Roditelji Tražimo Super Tatu! 10. ožujka 2022.

Savjeti stručnjaka: Kako se tate mogu pripremiti za porod?

Foto: Shutterstock ; Kako se tate mogu pripremiti za porod?

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Najvažnija misija budućih očeva u rađaonici je biti podrška svojoj partnerici. Pitaš se kako biti najbolja podrška partnerici na porodu? Donosimo ti nekoliko savjeta iskusnih roditelja i stručnjaka koji znaju što se događa iza kulisa.

Porod nije poseban samo za mame nego i za tate. Iako ne rađaju, emocije kroz koje prolaze dok su u rađaoni s partnericama toliko su intenzivne da ih pamte cijeli život.

U današnje je vrijeme sasvim uobičajeno da buduće tate prate svoje partnerice kroz porod. Povlačenje je gotovo nemoguće. Muškarci se često ne usude izreći vlastite sumnje: Hoću li ja to preživjeti? Mogu li izdržati gledajući svoju ženu u trudovima kako se muči? Ima li mnogo krvi? Ova pitanja muče kako žene, tako i muškarce. I kad si najspremniji, opet nisi spreman i uvijek ćeš naići na iznenađenja. 

Razgovarali smo s dr. Petrom Podobnik Brlečić, specijalisticom ginekologije i porodništva koja nam je otkrila kako se tate mogu pripremiti za porod.

"S obzirom da je rođenje djeteta najvažniji i najposebniji događaj u životu budućih roditelja, prekrasno je iskustvo kad tom trenutku mogu svjedočiti oboje zajedno. Često se smatra da je glavna 'zadaća' oca na porodu pružiti pomoć i podršku svojoj partnerici, ali ja bih se usudila reći da je za očeve osobno neprocjenjivo iskustvo biti prisutan i osjetiti svoje novorođenče prvi put čim se rodi, i da je šteta da to propuste", kaže dr. Podobnik Brlečić. 

 | Author: Goran Stanzl/PIXSELL Foto: Goran Stanzl/PIXSELL ; Petra Podobnik Brlečić, dr.med.spec. ginekologije i opstetricije

Pripremi se za porod

Priprema za porod važna je i za mame i za tate, a dr. Podobnik Brlečić savjetuje kako se najbolje pripremiti za taj važan događaj.

"Kako bi se pripremili za porod dobro je da se upoznaju s mehanizmom normalnog poroda, sa vrstama poroda (vaginalni i carski rez), sa svim metodama olakšavanja bolova rodilji tijekom poroda. Najbolje da se budući roditelji zajedno upoznaju s radom i funkcioniranjem rodilišta u kojem planiraju roditi, te da prema njihovim preporukama pohađaju trudnički tečaj prije poroda. Ukoliko je moguće da zajedno prisustvuju i pregledima prije samog poroda, kako bi bili uključeni što više u zadnje dogovore i planiranje poroda", objašnjava dr. Petra Podobnik Brlečić, spec. ginekologije i porodništva.

Pruži podršku

Podrška je posebno važna prvorotkinjama koje se često boje nepoznatog. "Rodilje koje prvi put rađaju se često boje nepoznatog, i u takvim situacijama je neophodno imati podršku bliske osobe koja te razumije i daje ti osjećaj sigurnosti i smirenosti. Mislim da nije nužno da se otac oboruža medicinskim znanjem, bitno je da se oboje prepuste s punim povjerenjem stručnim rukama liječnika i primalja koje vode porod te u svakom slučaju slušaju njihove upute i savjete", objašnjava dr. Podobnik Brlečić. 

