Roditelji Tatina zona 25. srpnja 2023.

Ovih 7 stvari bismo trebali prestati govoriti tatama

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Tate su važni. Iako ih nekad zapostavimo, iako su nekad i sami krivo za to, iako nekad previše očekuju, iako... Tate su važni i moramo im češće to dati do znanja. I neke im stvari ne bismo trebali govoriti...

Kad je riječ o priznavanju tata i njihovoj ulozi u roditeljstvu, stvarno možemo bolje. Otac troje djece i bloger Nick Simard donosi popis stvari koje bi trebalo prestati govoriti o očevima.

1. "Na (dječjoj) dužnosti si, ha?"

To se zove roditelj. Kad si posljednji put bio dječjem rođendanu ili igralištu i nekoj mami s djetetom rekao: "Na dužnosti si, ha?". Naravno, pretpostavka je da je na dužnosti. Ona je mama i to je ono što rade. Tate se samo ponekad pojavljuju kako bi mama mogla dobiti pauzu, zar ne? Ne. Nije istina. Tata s djetetom nije "na dužnosti".

2. "Noćas ti čuvaš?"

Čuvanje djece je kada paziš i čuvaš tuđe dijete, tako da roditelji tog djeteta mogu ići na sastanak ili možda čak i raditi. Boravak roditelja s vlastitom djecom, čak i ako to radi otac, naziva se roditeljstvom. Kad tate navečer idu van s dečkima - na pivu, gledati tekmu ​​u baru ili što god što čini grupa muškaraca - to je samo mama koja ostaje kući s djecom i "radi svoj posao". Isto vrijedi i za tate. Prestani to zvati čuvanjem djeteta.

otac tata sin dijete roditelj Možda te zanima... Lako je biti otac, ali nije lako biti tata Roditelji

3. "Malo mira i odmora za mamu?"

Zašto pretpostavljamo da je mama primarna njegovateljica? Ili kad je otac s djecom, to je samo zato da se mame odmore? A kad vidimo majke, kažemo li: "Tata je na odmoru?" Ne! Znam da u većini slučajeva žene preuzimaju veću roditeljsku ulogu, ali to ne znači jedini razlog da tata bude s djecom je da se mama može odmoriti. Moramo prestati razmišljati o tatama koji su tu samo kad mami treba odmor. Roditeljstvo je timski rad. Ponekad je mama s djecom, a ponekad tata. Barem bi tako trebalo biti. 

4. "Nadamo se da će kuća biti još uvijek na mjestu kad mama dođe kući!"

Jer su tate potpuno nesposobni i nemaju pojma kako spriječiti da se nešto razbije ili da dijete pade. Ako To ne rade često, da, moglo bi biti malo više kaosa kada se mama vrati kući. Odrasli muškarci bi trebali biti sposobni ostati kod kuće s djecom i da se kuća ne raspadne.  

 | Author: Guliver Foto: Guliver

5. "Danas ti je tata birao odjeću i oblačio te."

"HAHA! Dijete ima različite čarape ili je majica naopako odjevena. Glupi tata! Ne zna bolje". 

Je li istina da bi moja žena rekla da nemam oko za modu kad je u pitanju odabir odjeće za naše dečke? Apsolutno. No, je li istina da svaki put kada je dijete 'loše' odjeveno za to krivac tata? Naravno da ne. Mame mogu biti toliko zaokupljene drugim stvarima oko djece da jednostavno ne razmišljaju kako su odjenule djecu. Je li čisto i uredno? Je, možeš ići.

Prestanimo vrijeđati tate govoreći: "Ajme pogledaj ovo jadno dijete kako je odjenuo ovaj tata". Osim toga, kako se tako možeš rugati djetetu jer taj komentar očito nije zamišljen kao kompliment. 

Možda te zanima... Znakovi koji otkrivaju da će biti odličan tata Trudnoća

6. "Wow, on mijenja pelene!"

Prijelomna vijest: Muškarci su u stanju promijeniti pelene bez da im dijete padne i bez kakice koja je posvuda. Muškarci ne bi trebali dobiti nagradu ili slavljeničku paradu u njihovu čast jer mijenjaju prokletu pelenu. To je dio roditeljstva, baš kao što su hranjenje, vrijeme kupanja i spavanje. I otkad očekujemo da će žene raditi ovo odvratno, ali ne i drugi? "Ah, nikad je ne bih zamolio da iznese smeće / pokupi pseći drek / ubije kukce. Ali da, izmet iz guzice, to je sve na mamama, a ako tata pomogne, oni su heroji. "

7. "Imaš sreće da ti je od koristi"

Ne. Nije sretna. To ne bi trebalo biti kao da su žene pobijedile u "fantastičnoj tatinoj lutriji", jer muškarac obavlja svoj roditeljski posao. Nije korisno kad pretpostavimo da muškarac ne radi apsolutno ništa i onda kažemo da je mama toliko sretna da joj partner pomaže oko djece (čak mijenja i pelene?!). Očekujte više i shvatite da ima puno tata koji ne očekuju da mama odradi sve "roditeljske stvari“ dok se brinu za roštiljanje i košenje travnjaka.

Možda te zanima... 10 stvari koje se mijenjaju kad postaneš tata Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.