Roditelji Zanimljivosti 07. siječnja 2018.

Najpopularnija imena za djecu zadnjih 100 godina u Hrvatskoj

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ivan je od 20-ih godina među prvih 10 imena, najčešće prvi, a Ana se nije pojavila u top 10 samo tijekom 60-ih. Demografi i psiholozi za to "krive" hipi pokret i buntovništvo mladih roditelja

Odabir imena za bebu jedan je od najuzbudljivijih događaja vezanih uz početke roditeljstva. Neki preferiraju kratka, neki tradicionalna, neki strana, a poneki i neobična imena. Prema objavljenim podacima o imenima koja su roditelji u Hrvatskoj davali djeci tijekom 2016. kod nas su najpopularnija kratka imena.

Stručnjaci koji prate trendove u davanju imena, za 2018. predviđaju i dalje kratka i neobična imena no to nije oduvijek bilo tako. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku o najučestalijim muškim i ženskim imenima koje su roditelji davali djeci u Hrvatskoj posljednjih 80-ak godina, možemo zaključiti da su apsolutni favoriti u prosjeku bili Ivan i Marija, a slijedili su ih Josip i Marko te Ana i Ivana.

Možda te zanima... 10 biblijskih imena koja ti mogu biti insipiracija za bebu, a imaju divno značenje Trudnoća

Gledano po godinama, sve od 20-ih do početka 60-ih godina 20. stoljeća prva tri muška imena bila su redom Ivan, Josip i Stjepan. Ivana je na drugo mjesto u 60-ima maknuo Željko.

 | Author: 24sata Foto: 24sata

Marija je bila apsolutni hit diljem Hrvatske čak do početka 70-ih kada prvo mjesto ustupa Ivani, koja se tamo zadržala narednih 30 godina. Tek od 2000. ustupa mjesto Luciji. Tijekom šezdesetih među prvih deset imena za djevojčice pojavljuju se Vesna, Snježana, Ljiljana i Mirjana te su izgurali iz TOP 10 Dragicu i Ljubicu.

 | Author: 24sata Foto: 24sata

"Od 30-ih do 60-ih razlog za brojne Marije, Josipe ili Ivane je što su ta imena vezana uz nasljeđivanja imena unutar obitelji i povezivanja s ranijim generacijama. Ta imena bila su dio tradicije i identiteta naroda. Tijekom 60-ih i 70-ih godina svijet se na neki način počeo otvarati, dolazi do univerzalnog hipi pokreta i buntovništva. Tako da je, pretpostavljam,  u tome razlog  da su oni koji su bili buntovniji počeli djeci davati drugačija imena poput Vesna, Sanja, Marina ili Darko i Damir", pojasnio je trendove demograf Stjepan Šterc. 

 | Author: 24sata Foto: 24sata

U sedamdesetim godinama prošlog stoljeća najpopularnije žensko ime postaje Ivana, a među učestalijim se tada javljaju Marina, Sanja i Sandra. I u osamdesetima je apsolutni favorit među curicama bila Ivana dok je najčešće muško ime bilo -  Ivan.

 | Author: 24sata Foto: 24sata

U posljednjem desetljeću 20. stoljeća dječaci su se najčešće zvali Ivan, Marko, Luka, Tomislav i Filip, dok su se curice najčešće nazivale Martina, Petra, Kristina i Matea. Nakon 2000. pa do 2011. godine, kad je rađen posljednji popis stanovništva u Hrvatskoj, najpopularnija ženska imena bila su Lucija, Ana, Lana, Petra, Sara, Ema i Nika, što potvrđuje trend davanja sve kraćih imena djeci. Među dječacima rođenim u ovome razdoblju najviše ih je dobilo jedno od ovih imena: Luka, Ivan, Marko, Filip, Karlo i Petar. "Primijetio sam da se kod nas u posljednje vrijeme vraćaju neka standardna imena, vezana uz obiteljske pretke", zaključio je Šterc.

trudnica ime beba Možda te zanima... Najuspješnija imena za bebe po numerologiji Trudnoća

Prema dostupnim podacima za 2016. (popis za 2017. još nije objavljen), među 10 najljepših dječjih imena za curice nalazile su se:

1. Mia
2. Lucija
3. Ema
4. Ana
5. Petra
6. Ena
7. Lana
8. Dora
9. Marta
10. Sara. 

Top deset imena za dječake bila su:

1. Luka
2. Marko
3. Jakov
4. Ivan
5. Petar
6. Matej 
7. Gabrijel
8. Filip
9. Fran
10. David.

Koja će imena biti popularna u 2018.?

Što se tiče predviđanja popularnih imena u 2018. godini, britanski portal Emma’s Diary, temeljem istraživanja među 3500 trudnica objavio je listu. Tako se među imenima za djevojčice nalaze: Olivia, Sophia, Alice, Grace, Amelia i Ella, dok za dječake portal navodi imena poput Harry, Oliver, George, Leo, Oscar i Theo.

bebe Možda te zanima... Značenja najpopularnijih dječjih imena u Hrvatskoj Trudnoća

Obzirom da je i u Hrvatskoj sve prisutniji običaj davanja stranih imena djeci, ova bi se imena mogla i kod nas pojaviti. "Živimo u vrijeme kad se sve skraćuje pa tako i osobna imena. Poanta je da budu zvučna, pamtljiva i lako razumljiva. S druge strane, neki inzistiraju na tome da je ime posebno i da nisu konvencionalni pa onda biraju i takva imena. Tu je naravno i globalizacija gdje nam je sve dostupno pa majke “pokupe” zanimljiva strana imena", pojašnjava psiholog prof. Ivan Modrušan.

Možda te zanima... Najpopularnije ime za curice u svijetu vole i domaće zvijezde Roditelji

Kakvo god ime odabrali, roditelji moraju voditi računa o nekoliko stvari. Provjerite značenje imena jer iako ime može odlično zvučati, možda vam se neće svidjeti značenje. Vodite računa slaže li se ime s prezimenom (dobro bi bilo izbjeći rimu ili da ime završava istim slovom s kojim počinje prezime). Također uz dugačka prezimena bolje idu kratka imena i obrnuto.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.