Trudnoća Planiranje trudnoće 10. rujna 2016.

Zašto ne mogu ostati trudna?

žena doktor pregled liječnik
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Već sedam godina pokušavamo i trudnoće nema, a nitko ne zna točan razlog. Razmišljamo o postupku potpomognute oplodnje, ali malo me strah

Prva trudnoća dogodila se nakon četiri mjeseca pokušaja, morala sam mirovati jer sam jako nisko nosila i prijetio je spontani. Rodila sam na termin, ali zbog nekih komplikacija porođaj je bio carski rez. Rečeno mi je da se čuvam minimalno godinu i pol, što smo i poštivali. Doktor kod kojeg sam išla nije mi nikad nikakve nalaze vadio, samo kad bih rekla da me nešto boli dao bi mi antibiotike i vaginalete i uporno govorio da je sve u redu. 

Nakon pet godina pokušavanja da zatrudnim i jakih bolova u donjem dijelu trbuha doktor mi je rekao da imam policistične jajnike, endometriozu i da se mora napraviti laparoskopija na što sam pristala jer sam mislila da će mi pomoći. Nakon postupka nije mi ništa govorio nego da sam ja težak slučaj i da mi treba izvaditi maternicu i jajnike. Otišla sam dalje jer sam bila u šoku.

Otkriveno mi je da imam polip u maternici i da mi je laparoskopijom otklonjen lijevi jajovod i da mi maternica nakon carskoga nije vraćena. U međuvremenu polip je odstranjen, ali doktori koji su to radili rekli su da je trudnoća prirodnim putem jako teška. Muž je napravio spermiogram i dijagnoza je asthenozoospermia. Ja sam vadila sve ostale nalaze koje je trebalo i u redu su osim što je prolaktin povećan. I tako evo već sedam godina pokušavamo i trudnoće nema, a nitko ne zna točan razlog. Razmišljamo o postupku potpomognute oplodnje, ali malo me strah. 

žena doktor pregled liječnik | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Po svemu sudeći, a na temelju podataka koje ste naveli u upitu - radi se o endometriozi, a u nekim segmentima vašeg upita čini se i o dubokoj zdjeličnoj endometriozi. Iako bih za precizno davanje komentara trebao ipak imati vašu medicinsku dokumentaciju u kojoj je opisan tok laparoskopske operacije te aktualni nalaz na početku, podatak da vam nisu uspjeli vratiti maternicu u prvobitni položaj, sugerira upravo tu mogućnost.

Endometrioza je poremećaj u kojem se sluznica endometrija nalazi izvan njenog uobičajenog mjesta (maternica) te se to tkivo implantira u okolnim organima (najčešće jajnik, jajovod, potrbušnica, ali često i u dubokim strukturama - mokraćnim putevima, crijevima, svezama koje drže maternicu u fiksnom stanju itd), hormonski reagira na cikličke promjene hormona jajnika te se širi i uzrokuje brojne probleme, između drugog i začepljenje jajovoda s posljedičnom neplodnošću.

Jedina terapija koja donekle pomaže jest kirurška - sve medikamentozne varijacije liječenja u pravilu su kratkotrajne i djeluju dok djeluju i lijekovi.

Medicinski potpomognuta oplodnja je u slučajevima endometrioze dobar izbor, no prije svega, treba učiniti opsežnu obradu jer nerijetko nije samo jedan faktor prisutan, već se najčešće radi o udruženim čimbenicima koje svakako prije postupka treba pažljivo procijeniti.

S obzirom na navedeno, mislim da biste trebali svakako otići kod izabranog subspecijalista za medicinski potpomognutu oplodnju te u dogovoru s njim pažljivo procijeniti mogućnosti koje vam preostaju, a u zemlji imate više centara specijaliziranih upravo za to područje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.