Trudnoća Porođaj 05. listopada 2015.

Baka zaslužna za prvu pohranu matičnih stanica u Europi

BioSave
Foto: BioSave
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dagmar Thiel, koja je i sama bolovala od opasne bolesti koštane srži te joj je život tada spasio strani darivatelj, prije 18 godina je svoju kćer Angelu Thiel uputila na tada još mladu kompaniju Vitu 34 u Leipzigu, koja je nudila mogućnost čuvanja matičnih stanica za privatne potrebe

Prije nešto više od 18 godina osnovana je njemačka banka Vita 34. Njezin osnovni cilj bila je pohrana vrijednih matičnih stanica koje se nalaze u krvi iz pupkovine. Tada je to bila jedinstvena ponuda u Europi budući da je Vita 34 bila začetnik, tj. prva europska banka koja je nudila privatnu pohranu matičnih stanica. U međuvremenu je u Leipzigu pohranjeno preko 130.000 uzoraka, a za potrebe liječenja je upotrijebljeno čak 29 preparata. To predstavlja velik uspjeh banke i odvaja je od drugih.

Znanost u ovom području istraživanja i upotrebe matičnih stanica u terapijama vrlo brzo napreduje te smo zato izdvojili najnovije teme vezane uz Vitu 34.

Priča obitelji Thiel

Paula Thiel, jedna potpuno zdrava djevojka, 5. studenog će napuniti 18 godina. Međutim, u njenom životu postoji jedna vrlo posebna stvar; Paulini roditelji su pri njenom rođenju, prije 18 godina, sačuvali krv iz pupkovine u banci Vita 34. Time je Paula postala prva klijentica Vite 34, a njezin uzorak krvi iz pupkovine je prvi sačuvani autologni uzorak u Europi – to znači da je pohranjen upravo za nju te je samo njoj na raspolaganju za korištenje.

Pritom, Paulina baka je bila ta koja je svoju kćer Angelu Thiel uputila na tada još mladu kompaniju Vitu 34 u Leipzigu, koja je nudila mogućnost čuvanja matičnih stanica za privatne potrebe. "Odmah sam bila oduševljena idejom, a moja mama je prikupila sve informacije u Viti 34. Danas me još uvijek smiruje činjenica da u slučaju potrebe imamo pristup mladim i neopterećenim matičnim stanicama za oba naša djeteta", kaže Angela.

I baki Thiel mnogo znači to što su matične stanice sačuvane budući da je i ona sama bolovala od vrlo opasne bolesti koštane srži. Njezin život je tada spasio strani darivatelj. U ožujku 2013. Dagmar Thiel je po peti put dobila unuka te se njoj podrazumijevalo da čuvanje matičnih stanica financira za svih petero unučadi.

„Krajem 2015. godine obavljena je i 30. transplantacija s uzorkom krvi iz pupkovine pohranjenim u banci Vita 34. Pohranjene matične stanice primijenjene su u terapiji za petogodišnju djevojčicu iz Španjolske kojoj je dijagnosticiran neuroblastom te liječnici nakon ove terapije očekuju i potpuno ozdravljenje.“

29. transplantacija za Vitu 34

U kolovozu 2015. godine je uz pomoć matičnih stanica sačuvanih u banci Vita 34 provedena terapija za dijete oboljelo od cerebralne paralize. Vitin transplantacijski tim je aktivno sudjelovao u pripremi transplantata i provođenju terapije. Pacijent je bio petogodišnji dječak čiji su roditelji nakon njegovog rođenju pohranili matične stanice iz pupkovine te je zbog toga i bila moguća autologna transplantacija.

BioSave | Author: BioSave Foto: BioSave

Ovo je bila 19. autologna transplantacija i ukupno 29. transplantacija izvršena matičnim stanicama sačuvanim u Viti 34. Cerebralna paraliza kod dječaka je spastičnog tipa te se dječak nakon terapije počeo osjećati dobro. Prva takva transplantacija je izvršena 2013. godine kada je dijete u vrlo kratkom razdoblju pokazalo značajna poboljšanja u funkcioniranju.

U Hrvatskoj je njemačka banka matičnih stanica 'Vita 34' zastupljena preko ovlaštene tvrtke 'Bio Save Premium'. 

Više o pohrani matičnih stanica možete saznati ovdje: Spremanje matičnih stanica Ili na Facebook profilu: BIO SAVE Hrvatska

Suradnja s Hrvatskom komorom primalja

Kompanija Bio Save Premium d.o.o., zastupnik Vite 34 u Hrvatskoj, uspostavila je suradnju s Hrvatskom komorom primalja. Navedena suradnja uključivat će e-tečaj/predavanje putem internetske stranice Hrvatske komore primalja, a služit će edukaciji primalja u području pohrane matičnih stanica i postupku prikupljanja krvi iz pupkovine za banku Vita 34. Više informacija o pohrani možete saznati na stranici biosave.hr ili putem telefonskog broja 01 644 7790.

Matične stanice nalaze se i u mliječnim zubima

Bioeden | Author: Promo Foto: Promo

Ako nisu izvađene iz pupkovine bebe, matične stanice čekaju i u mliječnim zubićima. Dijete u razdoblju od približno 5 godina gubi 12 mliječnih zubića. Ovaj vremenski period znači veću mogućnost za dobivanje održivih stanica za pohranu - procesom koji je potpuno neinvazivan. Ako roditelji pri porodu svog djeteta nisu uzeli matične stanice iz pupkovine za buduće čuvanje, sad dobivaju dodatno vrijeme da to učine - do osme, desete, dvanaeste godine života djeteta. Banku dentalnih matičnih stanica BioEden, u Hrvatskoj zastupa tvrtka Bio Save Premium d.o.o. Za više informacija obratite im se putem maila info@bioeden.hr ili putem telefonskog broja 01 644 7790. www.bioeden.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.