Trudnoća Planiranje trudnoće 10. studenoga 2016.

Oslobodite se stresa kako biste lakše zatrudnjeli

sretna žena sreća
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako rad na bebi može biti vrlo stresno razdoblje, zdrav život i izbacivanje loših navika pomoći će vam poboljšati šanse za začeće

Rad na bebi može biti vrlo stresno razdoblje, a stres zasigurno može utjecati na ovulaciju. Hormoni stresa po svom su sastavu slični spolnim hormonima te mogu utjecati na rad hipofize, žlijezde koja regulira dinamiku menstrualnog ciklusa, i tako posredno djeluje na stvaranje i rast jajne stanice.

Također, može uzrokovati seksualnu disfunkciju kod muškarca i dodatno ih deprimirati. 

Ako ne možete ostati trudni, možda je krivac stres.

Umjereno s tjelovježbom

Vježbanje je odlična stvar, ali kada pokušavate zatrudnjeti može biti previše dobro. Intenzivna tjelovježba može negativno utjecati na ovulaciju. Pretjerano vježbanje može zaustaviti hipofizu koja prenosi jajnicima 'naredbu' da ovuliraju. Dok je ovo sve individualno za svaku ženu, ipak vježbanje svakodnevno u trajanju od 45 do 50 minuta može uzrokovati probleme kod većine žena.

Može li vježbanje otežati začeće?

To ne mora značiti da treba prestati vježbati onog trenutka kada odlučite zatrudnjeti. Ako ste rekreativni tip i imate redovit menstrualni ciklus, vaš režim rekreacije vjerojatno neće napraviti nikakve probleme. Ali, menstruacija nije prva stvar na koju treba obratiti pozornost ako vježbate previše. Prva stvar je da će vam drugi dio mjesečnog ciklusa biti kraći. Trebali biste nakon 14 dana od ovulacije dobiti menstruaciju, ali prekomjerne vježbe skraćuju ovaj period. Ovo će biti prvi znak kada treba usporiti malo s vježbama. Praćenje koliko dana nakon ovulacije dobivate mjesečnicu  pokazat će vam točno kako vježbe utječu na vas.

Previše vježbanja može smanjiti plodnost

Izbacite nezdrave navike

Najbolji način da povećate šansu, sa svim prednostima fizičkih aktivnosti je uključiti umjerene vježbe, kao što je brza šetnja tri puta tjedno po pola sata.

Dijete su dvosjekli mač za žene koje pokušavaju ostati trudne. Ako ste pretili i izgubite težinu, imat ćete možda redovan ciklus ili ako ga niste imali vratit će vam se, ali ako ste premršavi i ne dobivate menstruaciju, morali biste se udebljati da biste ostali trudni. Prestanite pušiti kako biste povećali šanse da ostanete trudni. Osim ostalih negativnih efekata nikotina i pušenja, ova loša navika također utječe na plodnost. Utječe na razinu estrogena i ovulaciju.

Obavezno na jelovniku kada želite zatrudnjeti

85% žena će ostati trudne u roku od godinu dana od početka aktivnog pokušavanja da ostanu trudne. Ako i nakon godinu dana niste zatrudnjeli, obratite se liječniku da biste učinili sve pretrage vezane za plodnost. Za neke žene starije od 35 godina, liječnici preporučuju da se kontroliraju nakon 6 mjeseci pokušavanja.

Koliko vam je trebalo da zatrudnite?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.