Trudnoća Trudnica 31. siječnja 2023.

Iz prve ruke na TikToku: Ovako izgleda trudnička hiperemeza

Foto: TikTok/EmilyBoazman
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Emily Boazman kaže kako je trudnička hiperemeza toliko teška da "više ne može funkcionirati kao majka..."

Većina žena nije svjesna kakve ih sve tegobe u trudnoći mogu dočekati prije nego ostanu trudne. Kad je riječ o jutarnjim mučninama,  one su uobičajeni simptomi trudnoće koje neke trudnice mogu osjetiti u prvim tjednima trudnoće. Otprilike 8 od svakih 10 trudnica osjeća se mučninu, a kod većine nestane oko 14. tjedna trudnoće.

No, za one žene koje nemaju sreće i u trudnoći pate od trudničke hiperemeze - jutarnje mučnine zasigurno nisu nešto čemu se mogu veseliti.

Za one koji nisu upoznati s ovim stanjem, hyperemesis gravidarum iliti trudnička hiperemeza je ekstremni oblik jutarnjih mučnina koji može trajati do samog poroda. "Kod žena koje pate od više od tri epizode povraćanja tijekom dana, izgube više od tri kilograma, odnosno više od pet posto tjelesne mase, kod kojih je došlo do ketonurije, disbalansa elektrolita i nutrijenata te dehidracije, govori se o Hyperemesis gravidarum", objašnjava ginekologinja Petra Podobnik Brlečić i dodaje kako trudnička hiperemeza zahtjeva hospitalizaciju i ozbiljnije liječenje nadoknadom tekućina, elektrolita i nutrijenata.

Emily Boazman podijelila je svoje brutalno putovanje s hiperemezom gravidarum na TikToku u sada već popularnom videu koji pokazuje koliko je njezin život bio u zastoju zbog ovog neočekivanog simptoma trudnoće.

U videu — koji sada ima više od 6,1 milijuna pregleda i više od 270 tisuća lajkova — Boazman je prikazala kako izgleda kada imaš hiperemezu gravidarum - povraćanje, bolesna leži u krevetu, pogrbljena nad wc školjkom i općenito jedna, a pokazuje svoj potpuno neuredni dom.

@emilyboazman TIKTOK THINKS THIS IS TOO GRAPHIC.🙄😤 they keep flagging my videos and warning my account.😤 #hyperemesisgravidarum #severemorningsickness #hyperemesisgravidarumpregnancy ♬ original sound - Emily Boazman

"Kad ste trudni s trećim djetetom i dobijete hiperemezu gravidarum i više ne možete funkcionirati kao mama, domaćica... itd.", napisala je uz video.

U drugom videu s istim sadržajem, majka troje djece i medicinska sestra napisala je kako je istovremeno osjećala majčinu krivnju jer nije mogla pomoći svojoj djeci i mužu, dok je samo pokušavala preživjeti dan.

“Krivnja koju sam osjećala jer se nisam mogla brinuti za svoje dvije djevojčice, dok mi je isto tako bilo stalo samo do preživljavanja, bila je opasna”, napisala je u videu.

Pristigli su komentari drugih mama i korisnika TikToka kako bi iskazali podršku Boazmaninom iskustvu, dok su drugi izrazili zabrinutost zbog njezine neuredne kuće i pitali što je njezin suprug učinio da pomogne. Boazman je to brzo raščistio.

“Žao mi je što ste bolesni, ali moj muž bi se pobrinuo da kuća bude uredna! Oboje radimo, ali to nije važno!" napisao je jedan korisnik TikToka.

Boazman je odgovorila: "Svake večeri bi pospremio i kuhao za nas, a preko dana bi se moje cure igrale i uništavale kuću 😂"

Druga je korisnica primijetila kako tako jaki simptomi trudnoće kao HG mogu oduzeti svu radost i čaroliju trudnoće. "Hyperemesis gravidarum me totalno uništio. Nisam mogla funkcionirati. Tako lijepu stvar je pretvorio u moju noćnu moru 😔”, napisala je.

@emilyboazman Replying to @user6681021226119 I want five, I’m currently at three. We shall see😅😳😂 #hyperemesisgravidarum #hyperemesis #morningsickness ♬ In the Bosom - Sweet After Tears

Druga je mama primijetila da zbog svog iskustva s HG više ne želi više djece. "Hiperemeza je razlog zašto više neću imati djecu. Skoro sam umrla s posljednjim [to je] tako stvarno opasna stvar i ljudi to ne razumiju", napisali su.

Jedan korisnik komentirao je i pitao Boazmanan zašto ima više djece ako ima hiperemezu gravis Boazmanan - koja očito nije znala da će imati HG s trećom trudnoćom - sarkastično je odgovorila na komentar u zasebnom TikTok videu.

Iako je trudnička hipereme zauzela danak novopečenoj mami troje djece, ona je spremna imati još djece, ističući u videu da želi još djece i da će vjerojatno riskirati.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.