Trudnoća Beba u trbuhu 12. rujna 2018.

Sibset - pravila usklađivanja dječjih imena u obitelji

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Roditelji često žele uskladiti imena djece pa onda svako ime započinje s istim slovom, neka imaju značenja koja se nadopunjuju i slično. Kako biste što lakše uskladili dječja imena donosimo vam zlatna pravila 'Sibseta'

"Sibset" je izraz koji se često koristi na stranim roditeljskim forumima i portalima, a označava savršeno kombiniranje imena za braću i sestre. Svaka obitelj koja čeka dijete razmišlja o imenu koje će pripasti bebi. Hoće li biti tradicionalno ili moderno? Ime koje se prenosi generacijama u obitelji? Kratko ili dugo? Odluka o imenu puno je drugačija kada se odlučuje o drugom ili svakom idućem djetetu. Roditelji često žele uskladiti imena djece pa onda započinju s istim slovom, neka imaju značenja koja se nadopunjuju; puno je mogućnosti.

Možda te zanima... Ova su imena najpopularnija u Hrvatskoj u posljednjih 100 godina Roditelji

Djeca slavnih roditelja također imaju imena koja su međusobno usklađena. Tako se djeca Jessice Albe zovu: Honor, Haven i Hayes, a glumci Emily Blunt i John Krasinski svojim djevojčicama su dali imena Hazel (lješnjak, boja lješnjaka) i Violet (ljubičica, ljubičasta boja).

5 znakova da ste odabrali najbolje ime za svoju bebu

bebe Možda te zanima... Značenja najpopularnijih dječjih imena u Hrvatskoj Trudnoća

Roditelji koji žele da njegovo dijete ima tradicionalno, ali i neovisno ime trebali bi razmisliti o "zlatnim pravilima" kod odabira imena. Stoga, ako birate ime za dijete koje već ima brata ili sestru evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći:

  • Pazite da ne duplicirate inicijale - ovo pravilo je važno ako imate više od dvoje djece.
  • Sva imena trebaju završavati različito - ovako zvuči kad su imena ista na kraju: Martina i Kristina, Mislav i Tomislav, Tanja i Sanja te ne smiju biti u rimi. 
  • Dosljednost u stilu - ključ je u odabiru imena. Djeca trebaju imaju tradicionalna ili neobična imena.
  • Povezanost - kao da imaju zajedničku temu (biblijska imena ili cvijeće), ali treba pripaziti da ipak nisu previše slična npr. Ivan i Ivana. 
  • Ista slova u imenu - kod nekih kombinacija uopće se neće primijetiti da postoje ista slova. Međutim kod primjera kao što su Ana i Suzana zvuči kao da je jedno ime odabrano samo zato što se mora. 
  • Imena mogu imati ista tj. slična značenja - značenje imena Lucija je svjetlo, a Klara znači čisto, jasno i odličan su primjer usklađenosti.
  • Ako su se roditelji odlučili da prvo dijete ima dva imena i ostala bi ih trebala imati. Naša poznata mama Ljupka Gojić Mikić ima tri djevojčice i svaka ima dva imena: Mila Amelie, Jana Sienna i Mari Dana.
Možda te zanima... Zašto mame tako često brkaju imena svoje djece? Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.