Dr. Podobnik Brlečić naglašava važnost psihičke pripreme.  "Puno je bitnije da se otac pripremi psihički kako bi kroz cijelo vrijeme poroda bio samo smirena podrška, a ne prenosio nemir ili strah na buduću majku. Savjetujem im da tijekom poroda jedu i piju dosta vode kako im ne bi pozlilo i da ne padnu u nesvijest. Nek budu realni i racionalni te obavijeste medicinsko osoblje ako se loše osjećaju kako bi na vrijeme reagirali, jer u porodu mora biti glavni fokus na rodilji. Srećom takve situacije su jako rijetke i naše iskustvo je da je prisustvo oca izrazito smirujuće i motivirajuće za rodilju i sam tijek poroda", poručuje dr. Podobnik Brlečić. 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; Tata na porodu

Pripremi se na čekanje

Porod može biti uzbudljiv, ali može biti i zamoran. Zapravo, možeš provesti sate samo čekajući. Pomozi svojoj supruzi tako što ćeš joj odvratiti nelagodu i strah od poroda. "Ako je supruga uzela epiduralnu anesteziju, možda će biti manje potrebe za fizičkom potporom tijekom poroda", kaže Sarah Kilpatrick, dr. sc., profesorica porodništva i ginekologije na Sveučilištu Illinois, u Chicagu. "Umjesto toga, trebao bi je joj skrenuti misli s poroda razgovorom, glazbom... "

Postavljaj pitanja

Puno se toga događa u rađaonici! Ako ne razumiješ nešto što se događa, imaš nedoumice, nemoj se bojati postavljati pitanja medicinskoj sestri. Odgovor bi mogao smiriti i tebe i tvoju partnericu.  

Razgovarajte

Majka tvojeg djeteta ne može vidjeti monitor CTG uređaja, ali ti možeš. To znači da možete razgovarati kroz kontrakcije, opisujući kada će dostići vrhunac i kada će početi jenjavati. "Partnerici govorite o tome što se događa - kada počinju kontrakcije, kada završavaju - to može im dati osjećaj kontrole", savjetuje dr. Sarah Kilpatrick

Nemoj se žaliti

Pusti je da stišće tvoju ruku za vrijeme poroda, ali ni slučajno se nemoj žaliti da te boli. Zapravo pravi se da ta bol ne postoji.  Isto tako, ako te zamole da joj pridržiš noge, napravi to i ni slučajno nemoj nakon tri minute reći da ti je teško. Tvoja partnerica upravo rađa dijete, a ono treba izaći iz nje. 

Budi spreman na šok

Budi spreman na to da ćeš vidjeti stvari koje nikad prije nis vidio. "Nakon djeteta iz rodnice izlazi i posteljica, možda će ti to biti potpuni šok", kaže Cathleen Maiolatesi. To je posve normalno i taj dio poroda može trajati od nekoliko do 20 minuta. Diši smireno i daj punu podršku svojoj partnerici. Sve će to proći.

Budi poduzetan i organiziran

Pripremi sve što je potrebno za izlazak bebe i mame iz bolnice. Budi smiren nakon izlaska iz bolnice. Posve je moguće da dobiješ napad panike, novo biće je u tvojem životu i potpuno je ovisno o vama. Duboko diši i samo polako jer sve to ti možeš savladati.

Glasaj za Super Tatu!

S veseljem te pozivamo da nam se pridružiš na velikom finalu izbora Super Tate 2022. godine! Na završnom eventu koji će se ove godine održati u Z centru u Zagrebu, u subotu 19.03, od 9:30 h,  proglasit ćemo pobjednika i uručiti nagradu koju je osigurao Pepco.

Poopeys pelene novi su PEPCO hit proizvod, a pronaći ih možeš u tri veličine. Pelene uspješno odgovaraju na sve zahtjeve mama: omogućavaju mališanima maksimalnu slobodu pokreta uz najvišu razinu udobnosti i higijene. Tu je i posebna upijajuća jezgra koja omogućava automatsko upijanje vlage, a prozračni, mekani materijal osigurava prolaz zraka i omogućava koži da diše bez izazivanja iritacija. Sve to prati i zaigran dizajn te uobičajeno povoljna cijena! Saznaj više na www.pepco.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.