Trudnoća Trudnica 07. lipnja 2016.

Kako se riješiti čestih trudničkih tegoba?

trudnica trudnoća
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mučnine, proširene vene i zatvor muče mnoge trudnice. Pročitajte kako ih se riješiti i kad bi se ipak trebali obratiti liječniku i potražiti pomoć

Konstipacija (zatvor)

Budući da progesteron, jedan od hormona trudnoće, utječe na opuštanje zidova crijeva čime se usporava rad probavnog sustava, logična posljedica je pojava zatvora. Vjerovali ili ne, od njega pati čak 65% trudnica. Štoviše, ovaj problem postaje izraženiji, ako ste i prije trudnoće patili od zatvora ili ako uzimate preparat željeza.

Trudničke tegobe: Zatvor u trudnoći

Obratite se doktoru u slučaju da osjećate grčeve i nadutost u trbuhu, glavobolju, povraćate ili niste imali stolicu tjedan dana. Sve ovo ukazuje na opstrukciju debelog crijeva, koja se mora hitno riješiti.

Mučnina

Iako se često naziva jutarnja mučnina, možete je osjetite u bilo koje doba dana ili noći. Iako spada u najneugodnije pojave tijekom trudnoće, možete biti potpuno mirni, jer ne ugrožava zdravlje bebe.

Pet trikova protiv mučnina u trudnoći

Ukoliko se mučnina ne povlači tijekom cijelog dana, i ne možete zadržati nimalo hrane u želucu, obratite se liječniku. Povremeno, povraćanje može postati ekstremno, što je stanje koje zahtijeva hospitalizaciju. Takva pojava se naziva hiperemezis gravidarum, a liječi se intravenoznim nadoknađivanjem hranjivih tvari i tekućine, kao i medikamenatima za zaustavljanje povraćanja.

Proširene vene

Proširene vene najčešće se pojavljuju na nogama, ali mogu se primijete i oko vulve. Kako se povećava bebina težina tako se obično javlja pulsirajući, bolan osjećaj u venama.

žena, noge, vene | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kako izbjeći pojavu proširenih vena?

  • Bavite se umjerenim fizičkim aktivnostima svakog dana. Šetnja je odličan oblik tjelovježbe, jer aktivira mišiće listova i potiče cirkulaciju
  • Držite noge podignute kada god je to moguće
  • Ako ste duže vremena stajali, savijajte listove (mišiće)
  • Kada sjedite, nemojte prekrižiti noge. Također, držite noge na nižoj stolici
  • Pokušajte spavati s nogama podignutim na podlogu otprilike 15 cm

Zahtijevajte od liječnika da vas pregleda zbog proširenih vena, da bi otklonio mogućnost pojave tromboze (stvaranje krvnih ugrušaka). Ako primijetite crvenilo, bol ili povišenu temperaturu u jednom dijelu nogu, odmah se obratite liječniku.

Vodič kroz trudničke tegobe

Simptomi u trudnoći koje ne smijete ignorirati

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.