Trudnoća Planiranje trudnoće 23. veljače 2016.

3 stvari koje morate napraviti ako želite zatrudnjeti

žena sreća
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako želite zatrudnjeti, pijete folnu kiselinu tri mjeseca prije, pazite na prehranu i kilažu i ostavite cigarete kako biste povećali šansu zatrudnjivanja i zdrave trudnoće

Trudnoća je posebno stanje u kojem morate paziti i na sebe i na nerođeno dijete kako bi sve bilo u redu. Postoje neke natuknice kojih se trebate držati kako ne bi bilo većih problema. Jedna od njih je i zdrava priprema za trudnoću. Donosimo vam par stvari na koje je važno obratiti pažnju ako želite zatrudnjeti, kao dio pripreme za trudnoću:

1. Uzimajte folnu kiselinu

Folna kiselina može spriječiti da se dijete rodi sa spinom bifidom, kao što i sprječava druge malformacije neuralne cijevi kod novorođenčeta. Osim zbog izbjegavanja porodiljnih defekata djece, važna je i njena uloga u kasnijem razvitku ploda. Žene bi trebale uzimati folnu kiselinu u količini od 400 mcg/dnevno bar tri mjeseca prije trudnoće.

folna kiselina hrana | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

"Ako se ne konzumira zelena masa kao blitva, špinat, grašak i brokula, koja je bogata folnom kiselinom, treba ju dodavati u obliku dodatka prehrani", savjet je nutricionista Ignaca Kuliera. Nutricionistica Darija Vranešić Bender savjetuje da sve žene u reproduktivnoj dobi te one koje planiraju trudnoću ili trudnice u ranom razdoblju trudnoće, barem od 4. tjedna, svakodnevno uzimaju folnu kiselinu.

Pročitajte o važnosti folne kiseline i koje je namirnice sadrže

Obavezno na jelovniku kada želite zatrudnjeti

2. Pazite na težinu

Pretilost je povezana s većom mogućnošću komplikacija u trudnoći, poput gestacijskog dijabetesaPrekomjerna težina je usko povezana s tzv. metaboličkim sindromom koji je i povezan s težim začećem.

težina, vaga | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

"Pretilost ili prekomjerna tjelesna masa svakako nepovoljno djeluje kako na sposobnost začeća, tako i na održanje, odnosno povećanje komplikacija u trudnoći", upozorava ginekolog Erden Radončić. Teško je izgubiti kilograme kad ste trudni, kao i što je moguće da na kraju izbacite hranjive i važne namirnice. Bilo bi idealno da vam je prije trudnoće indeks tjelesne mase (BMI) manji od 30

Pročitajte koje je idealna težina za začeće

Utječe li pretilost na mogućnost začeća?

3. Ako pušite, probajte prestati

Pušenje u trudnoći povećava šanse da je beba rođena s niskom porođajnom težinom, mogućnost pobačaja i mrtvorođenog djeteta, izvanmaterične trudnoće, prerani porod. Ako planirate trudnoće, bilo bi dobro da prestanete pušiti.

cigareta žena pušenje | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

"Već je dugo poznato da pušači oba spola imaju smanjenu plodnost. Smatra se da je kod pušača sposobnost začeća skoro 30 posto manja u odnosu na nepušače", kaže specijalistica pulmologije Sanja Popović-Grle.

U Hrvatskoj puši više od 25 posto trudnica

Pročitajte naš potpuni vodič za zdravu trudnoću

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.