Trudnoća Beba u trbuhu 12. travnja 2021.

Istina ili mit: Možeš li zatrudnjeti ako si već trudna?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Žena može zanijeti i tijekom trudnoće! Iako zvuči neobično, ovaj je medicinski fenomen već dobio i svoje ime - superfetacija, a on podrazumijeva oslobađanje jajne stanice nekoliko tjedana nakon početka trudnoće, pri čemu dolazi do oplodnje još jedne jajne stanice.

Stručnjaci su utvrdili da nije nemoguće zatrudnjeti kada već nosiš jednu bebu, no povijest je već nekoliko puta zabilježila ovaj neobičan medicinski fenomen. Radi se o izuzetno rijetkom fenomenu zvanom superfetacija u kojem žena može zatrudnjeti s novim embrijem, iako je već zanijela s drugim. Kad se to dogodi, osoba je trudna s dvije bebe, ali bebe nisu blizanci u uobičajenom smislu riječi. U slučaju superfetacije, jedna je beba starija od druge, obično za nekoliko tjedana.

Možda te zanima... 12 promjena koje se događaju tijelu u trudnoći Trudnoća

No ne brini, tvoj profesor biologije u srednjoj školi te nije prevario! Obično kada žena zatrudni, hormonalne promjene koje se dogode u tijelu zaustavljaju ovulaciju (oslobađanje jajašca), zbog čega žena prestaje ovulirati i dobivati ​​menstruaciju tijekom trudnoće. Međutim, u slučaju superfetacije, iz nedovoljno jasnih razloga, ovulacija se ponovno događa nakon začeća prve bebe. A ako tijekom tog plodnog razdoblja žena ima spolni odnos ili oplodnju, postoji mogućnost začeća. 

Nedavni slučaj superfetacije u Engleskoj

Ovaj neočekivani razvoj događaja nedavno je postao stvarnost za ženu Rebeccu Roberts iz Wiltshirea u Engleskoj. Nakon što je prošla tretmane za plodnost, zatrudnjela je - isprva je bila samo jedna beba. No, prema njezinom izvještaju za Good Morning America, na svom 12-tjednom ultrazvuku Roberts je saznala da je, ne samo trudna s dvije bebe, već da je jedna od njih bila otprilike tri tjedna starija od druge. Zabrinutost zbog komplikacija  potaknula je hitan porod u 33. tjednu. Iako su se Roberts i njezin medicinski tim brinuli zbog mogućih ishoda, obje bebe dobro i zdravo. 

Rijedak medicinski fenomen 

Iako se radi o vrlo rijetkoj pojavi, u svijetu je zabilježeno više takvih slučajeva, ali još uvijek nije u potpunosti jasno zašto dolazi do ove pojave.  Neki stručnjaci smatraju da do superfetacije dolazi kada je implantacija embrija (prolazak embrija kroz zid maternice) odgođena, ali ova teza još uvijek nije službeno potvrđena. Odgođena implantacija se javlja kod zečeva i ponekih drugih životinjskih vrsta,  ali ni u tim slučajevima nije dovoljno proučena. Kod ljudi je, ipak, ovo izuzetno rijetko pojava te se smatra fenomenom, a u svijetu je zabilježeno tek nekoliko slučajeva.  Međutim, bilo je slučajeva rođenja blizanaca od kojih je jedan začet prije drugog, što je također veoma zanimljiv i rijedak fenomen.

Iako fenomeni postoje, ne trebaš trošiti previše vremena brinući se da će se to dogoditi i tebi. Pa čak i ako se dogodi, moguće je imati zdravu trudnoću sa potpuno zdravim bebama - i vrlo zanimljivu priču za ispričati! 

trudnica, dijete, druga trudnoća Možda te zanima... 5 najvećih strahova koje sam imala u drugoj trudnoći Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.