Trudnoća Liječenje neplodnosti 06. prosinca 2017.

U SAD-u rođena prva beba iz presađene maternice, donorica je mama dvoje djece

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nakon uspješnih transplantacija i rođenja beba u Švedskoj, i u SAD-u je rođena prva beba nakon što je mami transplantirana maternica od žive donorice, mame dvojice dječaka. Ovo daje novu nadu za liječenje neplodnosti

Rođenje dječaka u Dallasu, u američkoj državi Texas, izazvala je pravo veselje u medicinskom svijetu. On je prva beba koja je rođena u Sjedinjenim Državama nakon što je mami transplantirana maternica. Iako to nije prvi takav slučaj u svijetu, prvi slučaj transplantacije i rođenja bebe dogodio se 2014. godine u Švedskoj.

Mama je sudjelovala u velikom kliničkom istraživanju na Medicinskom centru Sveučilišta Baylor u Dallasu koji je trajao godinu i pol. Prema znanstvenoj web stranici Scrubbing In, Sveučilište je među prvima počelo istraživati transplantaciju maternice kao nove mogućnosti liječenja neplodnosti, za žene čija maternica nije u funkciji ili je nemaju. Sve žene koje su sudjelovale patile su od takve vrste neplodnosti i vjerovale su da nikad neće zatrudnjeti.

par, neplodnost, liječnik Možda te zanima... Može li žena bez maternice dobiti biološko dijete? Trudnoća

Donorica je mama dvojice dječaka

Mama koja je rodila i njezin partner odlučili su ostati anonimni, ali donatorica maternica, medicinska sestra Taylor Siler iz Dallasa, odlučila je progovoriti o svojoj odluci za časopis Time nakon što je objavljeno da je dijete rođeno. Siler je mama dvojice dječaka, odlučila je donirati maternicu nakon što je čitala o tom istraživanju, ona i njezin suprug ne žele imati više djecu. "Imam člana obitelji koji se bori s neplodnošću i to nije pošteno. Mislim da je fantastično ako bismo ljudima mogli omogućiti više opcija", rekla je za Time

Siler nije znala tko će dobiti njezinu maternicu, ali ona i primateljica su napisale pisma jedna drugoj - jedno pismo na dan operacije i drugo koje je Siler primila kada je primateljica saznala da je trudna. Nakon što su ju liječnici obavijestili da je beba rođena Siler je bila potpuno preplavljena emocijama. "Plakala sam i stalno razmišljala o tome. Razmišljam o njoj svaki dan, i sigurno će tako biti do kraja života", dalje je objasnila.

Ivana Crnković Možda te zanima... 'Nakon odstranjenja jajovoda i 4 in vitro oplodnje, napokon sam trudna' Roditelji

Nova nada za liječenje neplodnosti

Doug Lawson, ravnatelj Medicinskoj centra na Sveučilištu Baylor, u priopćenju izdanom za javnost objasnio je koliko je ovo postignuće važno za znanost, medicinsku zajednicu i novu mamu. "Naš cilj za pokretanje ovog kliničkog istraživanja oduvijek je bio da doprinesemo znanju o tijelu kod transplantacije na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Ovo dijete je rodila majka koja nije mogla ni na jedan drugi način imati svoje dijete, a predstavlja krajnji uspjeh ovog programa, a mi smo imali tu čast jer smo bili dio te prekretnice", objasnio je u priopćenju.

Lawson, naravno, nije bio jedini koji je objasnio zašto je važno rođenje ovog dječaka. Giuliano Testa, doktor medicine i glavni voditelj ove kliničkog istraživanja na Sveučilištu Baylor, također se složio: "Ovo prvo rođenje života iz transplantirane maternice u Sjedinjenim Država je važna prekretnica u našem radu liječenja neplodnosti maternice; ali ono što je još važnije je taj najljepši trenutak ljubavi i i nade za mamu kojoj je rečeno da nikad neće imati svoje dijete", objasnio je za Time

trudnica, prijateljice Možda te zanima... Surogat majčinstvo - da ili ne? Trudnoća

Liza Johannesson, ginekologinja i kirurginja na Sveučilištu Baylor rekla je za Time: "Pripremali smo se za ovaj trenutak jako dugo. Mislim da je svatko imao suze u očima kada je ova beba izlazila van. Ja sigurno jesam". Tri od osam transplantacija u ovom kliničkom istraživanju je uspjelo. Liječnici su potvrdili da jedna pacijentica trudna nakon što je primila maternicu od živog donatora. S velikim nadom, liječnici očekuju rođenje ovog djeteta koje označava potpuno novu eru u medicini i za žene koje pate od neplodnosti.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.