mogu biti način na koji tijelo štiti fetus koji raste čišćenjem tijela od svega potencijalno toksičnog. To može objasniti određene averzije prema hrani ili osjetljivost na mirise koji vam prije nisu smetali.

Još jedna važna stvar koju treba imati na umu: unatoč uobičajenim zabludama, jutarnje mučnine ne događaju se samo ujutro. Možete osjećati mučninu u bilo koje doba dana. Jutarnje mučnine također mogu potaknuti čimbenici poput mirisa, određene hrane, vrućine, stresa i više.

Kada je vrhunac jutarnjih mučnina?

Jutarnje mučnine razlikuju se za svakoga, ali simptomi obično dosegnu vrhunac oko osmog do desetog tjedna trudnoće, a u to vrijeme su i najviše razine  hCG-a. U skladu s tim, trudnice s višim razinama hCG-a (poput onih koji očekuju blizance) mogle bi imati veću vjerojatnost da će doživjeti teške jutarnje mučnine.

Kada prestaju jutarnje mučnine?

Većina trudnica počinje se osjećati bolje do kraja prvog tromjesečja. Simptomi jutarnje mučnine obično potpuno nestanu između 16. i 20. tjedna. Samo mali postotak ima mučninu i povraćanje tijekom cijele trudnoće.

Ako jutarnje mučnine ne popuštaju, obavijestite liječnika. Mogli biste imati posla s hiperemezom gravidarum (HG), koja je ozbiljan oblik jutarnje mučnine koja može trajati cijelu trudnoću. HG može biti iscrpljujuće stanje koje može zahtijevati hospitalizaciju.

Hyperemesis gravidarum je rijetka; manje od 3% trudnica doživjet će ovu tešku verziju jutarnje mučnine. Neki od simptoma HG-a uključuju:

  • Mučnina s jakim povraćanjem
  • Gubitak težine
  • Dehidracija i poremećaj elektrolita
  • Nemogućnost zadržavanja hrane ili pića
  • Mučnina koja ne popušta

Trudnička hiperemeza: simptomi i liječenje

Možda te zanima... Iz prve ruke na TikToku: Ovako izgleda trudnička hiperemeza Trudnoća

Također, upozorite svog liječnika ako jutarnje mučnine naglo prestanu tijekom prvog tromjesečja—ali imajte na umu da to ne znači nužno da nešto nije u redu s vašom trudnoćom. Za neke je mučnina simptom koji osjećaju svaki dan, a za druge je mučnina povremena.

jutarnje mučnine | Author: Freepik Foto: Freepik ; Kako ublažiti jutarnje mučnine?

Kako ublažiti jutarnje mučnine?

Sada kada znate kada jutarnje mučnine počinju i završavaju, vjerojatno se pitate kako se nositi s nimalo ugodnim simptomima. Možete početi isprobavanjem kućnih lijekova za jutarnje mučnine, kao što su sljedeći:

1. Izbjegavaj hranu punu ulja koja se teško probavlja i nije zdrava. To se najviše odnosi na brzu i prženu hranu

2. Pij puno tekućine: vode, lagane čajeve i sok citrusnog voća koji vam može pomoći u čišćenju tijela te tako olakšati probavni sustav

3. Ako osjećaš mučninu dok putuješ ili se voziš na posao, promijeni vrijeme obroka: jedi ili prije odlaska na posao, ili taman kada stigneš na radno mjesto

4. Jedi voće kao što su jabuke, kruške i bobičasto voće koje će ublažiti osjećaj mučnine

5. Soku limuna dodajte kardamom u prahu, đumbir, metvicu i med – od ove kombinacije će tvoja mučnina brzo proći i osjećat ćeš se bolje

6. Razvij naviku ispijanja biljnih čajeva

7. James Duke, autor knjige “Zelena ljekarna”, savjetuje trudnicama neka odmah nakon ustajanja pojedu prepečenac ili krekere

8. Čaša tople vode može odagnati osjećaj mučnine, pogotovo ako u nju dodaš sjemenke kima ili sušeni đumbir

9. Toplom vodom također možeš grgljati grlo te tako ublažiti osjećaj mučnine

10. Metvica odnosno nana ima lagano anestetičko djelovanje na sluznicu želuca i smanjuje blagu mučninu. Čaj od listova mente možeš koristiti kod problema s probavom, koji uključuju grčeve, nadutost, želučane nervoze, žgaravicu, nadraženost crijeva, povraćanje i zatvor – to ga čini idealnim za trudnice.

Možda te zanima... Zašto neke trudnice nemaju jutarnje mučnine? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.