Trudnoća Planiranje trudnoće 26. listopada 2016.

Hormonski test otkriva koliko brzo 'kuca' ženski biološki sat?

žena sat krevetić
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako je za svaku ženu idealno vrijeme za majčinstvo kada je ona spremna, s fizičke strane stvari ipak nisu iste. Istraživanje je utvrdilo da je jednostavnim hormonskim testom moguće procijeniti kada će žene izgubiti šansu da postane majke

Sve je više žena koje odgađaju trudnoću kako bi se koncentrirale na druge stvari u životu poput svoje karijere. Nažalost, to istovremeno znači i da djelomično umanjuju svoje šanse da ikada imaju dijete jer veliki broj žena već sredinom tridesetih godina ulazi u 'opasnu zonu'.

Zašto žene odgađaju majčinstvo?

Kako starimo, stare i naše jajne stanice te je mogućnost začeća s godinama manja, a i trudnoća postaje rizičnija. Broj spontanih pobačaja i mrtvorođenih beba povećava se za 50 posto kod žena starosti 35 godina, a u 45. godini čak za 95 posto.

Opasnosti trudnoće i porođaja nakon 35-e

Hormonski test otkriva kako dugo će trajati plodno razdoblje

Svaka žena je, ipak, drugačija i menopauza dolazi u različitim razdobljima života, pa nije moguće utvrditi da li će netko imati problema tijekom trudnoće u kasnijim godinama ili ne. Bar nije bilo moguće do sada.

Želite li više djece, ne čekajte dugo s prvom trudnoćom

Naime, jedno istraživanje utvrdilo je da je jednostavnim hormonskim testom moguće procijeniti koliko brzo 'kuca' ženin biološki sat i kada će ona izgubiti svaku šansu da postane majka.

Znanstvenici su po prvi put uspjeli otkriti nešto više o plodnosti kod žena različitih uzrasta. Usporedili su razine hormona kod 3.200 zdravih žena kako bi otkrili do kojih promjena dolazi s godinama i na temelju tih rezultata tvrde da mogu donekle procijeniti do kada će žene ostati plodne i kada će nastupiti menopauza.

Žene bi trebale zatrudnjeti najkasnije do 44. godine

Ovi podaci mogu biti od velike pomoći svim ženama koje planiraju obitelj u kasnijim godinama, kako bi mogle utvrditi hoće li tada uopće moći zatrudnjeti, ali i onim parovima koji pokušavaju dobiti dijete jer će im omogućiti uvid u njihove šanse za začeće.

Prerana menopauza javlja se prije četrdesete

Pročitajte koje su prirodne metode za povećanje plodnosti na portalu Zdrava Krava

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.