Trudnoća Trudnica 21. rujna 2018.

Je li konizacija u ranoj trudnoći opasna?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ginekolog dr. sc. Erden Radončić dr. med., specijalist ginekologije i porodništva objašnjava što je konizacija i koliko je opasna u trudnoći

Koliko je u ranoj trudnoći, nakon klasične konizacije, nužno mirovanje? Točnije, smijem li putovati nekoliko sati, kupati se u moru i koliko je trudnoća uopće rizična?

Konizacija je operacijski zahvat kojim se liječe pojedini oblici pretkliničkih kanceroza (displazija) na vratu maternice. Sam zahvat je u prošlosti gotovo liberalno korišten za liječenje čak i blagih displazija (CIN I), dok se danas taj zahvat primarno koristi za naprednije oblike displastičnih promjena (CIN II i CIN III/CIS), pa čak i invazivnih karcinoma (do 3 ili do 5mm invazije). Uzrok tome su dobri rezultati koji se postižu minimalno invazivnim načinima liječenja (tzv LLETZ, laser, ili u nekim slučajevima čak i sama biopsija)

Ukoliko se sama konizacija radi po pravilima struke, onda se kod tehnike zahvata dodatno posvećuje pažnja količini odstranjenog tkiva kod žena koje planiraju trudnoću, te u takvim slučajevima nema nikakvih problema s njenim održavanjem, te porođajem.

Izuzetak su posebni slučajevi lokalizacije promjena (kanal grlića) kod kojih se mora odstraniti veći dio tkiva, kada se zbog smanjenja fizičke i imunološke barijere događaju česte komplikacije u trudnoći.

S obzirom da ne navodite nikakve dodatne opaske kod zahvata, vjerojatno se kod vas radilo o poštednom obliku konizacije, koji u najvećem broju slučajeva nema nikakvih posljedica u trudnoći. Naravno, opće upute za trudnoću ovdje svakako treba shvatiti ozbiljno, kako bi se moguće komplikacije svele na minimum. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.