Trudnoća Beba u trbuhu 24. siječnja 2019.

Utječe li ime djeteta na njegovo buduće ponašanje?

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mnoge stvari muče roditelje kod izbora imena: koji su mogući nadimci, hoće li ime utjecati na način kako će se prema djetetu kasnije odnositi vršnjaci, ali i učitelji

U zadnje vrijeme sve su popularnija neobična imena, pa čak i izmišljena. Budući roditelji, kad saznaju spol djeteta, počinju razmišljati o imenu koje se sviđa i majci i ocu. Tu kreće traženje značenja imena koje im je zapelo za oko i pregledavanje raznih web stranica, od starohrvatskih pa sve do skandinavskih imena. Nekad se zna dogoditi i da ime koje im se svidi, na internetu ima negativne konotacije: od poznate zvijezde povezane sa skandalima do djevojaka u oskudnom donjem rublju. I onda potraga počinje ispočetka. 

Možda te zanima... 10 prekrasnih tradicionalnih imena koja zaslužuju staru slavu Trudnoća

Pitanje koje si svaki roditelj postavi je hoće li ime djeteta utjecati na njegovu budućnost i ima li istine u tome da te ime određuje

Pomoć pri izboru imena

Izbor imena je svakako bitan jer će ga vaše dijete nositi cijeli životNumerologija je jedna od metoda koju roditelji koriste kako bi potvrdili da je njihov izbor dobar. U numerologiji, svako slovo ima pripadajući broj i zbrojem svih slova imena dolazi se do navodnih obilježja i karaktera djeteta. Prvi izvori numerologije potječu još iz Kabale, židovske grane misticizma, koja pokušava objasniti svijet kroz tumačenja slova i brojčanih odnosa. U posljednje vrijeme došlo je i do novih, inovativnih načina izbora imena za one dubljeg džepa. Tako švedska tvrtka Erfolgswelle za 215.600 kuna unajmi cijeli tim ljudi među kojima su povjesničari, pravnici i prevoditelji koji odabiru unikatno ime za bebu. No ipak, većina roditelja još uvijek bira ime prema osjećaju. Lijepo ime ništa ne znači, ako ga povezujemo s osobom koja nam nije draga.

Možda te zanima... Najpopularnija imena za djecu zadnjih 100 godina u Hrvatskoj Roditelji

Moć imena

Svi roditelji vole svoje dijete i misle da je posebno i stvoreno za velike stvari. Pokušavaju svoju fascinaciju novorođenčetom prenijeti imenom i dati svojoj maloj okruglici 'ime koje zaslužuje'. Izbor zna biti stresan, pogotovo ako se ne možete odmah dogovoriti. Ime može imati duboke i trajne posljedice na život djeteta. "Nazovite svoju djecu kako želite, ali imajte na umu da postoje posljedice", kaže David Figlio, profesor ekonomije i obrazovanja na američkom Sveučilištu Northwestern, koji je istraživao utjecaj imena na djecu. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

10 prekrasnih imena koja imaju latinske korijene

Dječaci s imenima koje se tradicionalno daju djevojčicama imaju veću šansu da će se ponašati lošije nego njihovi vršnjaci s tradiconalno muškim imenima. Kao što izvlačimo zaključke o osobi na temelju njihovog načina pričanja ili odijevanja, tako i nesvjesno stvaramo stav o osobi na temelju njenog imena. Iako nas i imena i odjeća mogu prevariti. Profesor David Figlio uzeo je imena s milijuna rodnih listova i 'razbio' svako ime na više od tisuću glasovnih komponenti te ih analizirao pomoću kombinacije slova i složenosti. Potom je pomoću statističkih analiza pokušao procijeniti vjerojatnost da ime pripada nekome niskog socioekonomskog statusa. "Djeca koja, iz lingvističke perspektive, imaju imena koja su dali slabo obrazovani roditelj, suočavaju se s drugačijim pristupom. Lošija su u školi i često se smatra da imaju poteškoće u učenju", rekao je o svom istraživanju za Live Science

Djecu koja imaju imena koja povezujemo s lošijim socioekonomskim statusom, okolina može označiti kao manje sposobnu. Veza između odabira imena i uspjeha u budućnosti je upravo u tome što djeca pokušavaju ispuniti tuđa očekivanja o njima. Ako su očekivanja niska, djeca to osjete i ne trude se, kao i obratno. Puno stvari morate uzeti u obzir kada birate ime: moguće nadimke, s kojim riječima se ime rimuje, jednostavnost izgovora kako bi dijete moglo reći svoje ime. No, na kraju, ipak je najvažnije da su roditelji zadovoljni imenom koje su podarili svome djetetu.

trudnica ime beba Možda te zanima... Na što trebate paziti kad birate ime za bebu Trudnoća
 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Avatar vividi
  vividi

  Ime se može i promijeniti.Tako je moja školska kolegica Senada postala Tatjana. Meni se moje ime sviđa, i nikad ga ne bih mijenjala, iako nekako ne vjerujem u tu sudbinu imena i povezanost sa socioekonomskm statusom. Isto je ime nosila jedna princeza,  rimska boginja,  a i automobil je nazvan isto tako... pa sad vi vidite.😊  Imena Vitomir i Vedrana čine mi se lijepa i prikladna za svako životno razdoblje, a što se budućeg blagostanja tiče, to ćemo tek vidjeti.  Sve ovisi o vlasnicima tih imena.

 • Avatar žena za sva vremena
  žena za sva vremena

  Imam dvije curice. Jedna je dobila ime Anđela po anđelu čuvaru, a druga Mirna po pokojnom djedu :)

 • kosic.radenko

  Djeca bi trebala dobiti PRIVREMENO ime od roditelja, a (na primjer) sa 7 godina sama odlučiti žele li to ime zadržati ili uzeti neko drugo, prema svojoj želji. Ja se nikada nisam identificirao sa svojim imenom, ni sa svojim tijelom, a tako isto nisam se identificirao s drugim ljudima, narodima, nacijama... Zato nikako ne razumijem ljude koji pjevaju o "kamenim genima". Ako bih vjerovao u gene, onda bih bio ILIR, ILIROSLAVEN ili Bošnjak (rođen sam u Bosni, a preci su mi Bosanci i Hercegovci), a nikako Hrvat ili Srbin. Meni je ovo odvratno ime (Radenko) dala pokojna majka katolkinja. Svidjelo joj se jer se tako zvao brat njene prijateljice. Nitko u familijama nije imao to ime, a zbog njega sam u djetinjstvu više puta dobio batine jer su mislili da sam iz Srbije.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.