Trudnoća Beba u trbuhu 18. kolovoza 2018.

Na što trebate paziti kad birate ime za bebu

trudnica ime beba
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jednom izabrano ime pratit će dijete cijeli život. Kao pomoć, napravili smo popis čestih grešaka koje roditelji rade i na što trebate pripaziti kod odabira

Pripazite na par stvari kod biranja imena. Izgovorite na glas željeno bebino ime i prezime i slušajte kako zvuči. Izbjegavajte odabire koji se rimuju ili previše sliče prezimenu: Ivan Ivanović i nije najbolji izbor. Neki roditelji misle da se duža imena bolje slažu s kraćim prezimenima. Nemojte davati preduga imena kako bi kasnije djeci u životu olakšali ispunjavanje formulara na malim crticama.

Utječe li ime djeteta na njegovo buduće ponašanje?

Razmislite o mogućim nadimcima

Neki su mišljenja da nije ni dobra ideja spojiti ime koje završava samoglasnikom s prezimenom koje počinje istim samoglasnikom, npr. Ana Andrić ili Bruno Oberman. Imajte na umu i moguće nadimke i skraćivanje imena. Katarina će sigurno završiti kao Kata, Kate, Katica. Ako imate obiteljsku tradiciju davanja istih imena kroz generacije, u redu je ako ne želite petog Tomislava u obitelji. Možete izbjeći to ime ili mu dati modernu inačicu: Tom. Ako se vaša prabaka zvala Kleofina, kći možete dati ime Klea.

Možda te zanima... 'Voljela bih da sam ovo znala prije nego sam odabrala ime za bebu' Trudnoća

Pazite da je univerzalno i lako se izgovara

Davanje stranih imena koje ne koristimo ili se drugačije pišu nego što se čitaju, ne preporučuje se uz hrvatska prezimena. Jack ili Emily Horvat i ne zvuče baš dobro. Svijet sve više postaje globalno selo pa možete i pripaziti da se ime lako izgovara i na drugim jezicima: korištenje ć,č,š,ž,nj i nije više tako često. Nekad se zna dogoditi i da ime koje im se svidi, na internetu ima negativne konotacije: od poznate zvijezde povezane sa skandalima do djevojaka u oskudnom donjem rublju.

Najpopularnija imena u Hrvatskoj u posljednjih 100 godina

Potražite značenje imena

Nemojte ni davati najpopularnija imena: kad zavičete s balkona ili u parkiću „Lukaaaa!“, ne želite da se okrenu četvorica dječaka. Značenje imena vam može pomoći u odabiru. Danas je lako pronaći značenje svakog imena, koje vam uveliko može pomoći. Možda se razmišljali  o Ingrid, ali tek kad ste saznali da je značenje 'kćer heroja', kao i ljepota, ženstvenost, možda vas osvoji u sekundi.

Kako ste odabrali ime za dijete?

Možda te zanima... 10 biblijskih imena koja ti mogu biti insipiracija za bebu, a imaju divno značenje Trudnoća

U nekim zemljama zabranjena su unisex imena

Unisex, to jest neutralna imena koja se mogu nadjenuti i curicama i dečkima zabranjena su u nekim zemljama. Među njima su iznenađujuće Finska i Island, a do ne tako davno i Njemačka. U Italiji su unisex imena rijetka, zakonodavnost i zahtijeva da takva imena budu popraćena muškim ili ženskim srednjim imenom poput Nicola (unisex) Sara. U Hrvatskoj su  najčešća unisex imena Ariel, Ira, Robin, Andrea, Vanja, Saša, Matija, Nikica, Rene.

 Najluđa dječja imena koja su zakonom zabranjena

beba, curica, djevojčica Možda te zanima... Najpopularnije ime za djevojčice u svijetu Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.