Trudnoća 31. svibnja 2022.

'Zbog trudničke hiperemeze bojim se imati još jedno dijete'

Foto: shutterstock Hiperemeza gravidarum (HG) ili trudnička hiperemeza stanje je koje uzrokuje jaku mučninu i povraćanje tijekom trudnoće
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jedna mama govori o svom iskustvu s hiperemezom gravidarum, rijetkim poremećajem koji uzrokuje ekstremnu mučninu i povraćanje tijekom trudnoće. Imala ga je tijekom obje trudnoće pa se boji da to ne bi mogla podnijeti u trećoj.

Teška jutarnja mučnina pojavila se u sedmom tjednu trudnoće s prvim djetetom. Povratila je čim se probudila, a kasnije i na novom poslu gdje je počela raditi kao profesorica u privatnoj školi. Nastavila je povraćati tijekom radnog dana zbog čega je zakasnila gotovo 15 na jedno od svojih predavanja. Osim mučnine, osjećala je slabost i vrtoglavicu. Sljedeći tjedan jedva je mogla ustati, a 10 dana nije pojela konkretan obrok i samo je mogla probaviti vodu, krekere i pileći temeljac. 

U devetom tjednu trudnoće, njezine mučnine postale su toliko nepodnošljive da je morala napustiti svoj posao profesorice i fitness trenerice. U 10. tjednu trudnoće otišla je na pregled kod ginekologa i tada joj je dijagnosticirana hiperemeza gravidarum (HG) ili trudnička hiperemeza, stanje koje uzrokuje jaku mučninu i povraćanje tijekom trudnoće. 

Što hiperemeza gravidarum uzorkuje?

Ginekologinja Lisa Masterson kaže da se u slučaju trudničke hiperemeze ne radi samo o blagoj mučnini ili mučnini u ranoj trudnoći koja se može ublažiti jednostavnim izbjegavanjem određene hrane i mirisa ili konzumiranjem lagane hrane i krekera. Radi se o mučninama i povraćanju koje su česte i teške, a mogu se pojaviti i četiri puta dnevno

Trudničke hiperemeza može uzrokovati gubitak težine i dehidraciju, što dovodi do osjećaja vrtoglavice i slabosti, a u tim slučajevima ponekad je potrebna hospitalizacija. Nejasno je što uzrokuje hiperemezu gravidarum, ali smatra se da utječe na između jedne do tri posto trudnoća. Ginekologinja Felice Gersh kaže kako je teško odrediti točan broj slučajeva hiperemeze gravidarum jer nije jasno jesu li slučajevi ispravno kategorizirani ili su samo označeni kao HG. Dodaje kako trudnička hiperemeza može biti vrlo traumatična te kod žena izaziva strah od druge trudnoće kao u slučaju ove mame. 

mučnina mučnine trudnoća trudnica Možda te zanima... Mogu li jutarnje mučnine naštetiti bebi? Trudnoća

Iskustvo s hiperemezom gravidarum

Mama koja je progovorila o svom iskustvu s ovim stanjem kaže kako je njen fetus tijekom rasta bio zdrav i aktivan, a doktorica joj je pripisala 4 mg Zofrana dva puta dnevno. Njezini simptomi HG-a trajali su sve do 18. tjedna trudnoće kada su se povukli, ali nažalost ponovno su se pojavili u 36. tjednu. Bila je hospitalizirana zbog dehidracije i simptoma prijevremenog poroda, ali je puštena i kasnije je rodila kćer u svom predviđenom terminu poroda bez ikakvih komplikacija. 

Zbog rođenja kćerke je bila presretna i u tom trenutku ideja o drugom djetetu nije ju plašila. Mislila je da zna što ju očekuje drugi put ako se opet pojavi hiperemeza gravidarum te je mislila da je spremna na sve. Tri godine kasnije ponovno je zatrudnjela, a HG se ovaj put pojavio već u šestom tjednu trudnoće i simptomi su tada bili puno agresivniji. Mirisi svega što se kuha odmah su izazivali povraćanje, a zbog toga je opet morala napustiti svoj posao. Morala se i preseliti kod svojih roditelja jer se zbog stanja nije mogla brinuti o svojoj kćeri dok je njezin muž radio. Doktorica joj je opet pripisala Zofran, a u sedmom tjednu trudnoće hospitalizirana je zbog dehidracije. HG je ovaj put trajao sve do 21. tjedna. Srećom i novo dijete je rođeno zdravo bez ikakvih komplikacija četiri dana prije termina. Odmah nakon poroda bila je zahvalna što više nije trudna. 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock Zbog hiperemeze gravidarum u prijašnjim trudnoćama, odlučila je fokusirati se na svoje zdravlje za dobrobit svoje djece

Odluka o trećem djetetu nije laka

Prošlo je skoro pet godina od rođenja drugog djeteta, a ona i njezin muž voljeli bi imati još jedno. To je redovan razgovor u njihovom domu, a često djeca pitaju kada će dobiti brata ili sestru. Ipak, pomisao o još jednoj trudnoći ovu mamu jako brine i odmah izaziva tjeskobu. Osim što ju je hiperemeza gravidarum iscrpila fizički, pogotovo u drugoj trudnoći, iscrpila ju je i psihički i emocionalno. Kada se o svojim brigama obratila doktorici, ona joj je rekla da možda pati od posttraumatskog stresnog poremećaja što nije neobično za osobe koje su patila od HG-a tijekom trudnoće.

Zasada je odlučila pustiti da sve ide svojim tokom jer zna da postoji šansa da će opet imati HG. "Briga o HG-u i o tome koliko bi moji simptomi mogli biti ozbiljni ako ga ponovno dobijem previše izaziva tjeskobu", priznala je. Ako zatrudni pokušat će se usredotočiti na pozitivan ishod, a to je novi član obitelji. Ipak, kaže kako je svjesna da bi HG mogao ponovno utjecati na njezinu karijeru i sposobnost da se brine o svojoj djeci dok njezin muž ima dugo radno vrijeme kao liječnik. "Za sada ću uživati u svoje dvoje male djece i iskoristiti svaku priliku da ostanem zdrava i puna energije ne samo za svoju, već i za njihovu dobrobit", zaključila je.

Tegobe u trudnoći Možda te zanima... Jednostavna rješenja za 5 čestih tegoba u trudnoći Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.