Trudnoća Planiranje trudnoće 18. rujna 2023.

Istraživanje: Jednostavan i jeftin test može povećati izglede za trudnoću

Foto: Freepik ; Ovulacijski testovi za urin povećavaju izglede za trudnoću
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Korištenje ovulacijskih testova za urin, kako bi se odredilo idealno vrijeme za spolni odnos, povećava izglede za trudnoću, sugerira novo istraživanje.

Stručnjaci su analizirali sedam postojećih istraživanja i otkrili da mokrenje na testne štapiće može pomoći ženama da prepoznaju najplodnije razdoblje u svom menstrualnom ciklusu.

Određivanje najplodnijeg vremena za spolni odnos pomoću ovulacijskog testa za urin povećalo je izglede za trudnoću i živo rođenje između 20 i 28 posto, u usporedbi s 18 posto u kontrolnoj skupini koja nije koristila test.

Plodni dani - kako izračunati trajanje ovulacije?

Podaci istraživanja previše su ograničeni da bi se moglo reći jesu li i druge metode promatrane u studiji uspješne ili ne, te je potrebno dodatno istraživanje. To uključuje metode koje se temelje na podizanju svijesti o plodnosti kao što je praćenje kalendara, praćenje promjena u cervikalnoj tekućini i tjelesnoj temperaturi.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; Ovih 5 znakova otkriva da si plodna

Nalazi su se odnosili na žene mlađe od 40 godina koje su pokušavale zatrudnjeti kraće od 12 mjeseci. Istraživanje Cochrane koje su proveli sveučilište Oxford, bolnica Royal Berkshire u Readingu i bolnica Princess Anne u Southamptonu, uključivalo je podatke za 2464 žene ili parova koji su pokušavali zatrudnjeti.

Tatjana Gibbons, istraživačica na Oxfordovom odjelu za žensko i reproduktivno zdravlje i glavna autorica studije, rekla je: "Mnogim parovima je teško postići trudnoću, što može dovesti do zabrinutosti zbog njihove plodnosti. Otkriće da jednostavan i lako dostupan test za urin može povećati izglede para za uspješno začeće vrlo je uzbudljivo jer može dati parovima veću kontrolu nad njihovim putovanjem kroz plodnost i potencijalno može smanjiti potrebu za ispitivanjem i  liječenjem neplodnosti."

Profesor Christian Becker, s istog odjela, dodao je: "Visoki prag dokaza koji se zahtijeva u istraživanju Cochrane čini čak i ove dokaze umjerene kvalitete za učinkovitost testova ovulacije za urin prilično impresivnim, kao i iznenađujućim s obzirom na to koliko dugo su dostupni.”

Znanstvenici su upozorili da, budući da su mnoge studije financirali proizvođači testova, rezultate treba tumačiti s oprezom.

žena Možda te zanima... Što trebaš znati o svom ciklusu kada pokušavaš zatrudnjeti Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.