Roditelji Sretna mama 29. srpnja 2013.

'Iako sam morala mirovati, trudnoća mi je dala posebnu energiju'

Valentina Morić
Foto: Robert Anić/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Valentina Morić, s kojom smo razgovarali dan prije nego što je rodila malog Noela, ispričala nam je kakva joj je bila trudnoća i što za nju znače uloge mame i tate u odgoju djeteta

"Osjećaj kad sam saznala da sam trudna teško je opisati riječima. Sreća, veselje i osjećaj da biste tog trena više od svega htjeli imati to dijete u rukama", kaže Valentina Morić, 30-godišnja diplomirana novinarka zaposlena kao asistentica u marketingu.

Prva četiri mjeseca trudnoće bila su joj radna, i kako kaže, brzo su prošla: "Što se tiče tegoba tijekom trudnoće, prva četiri mjeseca su prošla više manje dobro i brzo, bilo je mučnina, ali bez povraćanja. Ulaskom u peti mjesec počeli su problemi s kontrakcijama i onda je nastupilo vrijeme mirovanja", ispričala nam je Valentina i dodala da joj je pomalo teško palo strogo mirovanje. "Mjesec dana je bilo jako teško prihvatiti da moram mirovati, bez velikog naprezanja i fizičkog rada. Doktor je rekao da mi je dopušteno samo ležanje i odlazak na wc. Tvrdoglava kakva jesam, ipak nisam strogo mirovala, pospremila bih po stanu, skuhala ručak, ispeglala robu i obavila ostale kućanske poslove".

No, kada se radi o prehrani i zdravim navikama, Valentina kaže da je pokušala biti kao i prije trudnoće. "Ne pijem alkohol, ne pušim, dosta zdravo i kvalitetno se hranim, puno voća i povrća, domaćih salata i sokova, koje mama radi najbolje. Dosta sam se kretala i šetala Jarunom dok nije nastupilo to vrijeme mirovanja, a nakon što sam ušla u 9. mjesec bila sam stalno u pokretu, samo tada nisam imala puno energije pa sam se brzo umarala", objašnjava.

Život se mijenja za 180 stupnjeva

Iako je po prirodi aktivna osoba, ipak priznaje da trudnoća utječe na svakodnevan život. "Možemo pričati da ne utječe, ali htjeli mi to priznati ili ne, sve se mijenja za 180 stupnjeva. Na početku je sve u redu, i nema nekih većih problema, no to se ipak može razlikovati od trudnice do trudnice. Ja sam imala sreće da je sve bilo super, a kasnije, kako je vrijeme odmicalo i trbuh postajao veći, postala sam usporenija, svakih pola sata sam bila na wc-u, po noći se ne bih mogla namjestiti, pa mi je bilo malo vruće pa malo hladno, i opet taj wc koji je postao mjesto u kojem najduže boravim zadnjih par mjeseci", kaže uz osmijeh i dodaje da je štikle, koje je prije obožavala, za vrijeme trudnoće zamijenila ravnim cipelama.

Valentina kaže da je od kad je saznala da je trudna, informacije prikupljala gdje god je mogla, od stručne literature, doktora, interneta – raznih portala i foruma, do mame, tetke, sestre i prijateljica. Također, ističe važnost odnosa s ginekologom: "Jako sam zadovoljna sa svojim ginekologom dr. Topalovićem. Jako je profesionalan i temeljit, uvijek se želio uvjeriti da je sve dobro, i slao me da napravim sve potrebne pretrage. Uvijek je dobrog raspoloženja i uvijek spreman odvojiti dovoljno vremena za sva moja pitanja i dileme", kaže Valentina koja i pet dana prije termina, odnosno samo dan prije poroda nije osjećala strah.

"Pričale su mi prijateljice koje su rodile da je bol velika, ali kad se to malo stvorenje primi u ruke, da se sve zaboravi i da si sretan što si napokon sa svojom bebom, tako da jedva čekam da doživim taj osjećaj", rekla je.

'Mogla bih 24 sata na dan biti u pokretu'

O svom djetetu razmišljala je od prvog dana, a kako je vrijeme odmicalo i bližio se termin poroda, kaže da nije mogla dočekati da primi u ruke to malo stvorenje. "Zanima me kako će izgledati, na koga će sličiti, hoće li imati mamin ili tatin pogled, osmijeh", priča i dodaje da je trudnoća imala utjecaj na nju kao osobu. "Više nisam bitna samo ja i moje želje i potrebe, nego se sve vrti oko malog bića koje se veselo miče u trbuhu i svaki njegov pokret i micanje mi daje snagu i volju da budem u 'dobroj formi'. Inače sam pozitivna osoba i uvijek se smijem, ali u trudnoći dobiješ neku ekstra energiju da bi mogla 24 sata na dan biti u pokretu", kaže Valentina i dodaje da razmišlja o tome kakva će biti mama.

"Uloge mame i tate u odgoju djeteta su jako bitne, jer mi smo ti koji im dajemo temelj odgoja. Nikad nije bilo lako odgojiti dijete, ali mislim da je u današnje vrijeme to puno teže nego prije. Način na koji su moji roditelji odgojili moga brata, sestru i mene, čini mi se jako dobar, jer su nam usadili prave vrijednosti", zaključuje.

Samo dan nakon razgovora za Klokanicu, a četiri dana prije termina, Valentina je rodila sina Noela koji je na svijet došao carskim rezom. Čestitamo mladoj obitelji!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.