Trudnoća Vodič kroz prehranu u trudnoći 20. ožujka 2017.

Trudni ste i obožavate ribu? Obavezno pročitajte ovo

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Riba je izuzetno hranjiva namirnica jer sadrži omega-3 masne kiseline. No, zbog prisustva žive u određenim vrstama ribe, njihova konzumacija u trudnoći predstavlja rizik jer njena prisutnost u prehrani može uzrokovati oštećenje mozga

Živa se javlja u nekoliko oblika, od kojih je najopasnija metil-živa. U morima, jezerima i rijekama živa se pretvara u metil-živu koja dospijeva u ribu, posebno u velike predatore. Riba i proizvodi od ribe su glavni, ako ne i jedini izvor metil-žive prisutne u ljudskom tijelu.

Koje vrste riba je potrebno izbjegavati?

Konzumacija ribe u trudnoći je dozvoljena, ali u ograničenim količinama uz praćenje smjernica za ribu koju posebice treba izbjegavati. Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) i Agencija za zaštitu okoliša izdali su još 2004. godine zajedničko upozorenje koje se odnosi na trudnice, dojilje, žene koje nastoje zanijeti te djecu.

U upozorenju je stajalo kako te rizične skupine trebaju izbjegavati ribu i plodove mora koji sadrže povišenu koncentraciju žive. Poglavito se mislilo na velike ribe koje dugo žive, poput morskog psa, sabljarke, skuše, tune.

Tri vrste kategorije ribe

Prema novim američkim smjernicama iz siječnja ove godine, napravljena je podjela vrsta riba na tri kategorije:

  • najbolji izbor
  • dobar izbor
  • vrste koje treba izbjegavati u trudnoći

Na popisu riba koje je potrebno izbjegavati nalazi se sedam ribljih vrsta: kraljevska skuša (Scomberomorus cavalla; king mackerel), ribe iz porodice Istiophoridae (marlin), atlantski zrcalar (Hoplostethus atlanticus; orange roughy), morski pas, sabljarka, tuna (Thunnus obesus) i ribe iz porodice Malacanthidae (eng. tilefish).

tuna, tunjevina, konzerva | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Tune poput Thunnus alalunga te kod nas popularne tune sa žutom perajom na popisu su dobrih odabira i njihova se konzumacija preporučuje najviše jednom tjedno.

Na popisu najboljeg ribljeg izbora, odnosno ribe koju se savjetuje unositi 2 do 3 serviranja tjedno, nalaze se srdele, inćuni, bakalar, oslić, losos, pastrva, škampi, ali i određene vrste tune poput tune latinskog naziva Katsuwonus pelamis (eng. skipjack).

Zašto tuna nije preporučljiva i koje su zamjene za nju?

Tuna spada u krupnu plavu ribu, tijekom rasta koji traje duže vrijeme nego za sitnu ribu, u svojem masnom tkivu nakuplja živu. S obzirom na delikatno razdoblje i razvoj živčanog i moždanog sustava, kod trudnica, dojilja i male djece preporuke su da se ne konzumira tuna ili da se konzumira u što manjoj mjeri i količini. Nije važno je li konzervirana ili nije jer u svakoj tuni ima žive naprosto zbog vremena njenog rasta i razvoja.

Ono što se preporučuje kao zamjena su srdelice, papaline, inćuni i druga sitna plava riba. Njima ćete također dobiti omega-3 masne kiseline važne za mozak i krvožilni sustav no nećete unijeti živu u organizam, jer sitne ribe ne stignu nakupiti živu tijekom života. Isto tako je poželjno sitnu ribu jesti s kostima jer ćete povećati koncentraciju kalcija koji je u toj dobi prijeko potreban, uz pregršt ostalih minerala.

srdela srdela | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Zašto se preporučuje konzumacija lososa u trudnoći?

Profesor Philip Calder sa Sveučilišta Southampton objavio je rad 'Losos u trudnoći' i predstavio svoja otkrića na predavanju u američkom gradu San Diegu. Žene koje u trudnoći jedu masnu ribu, poput lososa, mogu smanjiti rizik svojih nerođenih beba za razvijanje astme u dječjoj dobi.

Pratio je kako jedenje lososa dva puta tjedno od 19. tjedna trudnoće utječe na razvoj dječjeg respiratornog sustava do treće godine. Početni rezultati nisu pokazali značajnu razliku između djece čije su majke jele losos i djece čije majke nisu. Gledao je djecu u dobi od šest mjeseci. Međutim, kad su djeca navršila dvije do dvije i pol godine, otkriveno je da oni koji su primali hranjive tvari iz plave ribe dok su se razvijali u trbuhu, imaju puno manju mogućnost za razvijanje astme.

Masna riba je iznimno bogat izvor omega-3 masnih kiselina, a Almagea PRENATAL OMEGA3+ predstavlja dodatak prehrani koji osim ove važne hranjive tvari sadrži željezo i folnu kiselinu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.