Beba 01. ožujka 2023.

Ako piješ kofein tijekom trudnoće, dijete bi moglo biti nižeg rasta?

Foto: Pexels
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kave se neki jednostavno ne mogu odreći nikad, ni po koju cijenu, pa tako ni u trudnoći. No, čak i stručnjaci smatraju da je mala količina kofeina u trudnoći prihvatljiva. No, ovo je istraživanje pokazalo neke neobične rezultate…

Sve mi diraj, ali kavu nemoj! Kako uvijek, tako i u trudnoći. Ali to je sasvim u redu budući da se svi slažu već odavno da malo kofeina u trudnoći neće napraviti nikakvu štetu ni tvom organizmu, niti bebi koja stiže. Preporuka je ograničiti unos na otprilike šalicu, maksimalno šalicu i pol kave na dan. čini se sasvim fer i izvedivo. No, sad je jedno novo istraživanje unijelo pomutnju među ljubitelje kofeina.

Možda te zanima... 15 supernamirnica koje možeš jesti u svakom tromjesečju trudnoće Trudnoća

Prema studiji objavljenoj u medicinskom časopisu JAMA Network Open, djeca koja su prije rođenja bila izložena malim količinama kofeina u prosjeku su niža od djeca osoba koje nisu konzumirale kofein tijekom trudnoće. U studiji je sudjelovalo 1116 parova majka-dijete iz skupine djece koja su proučavana u sklopu studije Eunice Kennedy Shriver NICHD Fetal Growth Studies–Singletons.

Naime, kad su stručnjaci proučili podatke, pokazalo se da su djeca čiji su roditelji konzumirali kofein dok su bili u maternici bila niža rasta do 4. godine od one čiji roditelji nisu uzimali kofein tijekom trudnoće. U dobi od oko 8 godina, jaz se još više povećao. Ne radi se tu o velikim razlikama u visini, ali te male razlike ipak postoje i uočljive su, između djece mama koje su konzumirale kofein tijekom trudnoće i onih koji nisu.

Ova djeca, ipak, nisu imala značajne promjene u težini ili BMI zbog mamine konzumacije kofeina. Studija je prilagođena brojnim čimbenicima, uključujući dob majke, socioekonomski status, rasu i etničku pripadnost, bračni status, status pušača i lokaciju. Razlike pronađene u ovoj konkretnoj studiji pronađene su čak i kod djece čiji su roditelji pili manje od pola šalice kave dnevno dok su bili trudni - znatno ispod trenutnih smjernica koje iznose 200 mg ili manje.

Već su neke ranije studije povezivale unos kofeina tijekom trudnoće s nižim rastom djece - a druge studije su otkrile da je ispijanje kave povezano s nižom porođajnom težinom.

Trebaš li se brinuti?

No, sve u svemu, je li činjenica da imaš niže dijete nešto zbog čega se uopće trebaš zabrinuti?

Čini se da bi, ako bi te razlike u visini nastavile dolaziti do izražaja i u odrasloj dobi, te bi postojala šansa da bi se ta djeca mogla suočiti s većim rizikom od bolesti srca i dijabetesa, koji su povezani s nižim rastom. Međutim, ova studija nije dala konkretne dokaze koji bi ukazivali na to da bi se te razlike u visini zbog konzumacije kofeina nastavile u odrasloj dobi.

Ako ipak želiš smanjiti svoj ritual jutarnje kave, postoje neki korisni načini. Studija Sveučilišta Johns Hopkins iz 2016. pokazala je da je korisno odrediti konkretnu situaciju ili raspoloženja u kojima je najveća vjerojatnost da ćeš posegnuti za kofeinom.

Kad možemo identificirati okidače, možemo lakše raditi na aktivnom izbjegavanju situacija koje izazivaju žudnju, osobito tijekom prvih nekoliko tjedana trudnoće. Osobe koje piju kofein također bi mogle pronaći alternativu ispijanju kave, odnosno konzumaciji kofeina. To može biti ječmena kava, čaj, ali i odlazak u šetnju.

Možda te zanima... Smiju li trudnice pušiti e-cigarete? Evo što kažu stručnjaci nakon istraživanja Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.